Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Zwemmen met haaien

op 18 november 2017 door

Hallo daar! Het is zaterdag dus weer tijd voor een buddyread! Deze keer lazen Renate en Marleen samen Zwemmen met haaien, een boek over vriendschap, eerste liefde en natuurlijk haaien! Tijdens het lezen zijn de dames lekker actief geweest op whatsapp en hebben allerlei leuke dingen besproken. Tijd voor jullie om mee te kijken! Zwem je mee? ;) 

Door: Renate en Marleen

Op een zomerdag in 1988 overkomt de twaalfjarige Maeve iets buitengewoons: ze wordt gekust door Daniel en even later wordt ze aangevallen door een haai. Achttien jaar later is Maeve een gevierd zeebioloog. Haar bijnaam is de haaienfluisteraar en er is niets in het water dat haar angst aanjaagt. Wanneer ze terugkeert naar Florida en de plek waar ze is opgegroeid – het Hotel van de muzen, gerund door haar grootmoeder – ontdekt ze dat haar tweelingbroer aan een roman werkt die over haar mislukte relatie met Daniel blijkt te gaan. En dat Daniel, die ze al jaren niet meer heeft gesproken, als kok werkt bij het hotel. Het leven staat op z’n kop: aan Meave de keus of ze wegvlucht in haar werk of de confrontatie aangaat met haar verleden.

Marleen: Ha Renate, wat leuk dat we weer samen een boek gaan lezen. En dan ook nog een boek over haaien! Heb jij iets met haaien?

Renate: Ik ben al sinds kleins af aan gefascineerd door haaien, dus vind het altijd wel leuk om er over te lezen. Ik kon ook niet wachten om te beginnen. Ben gelijk thuis op zoek gegaan naar de haaienprullaria die ik thuis heb, jammer dat ik nog steeds niet alles kon vinden. De ketting met haaientand zou heel toepasselijk zijn denk ik bij dit boek.

Marleen: Ik heb net de eerste hoofdstukken gelezen, maar moet wel zeggen dat het heel beschrijvend is. Ik vind het een mooi verhaal, maar ik vind de schrijfstijl iets minder. Het is zo vertellend en behoorlijk langdradig. Ik kan het niet zo goed omschrijven. Het is alsof ze alles vertelt hoe het is gegaan in plaats van dat ze het daadwerkelijk meemaakt of ervaart. Het is een beetje afstandelijk en dat zorgt er niet direct voor dat ik door wil lezen. 

Renate: Ooh zo, ja dat snap ik wel. Maar was mij nog niet echt opgevallen, was gewoon lekker aan het doorlezen, haha! De haaien vind ik wel leuk om te lezen, je krijgt op deze manier echt iets mee. Ik moet ook nog maar 70 blz ofzo, zit wel in het verhaal maar nu moet ik hem wel even wegleggen anders vergeet ik straks dat ik naar de fysio moet. Wat vind jij tot nu toe van de personages? 

Marleen: Ik heb net kennis gemaakt met hazel en de 'nieuwe' Daniël en vind hen erg leuk. Weet nog niet echt wat ik van Maeve moet vinden! Misschien komt het door de afstandelijke schrijfstijl dat ik niet zoveel met haar heb. Hé, Renate, heb jij wel eens gedoken? Afgelopen zomer heb ik geprobeerd m'n padi te halen, maar ik raakte onder water compleet in paniek met het masker op m'n neus. Misschien ooit, maar voor nu blijf ik nog even boven water. 

Renate: Nee, heb ik nooit gedaan, maar ik kan die paniek wel voorstellen. Boven zijn er ook mooie dingen, maar duiken bij koraal etc lijkt mij wel echt heel mooi! 
Moet er ooit echt eens van komen hoor, iets wat ik echt heel graag wil, is een witte haai van dichtbij zien, wel in een kooi hoor!

We lezen allebei lekker door en Renate heeft het boek al snel dichtgeslagen.

Renate: Ik heb 'm uit! Hoever ben jij nu?

Marleen: Ik moet bekennen dat ik nog steeds rond de 150 pagin's ben. Ik heb tussendoor een ander boek gelezen, haha! Ik heb zodra dat boek (Verraad van Erin Watt) binnenkwam alles laten vallen en heb mezelf een paar uur afgesloten van de buitenwereld!

Renate: Oh! Kun je tussendoor andere boeken lezen? 
Dat kan ik echt niet hoor meerdere boeken tegelijk lezen, dan haal ik alles door elkaar haha.

Marleen: Ja hoor, haha! Soms lees ik wel 3 of 4 boeken tegelijkertijd! 

Ondertussen is Marleen ook bijna zover om de laatste pagina's te lezen. 

Marleen: Ik moet nog zo'n 80 pagina's maar denk dat ik 'm vanmiddag op de terugweg naar huis wel kan uitlezen! Ik heb eigenlijk tijdens het hele boek wel een beetje moeite gehad met de schrijfstijl. De afstandelijke manier waarop Maeve haar verhaal vertelt heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ze zeker niet mijn vriendin is geworden. Best jammer eigenlijk!

Renate: Ik vond 'm echt heel erg leuk en heb 'm drie sterren gegeven. 
Maeve vind ik eigenlijk best een leuk personage, maar Hazel vond ik het allerleukste!

En toen had ook Marleen het boek uit...

Marleen: Jeetje, wat is dat voor stom einde?!

Renate: Haha wel beetje een opeens afgelopen einde, hè? 

Marleen: Dat sowieso, maar ze eindigde ook helemaal met de verkeerde kerel. Voor mij bleek dat uit alles en het leek nu net alsof de auteur niet al te voorspelbaar wilde zijn en opeens een ander einde uit de hoge hoed toverde. Ze (i.v.m. spoilers noemen we hier geen namen) passen hartstikke goed bij elkaar en de reden die ze vindt waarom ze uiteindelijk niet nij elkaar komen vind ik echt onzin! 

Renate: Echt? Ik vond die twee juist niet zo leuk meer op het einde! Ik dacht dat ze echt voor die andere ging. Wat grappig dat ik het op een hele andere manier heb ervaren. Het einde was minder, maar verder vond ik het een leuk boek. 

Marleen: Ja, het einde was voor mij echt niet tof, haha! Het boek was leuk, maar geen toppertje. Ik geef het boek 3 sterren. 

Wat leuk om een keertje een wat verdeelder oordeel te hebben met een buddy read. Renate vond het boek heerlijk en Marleen had juist wat meer op te merken. De recensie van Renate lees je hier en voor Marleen's recensie klik je hier

Heb jij dit boek al gelezen?



Reacties op: Buddy read: Zwemmen met haaien

Meer informatie

Gerelateerd

Over