Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen: Vrienden voor het leven

op 15 november 2017 door

Geen gebruikelijke zaterdagse buddy read, maar een tussendoortje, want het breekt zo lekker de week! Begin oktober verscheen het derde boek van de vriendschapstrilogie van Astrid Harrewijn. Nathalie en Sanne spraken met Astrid Harrewijn over haar boeken en lazen samen dit derde en laatste deel: Daar heb je vrienden voor

Sanne: wat ontzettend leuk dat we Astrid Harrewijn spraken over haar boeken en het schrijverschap. En als kers op de taart lezen we samen Daar heb je vrienden voor. Ik ben benieuwd of je het net zo'n succes vindt als het eerste deel dat we ook al lazen voor een buddy read.

Nathalie: ik vond het echt heel gaaf dat we samen Astrid Harrewijn mochten interviewen. En wat een leuk gesprek was het ook. En inderdaad, dit nieuwe boek is een heel fijn cadeautje. Stiekem vind ik Kiki ook de leukste van de drie en ik ben dan ook heel benieuwd naar dit boek.

Sanne: Ja Kiki is wel een heel ander type dan Joost en Noor. Uitbundig, neemt geen blad voor haar mond en loopt wellicht wat sneller in twee sloten tegelijk, ik ben benieuwd of ook zij uiteindelijk op haar pootjes terecht komt, maar ook op welke manier Astrid kunst weer heeft verweven in het verhaal. Ik vind dat een bijzondere combinatie, kunst in een boek, maar zeker geen vervelende combi. Wat vind jij daarvan?

Nathalie: Ik vind het iets toevoegen, die extra kunstlaag. Ook omdat Astrid in deze boeken die wereld overtuigend neerzet. Musea wekken vaak een saai beeld op, maar in dit verhaal word ik heel nieuwsgierig naar de schilderijen, zie ik ze voor me en vind ze zelfs heel mooi.
En wat lezen die boeken van Astrid Harrewijn ook lekker, ook dit boek. Het voelt alsof ik eventjes in Amsterdam ben en vanaf het tweede hoofdstuk leef ik al helemaal mee met Kiki. En terwijl ik steeds denk van, nou, leuk eindelijk naar die tropische bestemming, gebeurd er weer iets totaal onverwachts zodat die vakantie moet worden uitgesteld. Ik wil met Kiki op vakantie.

Sanne: Haha, ja dat herken ik. En of we ook met Kiki op vakantie gaan, maar wel naar een heel ander oord. Ik wist dat ze in een afkickkliniek zou belanden. Maar de aanleiding was toch nog weer anders dan ik had verwacht. En dat vind ik erg leuk van de boeken van de vrienden-serie. Ze zijn grappig, bevat een uniek element (kunst) en zijn niet erg voorspelbaar. Ik nader het einde van het boek, maar vind dat gewoon jammer.

Nathalie: Ik heb genoten van dit boek. Er zat voor mij een onverwachte wending in (want ik had de achterflap niet gelezen voor ik begon). Dit boek is mijn absolute lievelingsboek van Astrid, ook omdat Kiki zo’n leuk personage is. Alles klopt in dit boek. De verhaalopbouw, Het tempo. De wending, even wat extra spanning aan het einde en Noor en Joost komen gelukkig ook terug in dit boek.
Een mooie afsluiting voor deze vriendengroep. Alhoewel ook weer jammer dat er hierna geen nieuw deel meer zal komen. :(.

Sanne: Ook ik heb genoten van het boek. Ik vond dit een heerlijk sprankelend deel waarin Astrid Harrewijn de personage Kiki heel goed heeft neergezet. Ik heb het boek (deels) geluisterd en de vrolijke energieke stem van Peggy Vrijens past heel goed bij Kiki. Ik vind het erg jammer dat we met Vrienden voor het leven afscheid moeten nemen van de drie vrienden, hoewel ik stiekem hoop dat Astrid tot inzicht komt en alsnog een deel over de klusjesman wil schrijven ;)

Conclusie: allebei hebben we genoten van het laatste deel uit het vrienden-drieluik. Astrid Harrewijn heeft Kiki als energiek personage perfect neergezet en ook een ander aspect van de kunstwereld gebruikt als thema in haar boek. We hebben allebei de drie vrienden, de klusjesman en meneer Harmsen in ons hart gesloten.

Lees ook de recensies van Sanne en Nathalie.



Reacties op: Buddy lezen: Vrienden voor het leven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...