Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette #7: Mandy tipt Nathalie

op 07 september 2017 door

Elke maand tipt een van onze We Love Feelgood-meiden een boek aan een ander. Dit mag een boek zijn in 'ons' eigen feelgoodgenre, dat de ander misschien niet zo snel zou oppakken, of een boek uit een heel ander genre! Zolang het maar wel een feelgoodtintje heeft. Afgelopen maand werd Mandy getipt door Helma en mocht zij het boek ‘De verwarde cavia’ lezen. Dit keer is het de beurt aan Mandy om Nathalie te tippen. Lees mee wat Mandy van het boek vond en welk boek zij tipt aan Nathalie. Wordt het weer een feelgoodboek? Of mag Nathalie eens een ander genre gaan proberen zodat zij uit haar comfortzone getrokken wordt?

-door Mandy-

Maar terwijl de regen hier met bakken uit de hemel viel, besloot ik dat het tijd was voor een boek waar je vrolijk van wordt ondanks het slechte weer. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen (ook die ligt nog op me te wachten), maar ik vind de schrijfster zo grappig dat het bijna niet anders kan dan dat dit boek het ook is.

Helma had gelijk. Een boek voor mij uitzoeken is nog niet zo gemakkelijk, omdat ik mij niet beperk tot één genre en mijn nog-te-lezen-lijstje echt uit zijn voegen is gegroeid. Ik vond haar keuze dan ook zeer verrassend en origineel en was erg benieuwd naar het verhaal.

Taal is zeg maar echt mijn ding, viel voor mij erg tegen. En dat terwijl ik als docent Nederlands best wel wat met taal heb. Het verhaal over Cavia leek me daarentegen dan weer zo leuk, dat ik alsnog besloot Cornelissen nogmaals toe te voegen aan mijn Wil-ik-lezen-plank. De recensies op Hebban over het boek zijn zo uiteenlopend, dat die me nog niet over de streep hadden getrokken het boek ook daadwerkelijk op te pakken, dus tijd om er zelf achter te komen wat ik nu precies van het boek vind en of Cornelissen mij dit keer wel weet te boeien!

De verwarde cavia gaat over ‘Een cavia die in een kantoortuin tussen de mensen werkt: het klinkt wat onwaarschijnlijk, maar iedereen die ook maar een blauwe maandag op een kantoor heeft gewerkt, zal de avonturen van de verwarde cavia herkennen.’ Dit vond ik zo toepasselijk en grappig, omdat ik zelf dus ook echt een blauwe maandag op kantoor heb gewerkt. Na mijn Mbo-opleiding tot directiesecretaresse heb ik een jaar gewerkt als jawel, secretaresse. Al snel kwam ik erachter dat dat hele kantoorgebeuren niks voor mij was, dus een persiflage over een dusdanige kantoorbaan leek me fantastisch. In dat opzicht heeft het boek me dan ook echt niet teleurgesteld. Het boek was niet hilarisch, maar wel absurd, grappig en zeker herkenbaar! Al die types die rond zouden kunnen lopen op een kantoor, komen terug in dit boek. Vooral de hoofdpersoon Cavia vind ik erg leuk, omdat ze een beetje nonchalant, maar ook onzeker is. Eigenlijk heel menselijk voor een cavia, behalve dan dat ze een vacht heeft. De hoofdstukken zijn zo kort, dat je steeds besluit er nog eentje te lezen. En voor je het weet, is het boek uit. Het boek is geen literair hoogstandje, maar wel een ontzettend lekker tussendoortje en dus heerlijk feelgood. 

Deze maand was het dus niet alleen mijn beurt om te lezen, maar ook mijn beurt om een tip voor iemand anders te verzinnen. De volgende in het rijtje is Nathalie, dus ik mocht op zoek naar een mooi boek voor haar. Na een kijkje te hebben genomen op al haar boekenplanken kan ik toch wel stellen dat Nathalie op en top feelgood is. Ik kwam nagenoeg geen andere genres tegen. Wat mij na liet denken over mijn tip, want moet ik dan een feelgoodboek nemen, of zal ik Nathalie juist eens een keertje uit haar comfortzone trekken?

Ik besloot Nathalie, stiekem verwachtte je dit natuurlijk al, eens iets anders te laten lezen. Feelgood is een heerlijk genre, maar heel af en toe heb je iets meer uitdaging nodig. Ik besloot het te zoeken in de literatuur-hoek. Een van de beste boeken die de laatste jaren zijn uitgekomen in het literatuurgenre (voor zover ik daar verstand van heb), is het boek Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck. Het boek is een roman en gaat over Mona. Je leeft mee met Mona als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Ik vond dit boek echt prachtig, het staat op mijn favorietenlijstje en ik hoop echt oprecht dat Nathalie er net zo van kan genieten als ik dat heb gedaan. Geen zware literatuur, maar net wat meer uitdaging. Een boek dat bijna alles bevat zoals je hierboven ook kan lezen. Dus ook een beetje liefde en dat maakt het dan weer feelgood. Heel veel plezier met je tip, Nathalie!

Ook deze keer is het niet alleen een uitdaging voor Nathalie, maar ook voor de lezers van de We Love Feelgood blog. Maak jij samen met Nathalie een uitstapje naar een ander genre? Lees mee en laat ons weten wat je ervan vindt via reacties onder deze blogspot of via Twitter / Instagram. Wie leest er mee?



Reacties op: Boekentip-estafette #7: Mandy tipt Nathalie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker, cabaretière en columniste. In ...

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar la...