Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Friday met Marloes Nijland

op 16 maart 2018 door

Op Feelgood Friday geven we graag het woord aan de vrienden van de Feelgood Club. Vandaag is het de beurt aan Marloes Nijland. Marloes is professioneel tekstschrijver en volgt daarnaast een schrijversopleiding. Het is haar droom om ooit haar eigen roman te schrijven en uit te brengen. Het Boekenweek thema Natuur inspireerde Marloes tot het schrijven van deze column. 

- door Vriend van de Feelgood Club Marloes Nijland –

fd80eefca1ae97ba29727ab83386947d.jpg

 

Beleef de natuur!

De Boekenweek staat dit jaar in het teken van de natuur. Geweldig thema, als je het mij vraagt. De natuur geeft mij net zo’n fijn gevoel als een goed boek. Ik ben dol op wandelen, hardlopen of paardrijden. Als het maar buiten is. Omgeven door bomen, planten en dieren. Groen en vol leven. Elke keer als ik erop uit trek, in een vertrouwde of nieuwe omgeving, is mij één ding duidelijk. De natuur heeft meer aandacht nodig. Onze aandacht.

De natuur is groots en meeslepend, als een goed verhaal dat op zijn eigen tempo doorkabbelt en dat je nooit wilt zien eindigen. Maar je moet de schoonheid wel willen zien. Voor sommige mensen is dat makkelijk. Waar ik ook ga, ik zie in elk stukje buiten natuur. Anderen hebben meer moeite om iets van de natuur te maken. Zonde, want is er zoveel te zien als je maar goed kijkt - of luistert.

Denk aan oneindig veel personages. Met oneindig veel plekken die zij kunnen bezoeken. Beeld je eens in hoeveel verhalen je dan kunt vertellen. Hoeveel boeken er zonder de natuur niet zouden bestaan. Zou The Lord of the Rings net zo indrukwekkend zijn geweest zonder het decor van De Heuvel en Bag End? Je mag het proberen, maar ik betwijfel of je zonder landschap en levende natuur een fijn boek kunt schrijven. Of lezen.

Wat je in de natuur ziet, is afhankelijk van welk perspectief je kiest. Ga je lopend, fietsend of misschien door de lucht? Elke blik is anders. Op een paard kom je dichterbij. Dieren kruipen makkelijker uit hun schulp. Vanaf een paard zie je reeën, Schotse hooglanders, eekhoorns, plekken waar bomen hun geheimen tonen. Het is een prachtig gezicht en het verveelt werkelijk nooit. Helemaal omdat elk seizoen anders is. Winter, lente, zomer en herfst. Ze hebben allemaal hun eigenaardigheden, allemaal hun schoonheid en allemaal hun eigen verhaal.

Ik geniet van elk landschap, van elk seizoen, van elk levend wezen dat zich in (relatieve) vrijheid buiten bevindt. Wat mis ik de natuur nu ik door een blessure al een tijdje niet mag hardlopen of paardrijden. Maar ook al kan ik nu tijdelijk niet langer de natuur vanuit elk perspectief bekijken, mijn aandacht voor de schoonheid ervan verlies ik nooit. Eerlijk gezegd kijk ik aandachtiger, en neem niets meer voor vanzelfsprekend aan. Ook ‘buiten’ niet.

De volgende keer dat je buiten komt of een goed boek leest, kijk dan nog eens extra goed naar het landschap. Naar de bomen en planten, de bloeiende bloemen, de fluitende vogels, de kleine diertjes en de insecten. Samen horen ze bij ons. Bij onze verhalen. Bij onze feelgood boeken. (Nog) meer aandacht en liefde voor de natuur, kun jij het opbrengen? Ik zou het toejuichen!



Reacties op: Feelgood Friday met Marloes Nijland

Meer informatie