Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

6 x Blind vertrouwen

op 21 oktober 2018 door

Veel titels zijn niet uniek, er bestaan met andere woorden heel wat thrillers die met eenzelfde titel door het leven gaan. Die boeken gaan wij lezen. De ene keer kiezen we een titel waar we slechts vijf boeken aan kunnen linken, de andere keer kunnen dat er gewoon negen zijn! 

Dit laatste kwartaal van 2018 hoopten wij een blind vertrouwen te hebben in auteurs die een thriller geschreven hebben met de titel Blind vertrouwen. We hebben er zes kunnen vinden. We gingen met z’n zevenen aan de slag en dat betekende dat één titel door twee 'Clubbers' gelezen werd. Maar wat houdt 'blind vertrouwen' nou precies in? Een letterlijke betekenis van deze combinatie van woorden is er eigenlijk niet, maar in feite is dat ook overbodig. Iedereen weet wat het betekent, we gebruiken het allemaal wel eens. Want zeggen we bijvoorbeeld niet dat we een blind vertrouwen hebt in de goede afloop van iets, of een blind vertrouwen hebben in iemand. Natuurlijk doen we dat, het hoort bij ons alledaagse taalgebruik, het hoort er gewoon bij.

Maar geldt dat blind vertrouwen ook voor de personages in de door ons gelezen boeken? Wij wisten het niet voordat we begonnen te lezen. En nu, na het lezen van die boeken, hebben we er een mening over kunnen vormen. Die lees je hieronder. En, zoals je inmiddels gewend bent van ons, ook de Reading Challenge Categorieën die afgevinkt kunnen worden.

Chantal en Gert lazen Blind vertrouwen van Michael Connelly

Reading Challenge: #40 een boek van tien jaar of ouder, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Korte inhoud: Bij het uitkijkpunt op Mulholland Drive wordt het levenloze lichaam gevonden van Dr. Stanley Kent. Als Harry Bosch de zaak onderzoekt, ontdekt hij dat Kent toegang had tot vrijwel de gehele voorraad radioactieve stoffen van de ziekenhuizen in L.A. En dat daaruit kort geleden een grote hoeveelheid dodelijk materiaal verdwenen is. Wat aanvankelijk een routineonderzoek leek, blijkt plotseling een belangrijke en vooral urgente kwestie. Nu de nationale veiligheid in het geding is, claimen anderen deze zaak. In een poging het land te behoeden voor een terroristische aanslag staat Bosch tegenover nietsontziende terrorismebestrijders, de FBI én zijn voormalige geliefde Rachel Walling.

Mening Chantal (***): Dit is de eerste Harry Bosch voor mij. Dit verhaal is oorspronkelijk geschreven als 16-delig feuilleton voor The New York Times. Voor het boek is het aangepast met meer details. Ik denk ook wel te merken dat dit een beknopter verhaal is dan normaal gesproken, ook al ben ik geen Harry Bosch-kenner. Ik vond het wel een vlot en spannend verhaal. Uiteindelijk is niets wat het lijkt en daar houd ik van. Ik heb het met veel plezier gelezen.

Mening Gert (***)
: Blind vertrouwen van Michael Connelly is een thriller voor de liefhebbers van veel typisch Amerikaans spektakel. Dit zorgt ervoor dat je als lezer een aantal heel boeiende leesuurtjes beleeft. Connelly zorgt er met een aantal typische auteurtrucjes voor dat je wilt doorlezen, domweg om te weten hoe het verhaal afloopt. Maar als je het verhaal analyseert en kijkt wat er nu daadwerkelijk gebeurt, dan blijft er niet veel meer over dan een vrij simpele whodunit met een redelijk inkijkje in hoe het Amerikaanse politiesysteem in elkaar steekt. Het geheel is wat mij betreft een beetje te commercieel bij elkaar gefantaseerd, resulterend in een weliswaar boeiend, maar ook volstrekt ongeloofwaardig einde. Kortom: een aardig tussendoortje voor een vakantie, maar geen boek dat mij lang zal bijblijven.

