Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zijn bloedige plan - Graeme Macrae Burnet (incl. winactie)

op 21 juli 2017 door

Update 26-7-2017 :  De winnaar is bekend! Kijk snel onderaan de pagina wie het boek opgestuurd krijgt!

Met spanning werd vorige maand uitgekeken naar de nieuwe VN Thriller- en Detectivegids. Tot VN-thriller van het jaar werd gekozen Zijn bloedige plan van de Britse auteur Graeme Macrae Burnet. De Club van Tien zou de Club van Tien niet zijn als we dit boek niet meteen op onze leeslijst gezet hadden. Ondertussen hebben acht van ons het boek gelezen en beoordeeld. 

PS: Lees onze blog tot helemaal onderaan, als je kans wil maken op een gratis exemplaar van dit boek!

Het jaar is 1869. Een gewelddadige drievoudige moord in een afgelegen gemeenschap in de Schotse Hooglanden leidt tot de arrestatie van een jongeman genaamd Roderick Macrae. De memoires van de hand van de beklaagde maken het glashelder dat hij schuldig is aan de misdaad, maar het is aan de beste juristen en doktoren in het land om vast te stellen wat hem tot zulke brute daden heeft gedreven. Is hij ontoerekeningsvatbaar? Enkel de overtuigingskracht van zijn advocaat staat tussen Macrae en de strop. Graeme Macrae Burnet heeft een fascinerend en origineel verhaal afgeleverd over de wispelturige aard van de waarheid, zelfs als de feiten glashelder lijken te zijn. Zijn bloedige plan is een intrigerende literaire thriller, gesitueerd in een woest en grimmig landschap waarin macht volkomen arbitrair wordt uitgeoefend.

Wordt het Duim omhoog of Duim omlaag?

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgEvy: Ik ben, denk ik, zelden zo in dubio over een boek! De uitspraken die al gedaan zijn over dit boek, zoals o.a. 'genre-overschrijdend' en 'al dan niet een thriller', zijn helemaal terecht. En het is ook een boek dat mij zeker gaat bijblijven omdat het uniek is. Ik vind de cover echt een eye-catcher! Dit boek pik ik er in de boekhandel zo tussenuit! De schrijfstijl is erg prettig en leest echt heel vlot. De beschrijvingen van het dorp en de inwoners zijn erg treffend. De opbouw van het verhaal met een optekeningen van de feiten door Roderick, en daarna het proces, is erg goed bedacht. Het geeft een wisseling van perspectief waardoor je als lezer ook alle feiten nog een keer bekijkt, door steeds een ander paar ogen. De psychologische opbouw van de karakters is zo goed, en daar ligt ook de grote kracht van dit boek! En toch wringt de schoen ook ergens. Het boek is niet echt spannend, want je weet wat er gebeurd is. En persoonlijk bleef ik ook achter met een onverzadigd gevoel. Ik ben blij dat ik het gelezen heb, ik heb er van genoten, maar ik moet het nog even laten bezinken!

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgTessa: Wat een bijzonder boek! Hoewel vanaf het begin duidelijk was dat dit boek fictie is, heb ik tot aan het einde twijfels gehad. Het is zo realistisch geschreven! Zou het niet toch stiekem waargebeurd zijn?!? Het verhaal is goed. Maar wat het vooral bijzonder maakt is de manier waarop het verteld wordt. Vanaf het begin is (min of meer) duidelijk wie er vermoord zijn, en wie het heeft gedaan. Maar doordat je het verhaal geserveerd krijgt vanuit het oogpunt van de dader, uit getuigenverhoren, lijkschouwing, deskundigen en rechtbankverslagen, bekijk je het steeds vanuit een andere hoek. Het gevolg is dat je meeleeft met de dader, en misschien zelfs kan begrijpen waarom hij het heeft gedaan. Maar hoe moet je zoiets beoordelen vanuit het recht gezien? Als je zelf in de jury had gezeten had je hem dan veroordeeld of ontoerekeningsvatbaar verklaard? Een ingewikkelde zaak. Verder vond ik het erg interessant om te lezen over het leven aan het einde van de 19e eeuw op het Schotse platteland: wat een armoe, wat een uitzichtloosheid! Je woont op zo'n prachtig stukje aarde en dan is het leven toch zo ellendig. Triest. 

