Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Carla de Jong: “De Johansons is denk ik een van mijn meest persoonlijke boeken”.

op 02 april 2017 door

Een familieroman over verloren jeugddromen, liefde, verraad en verzoening”, zo typeert Carla de Jong kernachtig haar nieuwste roman De Johansons. Het is een smaakvol vormgegeven boek met een mooie cover en, heel bijzonder, muzieknoten op het boekblok. “Ik mag zelf meekijken en meedenken, maar het idee van de muzieknootjes heeft het uitgeefteam bedacht”, vertelt Carla enthousiast. “Ik ben er heel blij mee”.

Door Helma Koot

Knoop doorgehakt

In 2009 debuteerde ze met de roman ‘In retraite’. Daarna schreef zij een aantal rasechte thrillers. Met haar tweede boek, ‘Serpent’, sleepte ze een nominatie voor de Gouden Strop 2010 in de wacht. Inmiddels blijkt zij uiterst succesvol te zijn in het schrijven van romans. We vroegen Carla of ze beide genres wil blijven afwisselen om de fans van zowel haar thrillers als haar romans tevreden te stellen. “Ik heb al enige tijd geleden de knoop doorgehakt: ik ga voor de romans”, zegt ze gedecideerd. “Dat genre past toch beter bij me, al zit er ook in mijn romans altijd wel een stevig verhaal met een zekere spanning, maar zonder misdaad. Zo kan ik me beter concentreren op mijn personages en de verwikkelingen in hun leven en relaties. Daar ligt denk ik mijn kracht. Overigens heb ik een vrij lichte toon bij zware onderwerpen, dat past bij me. Een boek zonder humor vind ik niet te pruimen”.

De inspiratie voor haar boeken is altijd persoonlijk. Als ze zelf iets meemaakt of ziet gebeuren gaat ze daar mee aan de slag. “Het gaat eigenlijk altijd om wat mensen elkaar bewust of onbewust aandoen. ‘De Johansons’ is denk ik een van mijn meest persoonlijke boeken”, vertelt ze openhartig. “Ik ben zelf een kind van de provincie en mijn ouderlijk huis heeft een beetje model gestaan voor het huis van de Johansons. Wat bijvoorbeeld echt bestaat is het verpleeghuis in de Jordaan waar Ronald geplaatst wordt als hij door de Alzheimer niet meer thuis kan wonen. Mijn moeder, die ook leed aan Alzheimer en helaas enkele weken geleden is gestorven, heeft daar gewoond”. Het thema; wat er onbedoeld mis kan gaan in relaties en in families, intrigeert haar. “Ook het contrast tussen je jeugd en je volwassen jaren houdt me bezig”, vervolgt ze. “De tijd die maar doorgaat en zich niet laat terugdraaien”. Behalve de situaties zijn ook de personages uit haar boeken uit het echte leven gegrepen. “Vaak heb ik wel een echt persoon als referentiekader”, zegt Carla hierover, “maar mijn personages ontwikkelen zich toch vooral al schrijvend. Pas als ik ze laat handelen, laat denken, voelen, spreken blaas ik er het leven in”.

Maanden puzzelen

Als Carla begint aan een nieuw boek is in deze creatieve fase haar schijfproces heel onregelmatig. Het verhaal en de personages moeten dan nog rijpen en dat kost tijd. “Vaak ben ik dan maanden aan het puzzelen”, licht ze desgevraagd toe. In die periode schrijft ze maar af en toe een hoofdstuk. “Toch gebeurt er wel veel, het is de incubatietijd”, vervolgt ze. “Wanneer de puzzelstukjes vallen kan ik als een razende schrijven. Dan schrijf ik in enkele maanden tijd de roman af. Op het laatst kan ik er haast niet meer van slapen, dan moet het kind eruit. Vlak voor het laatste hoofdstuk ga ik dan uitvluchten bedenken omdat ik bang ben dat het me niet gaat lukken. Dan sla ik mezelf achter mijn computer en blijf zitten tot de laatste punt is gezet”.

Literaire boekensalon

Samen met collega-auteur Annet de Jong presenteert ze de ‘DeJong&DeJong Boekensalon’ waar ze de meest uiteenlopende auteurs ontvangen en interviewen. De reden om deze literaire boekensalon te initiëren is dat ze hiermee een platform wilden creëren waar schrijvers hun lezers kunnen ontmoeten. “En natuurlijk wilden we ook aan onze eigen naamsbekendheid werken”, geeft ze toe. Ze hebben al vele gasten mogen ontvangen maar onze vraag welke gast haar het meest is bijgebleven vindt ze lastig te beantwoorden. “We hebben veel spraakmakende gasten gehad”, licht ze toe, “en ik vind het moeilijk daaruit te kiezen. Aan de gesprekken met Ronald Giphart, Bert Natter en meer recent Marja Pruis en Stella Bergsma bewaar ik goede herinneringen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de salon eigenlijk altijd bijzonder plezierig verloopt dankzij onze fijne gasten”.

Carla’s favoriete boek

Ik lees graag meeslepende romans”, antwoordt ze op onze vraag over welke boeken ze zelf graag leest. “Ik hou van Anne Tyler, van John Irving, en ook David Nichols heeft een paar mooie titels”, vervolgt ze. “Recent was ik erg onder de indruk van ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara”. Als ze haar keus beperkt tot het feelgood genre dan is haar huizenhoge favoriet de klassieker ‘Gejaagd door de wind’. Carla: “Hoewel, feelgood … ik heb een week gehuild toen ik het uit had. Maar het was en is een fantastische good read!”.

Diane en Helma lazen De Johansons in de buddyread. Hier kan je lezen wat wij van het boek vonden.



Reacties op: Carla de Jong: “De Johansons is denk ik een van mijn meest persoonlijke boeken”.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carla de Jong

Carla de Jong

Carla studeerde Nederlands en Sociale wetenschappen. Als adviseur/trainer in het...