Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn boeken van mei

op 31 mei 2018 door

Hoe lees ik? - Lidewijde Paris
Vorig jaar mei kocht ik dit boek al en begon er gelijk in te lezen. Helemaal enthousiast was ik na een lezing van de schrijfster. Toch bleef het liggen. Waarom? Ik denk dat ik liever een verhaal lees, dan dat ik er óver lees. Bovendien ben ik niet zo van het ontleden, kwam ik lezenderwijs achter. Ik ben meer een 'Dan Brown'-lezer; lees het verhaal zoals het me voorgeschoteld word. Ik zoek niet naar diepere lagen en wil liever niet te hard werken tijdens het lezen.

Waarom las ik het nu dan toch?
Sja, uiteindelijk ben ik natuurlijk nog steeds geïnteresseerd in Paris' manier van lezen. Waar kun je op letten in een boek. Wat valt op, waar kijk je dan verder naar. Bovendien ben ik geselecteerd voor de jury van de Hebben Debuutprijs en hoopte op tips om dieper in een boek te duiken. Dat is wel gelukt, denk ik. Gelijk bij het eerste boek lette ik al op metaforen en tegenstellingen.
Inmiddels vraag ik me wel af wat Paris zou maken van de obsessie voor haakjes in toiletten van Ferdinand, de hoofdpersoon in het boek De Partituur voor De Toverfluit. Zelfs na Hoe lees ik? zie ik geen verbanden. De vraag blijft me bezig houden.

Hebban Debuutprijs
De komende tijd zal ik vijf boeken lezen voor de Hebban Debuutprijs. Ik mag geen oordeel over deze boeken geven, voordat de prijs uitgereikt is. Daarom zal ik van deze boeken alleen een korte inhoud geven.

Noord - Sien Volders
Hiermee kan ik de categorie 'Vlaams debuut' afstrepen. En het speelt zich af in Canada, een land waar ik heel vorig jaar niet over las. Een vrij nieuw land voor mij. Het speelt zich af in 1982 en hoewel ik die jaren heel bewust meemaakte, viel het me wel op hoe ver die wereld, zonder onze moderne technologie, inmiddels van mij afstaat. Want ja, een dorp met 3 telefoons, informatie zoeken bij de bibliotheek en cassettebandjes voor onderweg.

Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken - Arjen van Veelen
Weer een land dat ik niet vaak lees: Egypte. En de categorie 'Nederlands debuut'. Moeilijk om een samenvatting van te geven, merk ik.

Alya - Hay van den Munckhof
Deel één van een tweeluik, helaas. Toen ik het boek uit had, wilde ik wel gelijk door.
Het boek vertelt over een 14 jarig meisje, dat vanwege haar talenkennis mee mag als gezant voor de Emir in Andalusië. Helaas gaat er iets mis met de missie. Alya wordt geroofd en verkocht als slavin. Zo reist ze heel Europa door. Een roadtrip? Ik streep deze categorie af. De leesclub is inmiddels bezig.

Een stad, het meisje en de duivel - Svealena Kutschke
Dit boek las ik als feuilleton via Hebban. Gelukkig was er een leesclub, waarin we erover konden praten. De meningen zijn zeer verdeeld en ik weet nog steeds niet echt wat ik van het boek vond. Er gebeurt veel in het boek en ik heb het idee dat ik door de fantastische beschrijvingen de helft gemist heb.

Glorie - Patricia Jozef
Weer een boek voor de Hebban Debuutprijs.

Vind haar - Lisa Gardner
Ik had echt weer eens zin in een thriller. Nadat ik Glorie uit had, besloot ik voor het slapen gaan nog 'eventjes' een hoofdstuk te doen. Tachtig pagina's later moest ik het licht wel uitknippen, omdat m'n ogen dichtvielen. Een boek waar je gelijk inzit dus. En een boek dat je moeilijk weglegt. Ik tenminste. Van mijn thrillerleesclub was niet iedereen gelijk enthousist, maar voor het eerst in lange tijd moest m'n nachtrust het weer bezuren.
Ik geloof niet dat ik nog een categorie af kon vinken na dit boek.

Ongemakkelijke mensen - Elly Biesters
Ook dit boek lees ik voor de Hebban Debuutprijs. Net als Glorie en Het verplaatsen van ongemakkelijke mensen vertelt dit boek het verhaal, door veel terug te gaan naar de jeugd van de hoofdpersoon. Het boek brengt me wél op de helft van mijn leeschallenge van dit jaar! Bovendien heb ik dankzij de Debuutprijs deze maand al meer boeken gelezen dan in de maanden februari en maart samen.

Carrie - Stephen King
Ik deed een zoektocht naar schrijvers jonger dan 30, maar het bleek lastig. Toen besloot ik eens te kijken bij boeken, die ik toch wil herlezen en die geschreven zijn toen de auteur nog geen 30 jaar was. Dit eerste boek van Stephen King valt in deze categorie. Het was ook ooit het eerste boek van King dat ik las, nadat ik de film gezien had. Net als veel verfilmingen van King's boeken, was de film erg goed. Het boek uiteraard beter.

Mijn vader is een vliegtuig - Antoinette Beumer
Dit is alweer het laatste boek dat ik las voor de Hebban Debuutprijs. Het was echt een leuke ervaring.

Het Koekoeksjong - Robert Galbraith
Zodra ik las dat Robert Galbraith een pseudoniem is van J.K. Rowling én dat het thrillers/detectives zijn, wilde ik deze boeken lezen. Rowling is met haar Harry Potter serie tenslotte één van mijn favoriete schrijfsters, zou ze dat ook in dit genre waar kunnen maken?
Het antwoord is ja en nee. Ik miste het fantasievolle, dat Harry Potter zo bijzonder maakt, maar dat is natuurlijk logisch. Aan de andere kant is het een prima boek in z'n genre, met verschillende mogelijke daders en mogelijk wat veel details over de omgeving en interieurs. Cormoran Strike is een prima kerel en ik lees graag over hem verder.
En ja, ik kan 'boek geschreven onder pseudoniem' afvinken.

Belofte maakt schuld - Sarah Pinborough
Samen met 100 anderen van Hebban was ik uitverkoren tot een pre-read van dit boek. Op 4 juni komen de recensies online. Dat ik het vijf sterren gaf, zegt vast al genoeg.

Na twaalf boeken is ineens de maand voorbij. Onvoorstelbaar, zoveel als ik las. Op dit moment ben ik bezig in twee boeken, voor het eerst in lange tijd een luisterboek. Uiteraard houd ik deze leessprint niet vol, toch?, maar wat heb ik genoten.



Reacties op: Mijn boeken van mei

Gerelateerd