Greet las Blind vertrouwen van Michael Berg

Reading Challenge: geen

Korte inhoud: De dertigjarige Chantal Zwart is journaliste bij RLP, een radiostation in Midden-Frankrijk. Op een ochtend is de Nederlander Peter Versloot haar interviewgast. Samen met de jonge, zeer aantrekkelijke Tamara bewoont de oud-zakenman een landgoed bij het dorp Rebeyrat. Versloot heeft een boek over zijn leven in Frankrijk geschreven, waarvan nu ook een Franse vertaling op de markt zal komen. Chantal ergert zich aan de arrogante Peter en nog meer aan zijn boek, waaruit weinig respect voor de lokale bevolking spreekt. Wanneer ze er tijdens de uitzending een passage uit voorleest, horen de inwoners van Rebeyrat hoe de schrijver over hen denkt. Na de eerste woede en verbijstering is voor hen één ding duidelijk: dit boek mag nóóit verschijnen. Welke middelen daarvoor ook moeten worden ingezet...

Mening Greet (***): Blind vertrouwen is het tweede deel in de serie met Chantal Zwart, die zich in Frankrijk afspeelt. Chantal heeft een Nederlandse vader en spreekt daardoor zowel Frans als Nederlands, een origineel en belangrijk element in dit boek. Ik las eerder al recente titels van Michael Berg, maar ook in dit boek van bijna tien jaar geleden valt op hoe soepel hij schrijft, dit boek is een plezier om te lezen, hoewel het lang niet echt spannend wil worden. De hoofdpersonages krijgen allemaal een eigen gezicht, vooral Tamara zie je zo voor je. Het boek is goed opgebouwd, maar van de uiteindelijke ontknoping ben ik niet helemaal overtuigd. Blind vertrouwen van Michael Berg is zonder twijfel een boek voor een breed publiek.

Joyce las Blind vertrouwen van Meg O’Brien

Reading Challenge: #11 een boek van tien jaar en ouder, #25 een boek met diversiteit, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Korte inhoud: Abby’s vriendin Marti wordt op gruwelijk wijze vermoord. Ze besluit op onderzoek uit te gaan. Ze deelden samen een groot geheim en hebben een gedeeld verleden toen zij op 18-jarige leeftijd samen het klooster ingingen. Marti blijkt echter nog meer geheimen te hebben gehad in haar leven en als Abby daarachter komt, moet ze zelf ook vrezen voor haar leven.

Mening Joyce (**): De achterflap vermeldt dat het schrijven voor auteur Meg O’Brien een manier was om de pijnlijke ervaringen uit haar leven te verwerken. Dat is fijn om te lezen, maar het boek komt helaas niet helemaal uit de verf. Vele gebeurtenissen in het boek zijn zeer ongeloofwaardig en er zit haast te veel vaart in het verhaal. Er wordt geen moment iets langer stilgestaan bij gebeurtenissen of er dieper op ingegaan. Ook bestaat de tekst vooral uit gesprekken, waardoor het allemaal heel weinig diepgang heeft. Blind vertrouwen heeft me helaas niet kunnen bekoren en ik was blij dat het uit was en ik de dader juist had geraden.

Karina las Blind vertrouwen van Gennita Low

Reading Challenge: #37 een Aziatische roman of thriller, #11 een boek van tien jaar of ouder

Korte inhoud: Steve McMillan is een harde marineofficier die alle verhalen over 'Marlena, de mooiste moordenaar ter wereld' kent. Zijn superieuren sturen hem op Marlena af. Wanneer hij kennismaakt met de mysterieuze godin in het leer, sleurt Marlena Steve mee in een spel van misleiding en bedrog. En dan maken beide professionals een fout: ze worden verliefd…

Mening Karina (***): Blind vertrouwen valt wat mij betreft in de categorie erotische thriller, doordat de communicatie tussen de beide hoofdpersonen voornamelijk wordt vormgegeven door middel van flirten, seksuele uitspattingen en dubbelzinnige uitspraken. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedere lezer de uitgebreide plek die wordt ingenomen door de seks kan waarderen, ook al staat die deels wel ten dienste van het verhaal. Toch is het, ook voor mij, bij momenten 'less is more'. Voor zowel mannelijke als vrouwelijke lezers is er wel een aantrekkelijk hoofdpersonage neergezet, want beide zijn knap, stoer en charmant. Het achterliggende thrillerverhaal rondom spionage sprak mij enorm aan en de wijze waarop er wordt gewerkt met illusies maakt dat de spanning toeneemt. Ook de actiescènes zijn goed uitgewerkt en hiermee wist Low mijn aandacht vast te houden. Al met al is Blind vertrouwen goed geweest voor aardig wat uurtjes leesplezier, maar helaas zijn er geen andere boeken van Low in het Nederlands vertaald, dus voorlopig volgt er voor mij geen volgend boek van haar hand.

