Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Valentijn Vrijdag Gastcolumn: Suzanne Peters blikt terug

op 16 februari 2018 door

Voor Valentijn Vrijdag schreef het Valentijngenootschap elke week tot aan het Valentijnfestival van 10 februari een gastcolumn. 

Deze week blikt Suzanne Peters als afsluiting terug op een geslaagd evenement waar meerdere auteurs in de prijzen vielen. Suzanne Peters is de voorzitter van het Valentijngenootschap, dat als doel heeft meer bekendheid te genereren voor het romantische genre.  

- door Suzanne Peters -

Een jaar lang organiseren

In april 2017 kwamen José Vriens, Kirstin Rozema en ik bij elkaar om de eerste plannen te maken voor het Valentijnfestival. Bijna een heel jaar lang hebben we ontzettend hard gewerkt om al deze plannen te realiseren. We hebben sprekers gezocht, contacten gemaakt met de pers, gezorgd dat er meerdere prijzen weg te geven waren en opnieuw een hele schrijfwedstrijd georganiseerd. Later in het jaar kwam ook Diane Kooistra bij het bestuur. Bijna een jaar lang zijn we ontzettend druk geweest om het Valentijnfestival goed te laten verlopen.

Sprekers, workshop en een markt

Voor het eerst hadden we tijdens het Valentijnfestival niet alleen sprekers, maar ook een echte workshop, gegeven door Greetje van den Berg, Ina van der Beek en Simone Foekens. Hier konden belangstellenden zich van tevoren voor aanmelden. Op het podium hadden we twee mannelijke sprekers: Marcel van Driel en Martin Scherstra vertelden enthousiast over hun ervaringen als auteur. En wie geen zin in een lezing of workshop had, kon de markt bekijken en leuke romantische boeken kopen.

Meer prijzen voor de schrijfwedstrijd

Vorig jaar hadden we alleen een winnaar voor de schrijfwedstrijd. Voor dit jaar hebben we dat uitgebreid met ook een prijs voor het beste verhaal van een schrijver jonger dan achttien. De dertienjarige Marloes van Nispen won deze prijs. Ze won hier vijftig euro mee. En Elsbeth de Jager won de prijs voor het beste romantische ingezonden verhaal. Helaas was ze ziek, maar we hebben vernomen dat ze ontzettend blij met deze prijs is.

Publieksprijs

Daarna was het tijd om de publieksprijs toe te kennen. We hebben het stemmen door Hebban gedaan en niemand – behalve ons bestuurslid Diane Kooistra – had enig idee wie de prijs zou winnen. Drie auteurs werden naar voren geroepen: Martin Scherstra, Kirstin Rozema en Jolanda de Faria. Zij hadden de meeste stemmen binnengehaald. Kirstin Rozema won uiteindelijk de publieksprijs. Haar reactie? “Wauw!”

Valentijnprijs 2018

De Valentijnprijs ging dit jaar naar Martin Scherstra. De eerste man die deze prijs heeft gewonnen. Het was fantastisch om zijn blijdschap te zien. Zijn boek Adempauze gaat over een blogger die het boek van een populaire auteur volledig afkraakt.

2a3e9c39ef343178251dc0a15011caf0.png

Fotograaf en cameraploeg

Net als andere jaren was fotograaf Jeroen Mies aanwezig om foto’s te maken. Hij heeft weer een paar prachtige kiekjes gemaakt. Nieuw dit jaar was dat we ook een echte cameraploeg hadden. De filmploeg van Coriovillum hebben werkelijk een feestje van de dag gemaakt. Sommige stukken moesten even opnieuw gefilmd worden en er werd een heerlijke sfeer gecreëerd.

Het was geweldig

We hebben alleen maar positieve reacties gehad van onze bezoekers en dat is mooi. Het romantische genre moet echt meer erkenning krijgen bij het grotere publiek. Met een jaarlijkse prijs voor het beste romantische boek zijn we al goed op weg. We hopen dat dit alleen maar verder zal groeien.

Volgend jaar

Volgend jaar is alweer de vijfde editie van het Valentijnfestival. En dat jubileum willen we natuurlijk groots vieren. En daarom gaan we als bestuur binnenkort om de tafel zitten en hebben we weer een heel jaar de tijd om alles tot in de puntjes te organiseren.



Reacties op: Valentijn Vrijdag Gastcolumn: Suzanne Peters blikt terug

Meer informatie