Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag Valentijnfestival 2018

op 16 februari 2018 door

Het Valentijnfestival 2018, georganiseerd door het Valentijngenootschap, is ter promotie van het romantische boek. Elk jaar wordt op deze middag in Utrecht de Valentijnprijs uitgereikt aan het beste romantische boek.

De afgelopen maand plaatsten we op onze spot blogs over auteurs en de boeken die op de longlist stonden. Deze blogs lieten de Hebban lezers kennis maken met de boeken waarop gestemd kon worden, want naast de Valentijnprijs 2018 die dit jaar een juryprijs was, is er een publieksprijs in het leven geroepen. Het stemmen op deze prijs verliep ook voor het eerst via Hebban.
'Heel fijn dat het zo geregeld kon worden', zeiden de dames van de organisatie, 'en wat ons ook leuk lijkt, is als iemand van de Feelgood club dan die prijs komt uitreiken!'... Maar ja, wie dan?? De feelgood dames besloten unaniem dat Marieke hier de aangewezen persoon voor was.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Sanne, Renate en Marieke vertegenwoordigden de Feelgood club in Utrecht. Een gezellige middag, met kraampjes (ja we hebben ook wat gekocht) en twee lezingen en een workshop schrijven.
Hoe hebben wij het beleefd?

Marieke:
Zoals wel vaker was ik weer eens lekker vroeg. Het restaurant zat vol, dus werd ik in een hoekje gezet met een kopje thee. Handig bij het raam zodat ik de andere Feelgood dames wel voorbij zou zien komen. Niet dus, want ik maakte me toch een beetje druk over het bekendmaken van die publieksprijs. Ik kan zoiets wel, maar ik sta altijd stijf van de zenuwen.
Gelukkig vonden Sanne en haar moeder, die mee was, mij in het hoekje en konden we naar boven. Ik dook gelijk op de kraampjes af. De serie Barista van Elsbeth Witt lag me glunderend aan te kijken en die mocht mee naar huis.
Het was leuk om Olga Hoekstra van Tinteling Romance weer te treffen. De vorige keer dat ik haar sprak had ze een leuke scoop: ze was toen bezig met een nieuw boek, een sportsromance en nu ik haar weer sprak is dat boek bijna klaar om uitgegeven te worden. Gelijk kregen we nog een scoop: ze heeft twee nieuwe Amerikaanse schrijfsters onder contract en er komen nieuwe boeken die iets met sport van doen hebben…. Spannend weer.

De lezingen en de workshop schrijven waren tegelijkertijd. Met Sanne ging ik naar de workshop. De tijd was kort, maar toch kregen we zo inzicht in het schrijfproces van een roman. Tips over schrijven is schrappen, het Show don’t tell principe, personages en hun karaktereigenschappen en de opbouw van een plot. Heel interessant, maar voor ons als bloggers toch niet helemaal passend. Wel leuk om vanuit de lezer eens te kijken hoe een boek wordt opgebouwd.

Het laatste deel van de middag besloeg de uitreiking van de prijzen. Ik was inmiddels flink nerveus, maar uiteindelijk ging het goed. Ik had mijn verhaal op papier, maar heb het niet gebruikt. Ik bleef rustig en was opgelucht toen de envelopjes open konden. Missie geslaagd.

We sloten de middag af met een goed gevulde goodiebag en de belofte om volgend jaar weer terug te komen.

Sanne:
Een van mijn trouwste volgers is mijn moeder. En ze vindt al het boekengedoe wat ik doe leuk, en vooral ook omdat ze zelf van lezen houdt. Toen er op Facebook kaartjes werden verloot voor het Valentijnfestival, tagde ik haar voor de gein en ze won een gratis toegangskaartje. Ze ging dus gezellig mee afgelopen zaterdag!

Terwijl ik samen met Marieke een schrijfworkshop volgde, zadelde ik Renate op met mijn moeder, wat beiden niet zo erg vonden. Renate en mijn moeder volgden een lezing van onder andere Marcel van Driel. Hoewel ze zelf geen schrijfster is, vond ze het erg interessant en genoot ze van zijn gepassioneerde manier van vertellen. Smakelijk heeft ze om hem gelachen, zo vertelde ze achteraf.

Met Marieke genoot ik ondertussen van de schrijfworkhop. En hoewel we geen romanschrijfsters zijn, kunnen we ook als blogster zeker iets met de informatie van Ina van der Beek, Greetje van den Berg en Simone Foekens. Schrappen is het verhaal! En dus maak ik mijn stukje niet te lang dit keer.

Voor mijn kleine nozem thuis kocht ik nog een zakje Harry Potter thee van Coffee & Cookie en daarna klapte ik voor alle genomineerde auteurs, de winnaars en voor Marieke, die de prijsuitreiking zo leuk deed. En toen was de dag wel weer ten einde!

Renate:
De weg naar het valentijnfestival ging niet helemaal over rozen. Na een hele tijd op de A12 in de file te hebben gestaan, kwam ik net op tijd aan op het festival. Daarna gelijk Marieke en Sanne zoeken.
Met Sanne's moeder Vicky heb ik de lezingen gevolgd van Marcel van Driel, die echt heel leuk vertelde. Ook kwam Star Wars nog in de lezing voor, wat ik als groot fan natuurlijk wel leuk vond. Toen zijn lezing afgelopen was, moest hij het einde nog twee keer opnieuw doen zodat wij flink konden klappen voor de filmopnames. Tijdens dat klappen kwam er steeds een liedje van de Heideroosjes in mijn gedachten op.

Klapvee! Klapt u even mee?
Handen op elkaar, één twee hupsakee
Klapvee! Klapt u even mee?
Handen op elkaar, ik doe mooi niet mee!

Hierna kwam de lezing van Martin Scherstra, die ging over hoe om te gaan met negatieve kritiek. Toen dit afgelopen was, konden wij weer flink aan de bak met het klappen, iets wat we deze middag veelvuldig hebben gedaan.
Na de lezingen hebben we elkaar weer opgezocht en daarna de prijsuitreiking gevolgd waar Marieke een prijs mocht uitreiken, wat zij heel leuk deed.
Daarna drie boeken van Lis Lucassen gekocht en gelijk laten signeren door Olga Hoekstra.
Was weer een leuk boekenuitje met de dames!!

Conclusie: 
Een geslaagde middag bij het Valentijngenootschap in Utrecht.

Tot slot de prijswinnaars:

Valentijnprijs 2018: Martin Scherstra - Adempauze
Publieksprijs 2018: Kirstin Rozema - Na die nacht
Verhalenwedstrijd Young Talent: Marlies van Nispen
Verhalenwedstrijd 2018: E
lsbeth de Jager

ad8a910cf272c86985bc0e7a482611a8.jpg



Reacties op: Verslag Valentijnfestival 2018

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Martin Scherstra

Martin Scherstra

De Friese auteur Martin Scherstra schreef een aantal kinderboeken onder de naam ...

Kirstin Rozema

Kirstin Rozema

Kirstin Rozema (1967) woont in Almelo en schrijft al jarenlang kinder- en jeugdb...