Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette #8: Nathalie tipt Renate

op 05 oktober 2017 door

Elke maand tipt een van onze We Love Feelgood-meiden een boek aan een ander. Dit mag een boek zijn in 'ons' eigen feelgoodgenre, dat de ander misschien niet zo snel zou oppakken, of een boek uit een heel ander genre! Zolang het maar wel een feelgoodtintje heeft. Afgelopen maand werd Nathalie getipt door Mandy en mocht zij het boek ‘Kom hier dat ik u kus’ lezen. Dit keer is het de beurt aan Nathalie om Renate te tippen. Lees mee wat Nathalie van haar tipboek vond en welk boek zij tipt aan Renate.

Door Nathalie

Ik voel me een beetje schuldig.

Ik had nog nooit van Griet op de Beeck gehoord, maar het blijkt een populair boek, ooit door De wereld draait door getipt en genomineerd voor de NS publieksprijs 2015. Toevallig was Griet op de Beeck vorige week nog met een groot interview bij De wereld draait door. Er is een nieuw boek van haar uit.
Ik had in eerste instantie geen idee wat ik met Kom hier dat ik u kus aan moest. De cover vind ik lelijk en spreekt mij absoluut niet aan. Ik zou het boek dan ook nooit zelf uitgekozen hebben in een boekenwinkel. En toen ik het boek in bezit had schrok ik nog door een regeltje op de achterflap voordat ik begon met lezen: “een tekst als een Spinvisliedje”. Ik heb een gruwelijke hekel aan Spinvis, om hun overdreven poëtische teksten en die dichterlijke zangstem.

Dus zonder hoge verwachtingen begon ik met het lezen van dit boek. Gelukkig las het eerste gedeelte heel fijn. Ook wel schattig, die Belgische taal tussendoor. Hier doet Mona haar best om er iets van te maken. Maar toen ik naar deel twee ging vond ik het saai worden. Ik leefde helemaal niet mee met Mona, mocht haar zelfs niet. En die ouders van haar snapte ik al helemaal niet, maar ik probeerde me verder door het boek heen te worstelen.

En hier komt mijn schuldgevoel. Bij deel drie heb ik het opgegeven. Ik betrapte mezelf dat ik stiekem snel doorbladerde, ik vond het zo saai en ik had er totaal geen leesplezier meer in. Ik verlangde naar een ander boek, maar ik moest nog honderd bladzijdes lezen. Moest!
Het luchtte zo op toen ik besloot om het boek weg te doen en niet helemaal uit te hoeven lezen.

Helaas, nee, dit boek is niet mijn ding. Ik lees voornamelijk Feelgood, maar kan best af en toe literaire boeken waarderen. Joe Speedboot van Tommy Wieringa vond ik geweldig. Zelfs Lolita van Nabokov vond ik goed en lekker sarcastisch geschreven.
Maar Kom hier dat ik u kus vond ik vanaf deel twee saai. Vervelend. De personages boeiden me niet en ik vond totaal geen spanningsopbouw in het verhaal zitten. Er gebeurt maar wat, zonder duidelijk doel.

Maar dan nu over Feelgood boeken. Ik wilde in eerste instantie een goede vlotte chicklit aanbevelen aan jou, Renate. Maar dan geen voorspelbaar boek uit mijn boekenhoekje. Ik had me echt voorgenomen: NEE geen Ierse schrijfster aanbevelen! Want iedereen weet dat ik daar mijn voorliefde voor heb en dat zou wel heel voorspelbaar zijn.
Maar toen kreeg ik vorige week het interview van Cathy Kelly terug en bleek dat mijn lievelingsboek van Maeve Binchy ook haar lievelingsboek is. En dit boek was al eerder door mijn hoofd geschoten toen ik boeken voor jou aan het bedenken was.
Toen ik zag dat je kennismaking met Cathy Kelly goed was bevallen dacht ik, dan moet je ook Maeve Binchy leren kennen. En dus val ik terug op mijn eerdere voornemen en ga ik je toch een boek van een Ierse schrijfster aanraden:

Vrienden voor het leven van Maeve Binchy.

Maeve Binchy schrijft haar boeken in korte stukjes met heel veel personages, ook in dit boek. Maar waar andere schrijvers je hierdoor laten afleiden uit het verhaal trekt Maeve Binchy je hiermee haar verhaal in. Ik ben heel benieuwd wat je van haar schrijfstijl vindt. En van dit boek. Veel leesplezier.



Reacties op: Boekentip-estafette #8: Nathalie tipt Renate

Meer informatie

Gerelateerd