Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn boekenjaar 2016 in lijstjes

op 24 december 2016 door

Pfft, het is zo ver! Ik ben zo ongeveer uitgelezen voor dit jaar! Het is te zeggen: ik heb mijn Hebban Reading Challenge uitgelezen zowel in aantal als in categorieën en heb deze beëindigd met het laatste van de vier boekjes van de Geen daden maar woorden-Challenge: Mensen zonder uitstraling van Jente Posthuma. Je kan mijn recensie hierover hier nalezen. Meer over deze Geen daden maar Woorden-Challenge van dit jaar

Op Hebban heb ik 130 boeken en boekjes kunnen afvinken en dat vind ik eigenlijk een mooi aantal om mee te eindigen (op Goodreads 139 om eerlijk te zijn...). Daarmee heb ik het aantal dat ik al een paar keer naar boven had bijgesteld, zelfs met tien stuks overschreden. Diegene die ik in een categorie heb gezet, 52 in het totaal, kan je op mijn eerste lijstje vinden. 

Ik ben wel wat van de cijfertjes. Als jullie hierin niet geïnteresseerd zijn, vooral niet verder lezen dus!

Van de 139 boeken die ik maar als totaal neem, zijn er:

  • 70 romans, waarvan 18 uit het hoge Noorden,
  • 39 thrillers, waarvan 24 uit het hoge Noorden,
  • 14 non-fictieboeken, waaronder 1 tekst- en beeldreportageboek, en 2 reisverhalen over het hoge Noorden
  • 13 poëziebundels en
  • 3 theatermonologen (boekjes dus).
  • 19 las ik er in een andere taal (Zweeds, Engels en 1 Franse theatermonoloog, dun boekje...) en
  • 44 waren uit of over het hoge Noorden.

Er is echter nog een lijstje van deze lijstjesfreak, namelijk van mijn totaal aantal leesclubs tot nu toe. In 2016 ben ik namelijk op het einde nog uitgeloot voor mijn 25ste leesclub, met het boek Paardenkracht van Lars Mytting! Dat had een vogeltje op mijn leesclub-blog mij namelijk ingefluisterd en ik kon dat stemmetje in mijn hoofd niet meer tot zwijgen brengen! Maar ssst, vertel het niet verder, ik moet dit boek eigenlijk nog beginnen lezen. Dat is dan ook het volgende boek dat alvast klaar ligt, en waarvan ik de laatste bladzijdes hopelijk zal omslaan in 2017... ;-) 

Hieronder vinden jullie om het af te leren een lijstje met de boeken die ik deze maand heb gelezen: 

1) Hoogachtend, Dikke Freddy van Erik Vlaminck, een tweede bundeling van brievencolumns van Vlaminck’s alter ego.

2) De japon van mevrouw Poesjkin/Een doodgewone week van Natalja Baranskaja, twee moderne Russische novelles voor de Challenge categorieën Een boek van een schrijfster met jouw initialen + een boek dat verschenen is in jouw geboortejaar

3) Het winterpaleis van John Boyne, een eerste boek van deze Ierse schrijver dat me nog in de Russische sfeer hield voor de Challenge categorie Een boek dat je gekregen hebt van een buur (een buur-collega eigenlijk)

4) Wijk van Jonathan Griffioen, een afknapper van een dichtbundel van de Geen daden maar woorden-Challenge

5) Slaap zacht Johnny Idaho van Auke Hulst, een heel knap geschreven roman. Wat een schrijver! Voor de Challenge categorie Een boek dat zich in de toekomst afspeelt.

6) Duet met valse noten van Bart Moeyaert, de debuutroman van mijn favoriete all time en allround schrijver, waar ik een nieuwe blik op wierp na het zolang niet meer gelezen te hebben. Een zeer fijne ervaring! Voor de Challenge categorie Je favoriete jeugdboek

7) De genezing van de krekel van Toon Tellegen, een knap dierenverhaal met veel onderliggende symboliek van deze eveneens allround auteur, die ik net heb leren kennen en dat pas op zijn 75ste verjaardag! Voor de Challenge categorie Een boek zonder menselijke personages

8) Mensen zonder uitstraling van Jente Posthuma, een knap debuut en het laatste boek van de Geen daden maar Woorden-challenge dat dus in dit jaar nog een recensie ‘moest’ krijgen van mij!

9) Het Achtste Leven van Nino Haratischwili, een monumentaal familie-epos dat me van de sokken geblazen heeft. Een recensie komt op 10 jan online!

___________________________________________' ______________________________________

 

Maar nu komt het moeilijkere werk. Van welke boeken heb ik het meest genoten? Ik onderscheid het liefst 2 categorieën omdat ik romans zo moeilijk kan vergelijken met thrillers. Dat is zoals de spreekwoordelijke appels en peren. Ik geef daarom graag hier mijn top 5 mee voor beide categoriën! 

 

Mijn favoriete thrillers

5) De Bergmankronieken van het duo Hjorth Rosenfeldt: Wat verborgen is, De discipel, Het familiegraf, Het stille meisje en De test. (Ok dit zijn 5 boeken, maar het is wel een serie!)

4) Al die tijd de duivel van Donald Ray Pollock

3) De levenden en de doden in Winsford van Håkan Nesser

2) De zwemmer van Joakim Zander

1) Utmarker van Arne Dahl (nog niet uitgegeven in het Nederlands, Duitse vertaling: Sieben minus eins) 

Mijn favoriete romans

5) Wil van Jeroen Olyslaeghers

4) Het achtste leven Nino Haratischwili

3) Portret van een onbekend meisje van Aleksandr Skorobogatov

2) Het smelt van Lize Spit

1) Woesten van Kris Van Steenberge

Bij de thrillers overheersen dus de Zweden en is er één verloren gelopen Amerikaan, en bij de romans de (ingeweken) Vlamingen en is er ook één Duits-Georgische schrijfster. Niet dat ik niet veel andere boeken heb gelezen. Eervolle vermeldingen gaan naar De zwarte brug van Erik Vlaminck, Eland van Lykele Muus, Anna in kaart gebracht van Marek Šindelka en de Deense romantrilogie Kroonprinses, Koningsmoord en Dronningeofret van Hanne Vibeke-Holst. Ze haalden echter net niet de top 5...  

Hebben jullie ook zo veel leesplezier gehad dit jaar als ik? Ik heb veel nieuwe dingen leren kennen dankzij de Hebban Reading Challenge. Eén van mijn voornemens is toch wel me wat minder te engageren voor bepaalde boeken en meer van mijn eigen boeken te lezen, en er van te genieten! Jezelf dingen opleggen, is namelijk de ziekte van deze tijd. Dus doe maar gewoon: 

Keep calm and read on!  En daarnaast wens ik jullie prettige eindejaarsfeesten en een boektastisch gelukkig en gezond Nieuwjaar! 



Reacties op: Mijn boekenjaar 2016 in lijstjes

Meer informatie