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgJoyce: Ik heb lang moeten nadenken over mijn beoordeling. Ja, ik vind het een prachtig boek. Graeme Macrae Burnet neemt je als het ware bij de hand om je het leven eind negentiende eeuw te laten ervaren. Zo levensecht zet hij het op papier. De grote verschillen tussen de gegoede burgerij en de pachters in Culduie en het bijbehorende gevoel. Regelmatig moest ik mezelf vertellen dat het fictie is, het verhaal doet zo levensecht aan, zeker ook door de vorm waarin het geschreven is. Verschillende delen met verschillende oogpunten, gebruik van rechtbank verslagen en krantenartikelen. Waarom dan toch mijn duim omlaag? Dat is het feit dat ik geen moment spanning heb gevoeld tijdens het lezen. Voor mij is Zijn bloedige plan geen thriller. Zelfs voor Roderick was er geen spanning over de consequentie van zijn daden. Het is, wat mij betreft, een steengoede roman, welke draait om de gevoelens van Roderick Macrae en het leven van die tijd. Graeme Macrae Burnet is compleet geslaagd in het schrijven van een briljant boek. Lezers die door de flaptekst en vooral de uitverkiezing tot VN-thriller van het jaar, verwachten een spannend boek te gaan lezen, komen bedrogen uit. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgGreet: Wow, wat is dit een apart boek! Is het een thriller? Ja, maar wel een heel bijzondere. Van in het begin weet je dat er een aantal moorden gepleegd zijn en wie de dader is. De grote vraag is echter of die dader ook effectief schuldig is, misschien was hij wel ontoerekeningsvatbaar? De auteur nodigt je uit om precies dat uit te zoeken. Hij doet dat aan de hand van getuigenverklaringen, karakterschetsen en medische rapporten, we mogen zelfs het proces bijwonen. Heel vaak was ik doordrongen van de dreigende, lugubere sfeer waarin de dader leefde. De auteur is ongelooflijk goed in het creëren van sfeer, hij laat je schijnbaar moeiteloos meeleven met de verschillende personages. Uiteindelijk was het boek voor mij niet spannend genoeg om vijf sterren te verdienen. Een absolute aanrader is het echter wel, deze VN-thriller van het jaar verdient een groot lezerspubliek. 

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgFany: Ik had interesse in dit boek gebaseerd op waargebeurde feiten. Jammer genoeg kon het verhaal me echt niet raken. Waarom?  Ik vond het veel te langdradig en beschrijvend en was pas bij het stuk over het proces nieuwsgierig.  Voor mij was dit  eerder een opsomming van feiten dan een verhaal. Na het lezen had ik echt het gevoel dat ik op mijn honger bleef zitten. Soms lees ik nog dit genre van boeken dus dat was het niet echt. Kan het niet goed onder woorden brengen.  Wat ik wel goed gedaan vond was de beschrijving van de onderdrukking in die maatschappij.  Toch was dit niet voldoende om enkel op basis van dat gevoel en de weergave van het proces een positieve mening te geven. Voor mij was dit dus duidelijk een duim omlaag!

