Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drie meter onder nul - Marina Heib (incl. winactie)

op 09 augustus 2017 door

9 augustus, tijd voor een nieuw duimpjesverslag! Deze keer werd de releaselijst van de maand juli uitgepluisd, onze keuze viel op Drie meter onder nul van de Duitse Marina Heib. Een thriller over een vrouwelijke moordenaar, dat leek ons wel wat! Zeven leden van de Thriller Club van Tien snelden naar de boekhandel of legden het boek in hun online winkelmandje en gingen aan de slag. 

PS: Lees onze blog tot helemaal onderaan, als je kans wil maken op een gratis exemplaar van dit boek! 

Ze kiest haar slachtoffer. Ze beraamt de moord. Ze laat niets aan het toeval over. En ze heeft geen medelijden. Geduld is een schone zaak voor een jager. Het lijkt zo'n normale jonge vrouw: ze is een uiterst succesvol IT-specialist, onafhankelijk, zelfverzekerd, intelligent en mooi. Maar ieder mens heeft een duistere kant... Op een mistige donderdag in november verandert alles. Die dag besluit ze: ik word moordenares. Hoe kwam deze jonge vrouw tot deze beslissing? In glasheldere taal schreef Marina Heib een adembenemende thriller, een fascinerend en verontrustend verhaal over eenzaamheid, vergelding en het verlangen naar vrijheid.

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag?

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgEvy: Ik ben niet onverdeeld enthousiast. Drie meter onder nul is een boek vol metaforen en uitdrukkingen. Ik zag daardoor soms de bomen door het bos niet meer. De verhaallijn wordt doorspekt met flashbacks die het verhaal achter het verhaal vertellen. Het geheel is gelukkig goed opgedeeld in hoofdstukken waardoor je toch een houvast hebt als lezer. Het is zeker een psychologische thriller met een verward en getraumatiseerd hoofdpersonage. Als lezer bekijk je alles door haar ogen en verlies je samen met haar soms de grip op de werkelijkheid. Ik moest erg wennen aan de schrijfstijl om de redenen die ik hierboven beschrijf. Maar eens ik daar aan gewend was, wou ik wel graag doorlezen. En de laatste 15 bladzijden zijn echt de moeite! Ik ben benieuwd wat diegenen vinden die het in de originele taal hebben gelezen, want volgens mij ging er af en toe was mis in de vertaling. 

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgGreetVan kleinemeisjesdromen zoals 'Ik word Pippi Langkous' naar de bewuste keuze 'Ik word moordenaar', dat is de insteek van Drie meter onder nulHet hoofdpersonage, een naamloze jonge vrouw, doet haar verhaal in de ik-vorm. Ze is kil, koelbloedig, sterk en bijzonder geduldig, wanneer het erom gaat haar gekozen slachtoffers van kant te maken. Waarom ze aan het moorden geslagen is, daar heeft de lezer heel lang het raden naar. Twee derde van het boek is spanning compleet afwezig, je leest eerder een soort verslag. Wanneer uiteindelijk meer bekend wordt over het verleden van de vrouw, wordt het boek interessant en beter. De laatste 15 bladzijden zijn geweldig goed, spannend en verrassend. Drie meter onder nul: Fictie, dat zeker, maar dan wel van het soort dat zomaar realiteit zou kunnen zijn. Conclusie: Gemengde gevoelens over dit boek: originele start, teleurstellend vervolg, ontzettend knap einde. Dat alles geweldig goed geschreven! 

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgJoyce: Drie meter onder nul begint heel minimalistisch, weinig informatie over de dame in de hoofdrol. Het aantal vragen in mijn hoofd stapelden zich steeds meer op. Wat mij betreft geeft Marina Heib te langzaam meer informatie prijs. Mijn ongeduld groeide steeds meer. Het idee van Drie meter onder nul is origineel, van dromen om Pippi Langkous te zijn als kind tot het transformeren in een moordenares. Het doet je beseffen dat mensen heftige, traumatische gebeurtenissen in hun leven meemaken en deze kunnen een alles overheersende uitwerking hebben op de psyche. De vorm waarin Marina Heib Drie meter onder nul echter heeft geschreven is niet de juiste, voor haar originele idee had ze een veel betere uitwerking kunnen kiezen. Mijn duim gaat daarom omlaag. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgEllyAls kind leeft ze in een fantasiewereld, dan is ze Pippi Langkous en vliegt ze aan een liaan bijna haar kamer uit, dan wil ze Winnetou zijn of Tarzan. Haar klasgenoten vinden haar vreemd, maar haar vader gaat mee in haar fantasieën. Als volwassene voelt ze de drang om te doden, al snel wordt duidelijk dat ze niet zomaar moordt, maar een vastomlijnd plan heeft. Ze neemt een  sabbatical en bereidt zich voor om de wolf te worden die op z'n prooi jaagt. Ze leert diverse vechttechnieken, wil haar lichaam in een goede conditie brengen. Ze gaat jagen om te doden. Haar leven verandert volkomen, ze verdiept zich in haar toekomstige slachtoffers. Al lezend kom je erachter dat er een grondslag ligt achter haar moordplannen. Ze weet precies waar en hoe ze te werk zal gaan. Ze is de wolf en ruikt haar prooi. Drie meter onder nul is een heftig boek dat lang zal blijven hangen. De verassende twist aan het eind is goed. Van mij een duim omhoog vanwege de onderlaag die erin zit. Hoe ik word wat ik ben. 