Kees las Blind vertrouwen van James Pence

Reading Challenge: #11 een boek van tien jaar of ouder, #33 een boek in winterse sferen, #42 een boek waarin weer of klimaat een rol speelt, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Korte inhoud: Nadat zijn vrouw en twee kinderen dodelijk zijn verongelukt, heeft dominee Thomas Kent zich met zijn herdershond Gumbo afgezonderd van een sociaal leven. Op een decemberdag ontvangt hij een e-mailbericht om een pakketje op het vliegveld op te halen. Hij merkt het aan als spam en verwijdert het. Er zijn echter ook een paar woorden op zijn antwoordapparaat ingesproken: 'red… mijn… kinderen…'. Thomas legt een link met het e-mailtje, dat hij dan wel serieus neemt. Hij gaat naar het vliegveld, krijgt vanaf dat moment te maken met een nietsontziende religieuze sekte en is zijn leven niet meer zeker.

Mening Kees (***): Het eerste hoofdstuk van Blind vertrouwen belooft veel voor de rest van het verhaal. Het maakt nieuwsgierig, heeft spanning, snelheid en er komt ook al een verrassende plotwending in voor. Dat kan de auteur niet helemaal vervolgen, want er zijn voldoende momenten dat het er een stuk rustiger aan toegaat. Toch bleef het verhaal me boeien, het is Pence gelukt me aan zich te binden. Goed uitgewerkte personages en een verhaal met diepgang. Een nadeel vond ik dat, vooral in de tweede helft, het geloof een te dominante rol heeft. Het doet voorkomen dat je te veel op God moet vertrouwen, onwerkelijk, want is de mens niet zelf verantwoordelijk voor zijn beslissingen? Verder vond ik dat er nog wel wat onvolkomenheden in het verhaal voorkomen, maar desondanks, en mede dankzij de ontknoping, heeft Pence een heel behoorlijk thrillerdebuut geschreven.

Silvia las Blind vertrouwen van Joy Fielding

Reading Challenge: #40 een boek dat zich afspeelt op een eiland

Korte inhoud: In de steek gelaten door haar man gaat de vijftigjarige Marcy alleen op reis naar Ierland. Hier denkt ze haar doodgewaande dochter, Devon, te zien. Zij verdween tijdens een kanotocht. Haar lichaam werd nooit gevonden. Is het het verdriet van Marcy dat spreekt of zag zij Devon werkelijk? Geholpen door nieuwe vrienden stort zij zich volledig in een gevaarlijke speurtocht.

Mening Silvia (***): Joy Fielding heeft mij een paar aangename leesuurtjes bezorgd. Blind vertrouwen is geen literaire thriller die ik op het puntje van mijn stoel las. Meer was het een aangenaam kabbelend verhaal met af en toe wat spannende momenten. De sfeer van het boek vond ik heel prettig. Ik zou er bijna een reis naar Ierland voor boeken. De toegankelijke schrijfstijl maakte dat ik snel achter elkaar kon doorlezen en daardoor goed in het verhaal zat. Blind vertrouwen is een zachte thriller met een vleugje romantiek in een prettige omgeving.

Conclusie: Hoewel geen enkel boek een afgetekende waardering kreeg, viel Blind vertrouwen redelijk in de smaak bij ons. Op Joyce na, ze gaf twee sterren aan Meg O’Brien, gaven we alle boeken drie sterren. Je kunt dus zeggen dat we gemiddeld tevreden waren. En dan komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: welk van de hierboven genoemde titels hebben jullie gelezen? Of weet je nog een andere thrillerauteur die een Blind vertrouwen geschreven heeft? We horen het graag.

Dit was het laatste artikel in deze rubriek van dit jaar. In januari, april en juli verschenen artikelen over de titels IJskoudVermoorde onschuld en Vergelding. Of we hier in 2019 mee doorgaan, is nog niet bekend. Maar natuurlijk mag je ons wél laten weten hoe je deze rubriek ervaren hebt. 

Kees namens de Thriller Club 



Reacties op: 6 x Blind vertrouwen

Meer informatie

Gerelateerd