98d8df9188593dfab7ca640ab71f5ed2.jpgChantal: Het is een heel interessant verhaal. Doordat het lijkt alsof je een manuscript leest met daarnaast krantenartikelen lijkt het net alsof alles echt gebeurd is. Dat is heel knap gedaan. Pas in de epiloog en het dankwoord zie je dat het toch allemaal verzonnen is. Er is wel erg goed research gedaan naar de tijd waarin het zich afspeelt en de kijk op de psychologie van de criminelen en de daarvan bekende publicaties en deskundigen die in die tijd leefden. Ik heb het met veel plezier gelezen, maar ik vind het niet echt een thriller. Ik vind het dan ook heel vreemd dat dit dé thriller van het jaar is uit de VN detective en thrillergids. Ik had toch echt voor een ander boek gekozen. Ik vind het de 5 sterren van de VN-gids niet waard. Ik heb het boek zelf 3 sterren gegeven. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgJanHet bloedige plan is een prachtige roman die ik met veel plezier heb gelezen. De sfeer in het dorp wordt mooi beschreven. De manier waarop iemand met vooral een grote mond het voor elkaar krijgt om een overheersende rol in een gemeenschap te bemachtigen is een beetje benauwend, maar in ieder geval interessant. De vraag is maar in hoeverre alles geloofwaardig wordt weergegeven door de hoofdpersoon. Tijdens de rechtszaak krijg je toch een wat ander beeld van hem en dat kan ook invloed hebben op de betrouwbaarheid van het voorafgaande. Ik vind het geen thriller, zelfs geen true crime, het is fictie. In die zin verbaast mij het etiket thriller, want dan zou je elk boek waarin mensen elkaar iets aandoen een thriller kunnen noemen. Verder vind ik de titel vreemd; uit alles blijkt dat de hoofdpersoon veelal impulsief handelt, vaak geen controle heeft over zijn handelingen en om dan te spreken van een "plan" is wel merkwaardig. 

de60ed59e8976f4efd5d8e2710450335.jpgElly: Ik heb Zijn bloedig plan met gemengde gevoelens gelezen. Het verhaal speelt in de 19e eeuw en gaat over een drievoudige moord gepleegd door een jonge man uit de kleine gemeente. Tijdens de gevangenschap leren we de dader kennen door schriftelijke verklaringen die hij in opdracht van zijn advocaat moet schrijven. Ik ben blij dat ik het boek gelezen heb, al moet ik bekennen dat het niet helemaal mijn smaak is. Toch heeft het verhaal wel iets. Ik kom uit op een 7 en dat zou 3 1/2 ster zijn. Goed genoeg voor een duim omhoog, maar zeker geen 5 sterren waard. 

Conclusie : We Love Crime heeft gemengde gevoelens over deze VN-thriller van het jaar, zoveel is duidelijk. Een standaard thriller is het niet, een heel bijzonder boek (roman?) dan weer wel. 

Heb jij Zijn bloedige plan ook gelezen of ben je het van plan? Laat ons vooral weten wat je ervan vond! 

Kennen jullie de Hebban-Spot De leesclubassistent? Regelmatig worden discussievragen gepubliceerd over boeken die zich daar uitermate goed toe lenen. Klik hier voor het artikel over Zijn bloedige plan, met ook links naar interviews, video's en een leesfragment.

Ter info, op 9 augustus volgt het verslag van ons volgende duimpjesboek. Hou ons in de gaten!

WINACTIE!

We zeiden het al in het begin van deze blog, jullie maken kans op een gratis exemplaar van Zijn bloedige plan. Als het enigszins kan, zullen wij vanaf nu steeds een van onze gelezen duimpjesboeken verloten. Dit keer is het Evy die met haar boek een van jullie blij wil maken. Ze maakt de winnaar bekend (in een reactie onder deze blog) op woensdagavond 26/07. Wat moeten jullie doen?

  • Onze Spot We Love Crime volgen: dat doe je door rechts bovenaan op de witte knop ‘volgen’ te klikken. Zodra die groen is, volg je ons officieel en krijg je een notificatie wanneer een nieuwe blog gepubliceerd wordt. 

  • Onder deze blog laten weten of je de VN-gids kent, wat je ervan vindt en of je rekening houdt met de beoordelingen van de VN-recensenten. En laat ons meteen even weten waarom jij de VN-thriller van het jaar wil winnen, dat vinden we eigenlijk het belangrijkste! 

Onze feedback over de VN-thriller van het jaar is goed voor alweer de negende aflevering in onze duimpjesrubriek. De vorige duimpjesboeken van dit jaar: Ten westen van de vrijheidWiegeliedAlles verlorenDe laatste uitwegDe vrouw in suite 10Het meisje uit het NoordenDe vrouw in de blauwe mantelHet pakket

Veel leesplezier, 
Greet & co 



Reacties op: Zijn bloedige plan - Graeme Macrae Burnet (incl. winactie)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Graeme Macrae Burnet

Graeme Macrae Burnet

Graeme Macrae Burnet is opgegroeid in Kilmarnock, Schotland. Na enkele jaren te ...