Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Liefde in tijden van cholera

op 24 februari 2018 door

Eerder deze maand zagen jullie al buddyreads voorbij komen van de historische romans Nachtblauw, Roeien naar de Volewijck en de Erfenis van Mozart. Renate en Janneke kozen voor Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez. Dit boek past niet alleen heel goed bij de maand van het historische boek, maar we kunnen ook de Hebban Challenge Categorie #19. afvinken. Liefde in tijden van Cholera kwam namelijk uit in 1985, ons geboortejaar! 

Door Renate en Janneke

Samenvatting:

Toen Florentino Ariza de dertienjarige Fermina zag, werd hij getroffen door de vonk van de eeuwige liefde. Na meer dan een halve eeuw, waarin Fermina getrouwd is met een ander en Florentino zelf 622 affaires beleeft, sterft Fermina's man en kan Florentino haar opnieuw zijn eeuwige trouw beloven. Op ongeëvenaarde wijze brengt Gabriel Garcia Marquez de grote thema's liefde,dood, ouderdom, noodlot en begeerte samen in een mild en menselijk universum

Wat vinden wij ervan:

Renate: Wat grappig eigenlijk dat we allebei uit het jaar 1985 komen, dan tackelen we bij deze gelijk categorie #19, kunnen we gelijk wat afvinken. Heb jij al eens wat van Gabriel Garcia Marquez gelezen? Ik niet al heb ik wel in lang geleden ooit de film eens gezien.

Janneke: Ja zo leuk! En ook fijn om dit boek samen te lezen, want ondanks het een prachtig liefdesverhaal is, vind ik het best wel een pittig boek om te lezen. Dan is het fijn om af en toe van gedachten te kunnen wisselen. Ik denk dat me dat ook tegenhield om het te gaan lezen. Hij staat namelijk denk ik al een jaar of 6/7 ongelezen in mijn boekenkast. Verder heb ik nog niets van deze auteur gelezen en zelfs de film niet gezien. Ik ga er dus helemaal blanco in!

Renate: Wat vond jij van de personages? Zelf had ik een beetje moeite met Florentino. Zo veel moeite doen voor een vrouw, maar aan de andere kant echt met heel veel vrouwen affaires hebben. Dat kon ik niet echt rijmen jij wel? Ik snapte ook niet dat hij al die jaren toch probeerde haar te krijgen? Al was het in mijn geval misschien beter als ik goed de achterflap had gelezen, waardoor ik het dan wel geweten had dat hij zoveel affaires had gehad, en mij misschien niet zo aan hem had hoeven ergeren haha.

Janneke: Met Florentino had ik ook een beetje moeite. Sowieso met allebei de mannen denk ik. Ik vind het moeilijk te geloven dat hij zo ontzettend verliefd op haar was, zonder haar echt te kennen. Beetje overdreven. Maar goed ik heb geprobeerd dat een beetje opzij te zetten omdat het idee erachter natuurlijk een ultiem liefdesverhaal is. Ik begrijp wel dat je je aan al die affaires ergerde, maar ergens had ik ook wel een beetje medelijden met Florentino en begreep wel dat hij een vorm van liefde ergens anders moest zoeken om te kunnnen overleven.   

Vond jij het boek prettig om te lezen?

Renate: Ik had wel moeite om in het verhaal te komen, het waren wel hele lange hoofdstukken, lange zinnen, maar hij heeft wel een hele mooie manier van schrijven, heel beeldend ook. Je kreeg een goed idee hoe het er daar uit zag, zeker toen met die boottocht.

Janneke: 
Dat ben ik zeker met je eens. De scenes met de boottochten vond ik ook het mooist om te lezen. Ik had ook moeite om in het verhaal te komen en vind de schrijfstijl erg mooi, maar wel pittig. Het is echt een boek om langzaam en met veel aandacht te lezen. Ik had dit bijvoorbeeld ook een perfect boek gevonden als luisterboek! Maar hoe de verhaallijnen in elkaar overgaan vond ik heel bijzonder en het kwam zo moeiteloos en mooi over. Echt bijzonder, maar nogmaals wel zwaar en moeilijk om te lezen. 

Renate: Het is absoluut een boek wat je rustig moet gaan lezen, dan kun je er goed van genieten, dan neem je alles in je op.      Ik vind het mooi om te lezen hoe die verhaallijnen uiteindelijk weer in elkaar overlopen, en op naar het einde een mooi liefdesverhaal is, met alle kanten van de liefde wel in het boek besproken.
Ben het met je eens dat het wel een zwaar boek is.

Conclusie:

Janneke: Nou ik heb deze dikke pil eindelijk uit! En wat een avontuur was het. Ik heb hele dubbele gevoelens over dit verhaal. Aan de ene kant vind ik het namelijk een heel bijzonder en mooi liefdesverhaal. De beeldende schrijfstijl neemt je mee naar een andere, oude wereld en het is net alsof je op reis bent. Maar aan de andere kant vond ik het heel vermoeiend om te lezen, omdat ik zo mijn aandacht erbij moest houden. Dus ik ben blij dat we het boek gelezen hebben, maar ik ben ook blij dat het boek uit is. 
Renate: Eigenlijk ben ik het totaal met je eens, kan er niet echt wat aan toevoegen, behalve dat ik Florentino een bijzonder onaangenaam personage vond.
Maar het is zeker een mooi en bijzonder liefdesverhaal.

Dit boek is voor de volgende challenge categorieen te lezen:

#1   Een dik boek
#8   Een verfilmd boek
#11 Een boek van 10 jaar of ouder
#12 Een boek met een enorm lange titel
#19 Een boek dat verscheen in jouw geboortejaar
#24 Een historische roman
#45 Lees een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
#50 Een boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen

Met dit boek kun je dus verschillende categorieen afvinken.

Hebben jullie deze klassieker al gelezen?



Reacties op: Buddyread: Liefde in tijden van cholera

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez was een van de grootste schrijvers van...