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgKeesIemands besluit om moordenares te worden. Dat intrigeert en daarom wilde ik wel eens weten wat daaraan ten grondslag lag. Met veel enthousiasme begon ik te lezen. De proloog was interessant en maakte me nieuwsgierig. Al snel merkte ik dat het vervolg vooral een kennismaking met het hoofdpersonage was en wat haar bewoog om die drastische stap in haar leven te maken. Pas aan het eind van het verhaal wordt de ware reden bekend. Tot dan kabbelt het verhaal, dat op zich niet slecht geschreven is, voort. Jammer, want echt spannend wordt het wat mij betreft nergens. Ik vond het boek zelfs meer weg hebben van een wat spannender roman dan van een thriller. Op basis van die ene zin op de cover 'Op een dag besluit ze: ik word moordenares' had ik meer van het boek verwacht. Dat het echt spannend zou zijn, maar ook dat het de echte kenmerken van een thriller had. Mijn conclusie: geen slecht boek, maar door de tegenvallende verwachting ook geen duim omhoog. 

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgMarianneVan ik wil Pipi Langkous, Tarzan of Winnetoe worden als kind, wil de hoofdpersoon van het verhaal ineens op haar 34e moordenares worden. De reden waarom ze tot dit besluit kwam, blijft lang in het midden. Toen ik de proloog las, dacht ik: "Yes dit wordt spannend", niets bleek minder waar. Ik vind dat de schrijfster een langzame opbouw van het verhaal heeft en het hoe en waarom blijft te lang vaag. De "moordenares" heeft een stug, kil maar volhardende houding met inmens veel geduld om haar slachtoffer te kiezen, volgen en uiteindelijk te vermoorden. Langdradig, langzaam en pas op het einde het gevoel krijgen van "waarom nu pas"! Al met al een boek om een keer te lezen en dan snel achterin de boekenkast te laten liggen.

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgTessa: De hoofdpersoon heeft besloten moordenares te worden, pleegt ook een gruwelijke moord, maar waarom? Het duurde mij wat te lang voor dat duidelijk werd. Toen het eenmaal duidelijk was werd het verhaal boeiender en begrijpelijker. Maar toch heeft het mij nergens helemaal gegrepen. Het idee voor het boek spreekt mij wel aan, maar de uitwerking toch minder. En de plottwist aan het einde zorgde voor mij dat de balans nèt negatief uitslaat: duimpje naar beneden.

Conclusie : We vonden het eigenlijk niet zo denderend... 

Heb jij Drie meter onder nul ook gelezen of ben je het van plan? Laat ons vooral weten wat je ervan vond! 

Ter info, op 6 september volgt het verslag van ons volgende duimpjesboek. Hou ons in de gaten! 

WINACTIE!

We zeiden het al in het begin van deze blog, jullie maken kans op een gratis exemplaar van Drie meter onder nul. Als het enigszins kan, zullen wij vanaf nu steeds een van onze gelezen duimpjesboeken verloten. Dit keer is het Joyce die met haar boek een van jullie blij wil maken. Ze maakt de winnaar bekend (in een reactie onder deze blog) op woensdagavond 16/08. Wat moeten jullie doen? 

  • Onze Spot We Love Crime volgen: dat doe je door rechts bovenaan op de witte knop ‘volgen’ te klikken. Zodra die groen is, volg je ons officieel en krijg je een notificatie wanneer een nieuwe blog gepubliceerd wordt. 

  • Onder deze blog laten weten wie je favoriete Duitstalige thrillerauteur is. En geloof ons, er is meer te ontdekken dan Sebastian Fitzek! Wat vind je zo goed aan de auteur van je keuze en wat is je favoriete boek van hem/haar? 

Onze feedback over deze Duitse thriller is goed voor alweer de tiende aflevering in onze duimpjesrubriek. De vorige duimpjesboeken van dit jaar: Ten westen van de vrijheidWiegeliedAlles verlorenDe laatste uitwegDe vrouw in suite 10Het meisje uit het NoordenDe vrouw in de blauwe mantelHet pakket, Zijn bloedige plan 

Veel leesplezier,
Greet & co 

 



Reacties op: Drie meter onder nul - Marina Heib (incl. winactie)

Meer informatie

Gerelateerd

Over