Project Tau Light
Suikerstop
Exact 11 weken geleden (30 mei) stopte ik van de ene dag op de andere met het eten van geraffineerde suikers.
Het feit dat mijn zware suikerverslaving mij in het begin parten speelde, deed mij besluiten om mijn eetgewoonten drastisch te veranderen. Verder nam ik mij voor om me eens in de effecten van suiker en in gezond eten te verdiepen.
Mijn eerste stap bestond uit het aanleggen van een wil ik lezen-lijst rond deze thema's. Deze kan je in het artikel Zoetebek terugvinden. Hoewel deze lijst intussen - mede dankzij jullie aanbevelingen - alweer wat langer is geworden (ik zal er binnenkort eens een apart boekenplankje voor aanmaken), blijven tips over interessante boeken en websites uiteraard steeds welkom!
Project Tau Light
Aangezien het bovenvermelde artikel heel wat reacties losmaakte, heb ik besloten om mijn ontdekkingstocht geregeld te documenteren.
Er verschijnen zó veel boeken over (on)gezond eten dat het soms niet makkelijk is om door de bomen het bos nog te zien.
Bovendien verschillen de boeken ook nogal eens in hun opzet. Sommigen reiken louter informatie aan, terwijl anderen ook (of zelfs hoofdzakelijk) recepten bevatten.
De titel van dit artikel Project Tau Light is een ode aan het eerste boek dat ik gelezen heb en dat meteen een voltreffer bleek te zijn!
'Het antidieetboek (afvallen zonder kuren of andere fratsen volgens Eetschrijver)' van Gerrit Jan Groothedde
Gewichtsverlies met je boerenverstand
Goed eten én gewicht verliezen is niet moeilijk als je bereid bent de vele marketingmythes door te prikken. Dit boek geeft je daarvoor de middelen in handen vanuit een stevige kennis van zaken en op basis van persoonlijke ervaring.
Met informatie, tips en een openhartig relaas van de auteur die door toepassing van een aantal simpele leefregels in anderhalf jaar tijd 35 kilo afviel. Het opent je de ogen met tal van praktijkvoorbeelden over de onzin die er vanuit de voedings- en dieetindustrie over je wordt uitgestort.
Wie is Gerrit Jan Groothedde?
Iemand die op een dag besefte dat hij echt eens moest afvallen en die daarvoor zijn gezond verstand gebruikte.
Hij geeft in het begin van het boek duidelijk aan dat hij dit boek geschreven heeft zonder enige academische autoriteit, aangezien hij noch voedingswetenschapper, arts of diëtist is noch een opleiding heeft genoten in voeding of gezondheid. Wel heeft een levenslange belangstelling voor deze onderwerpen ervoor gezorgd dat hij veel over deze materie gelezen heeft en contact heeft gehad met verschillende experts.
Door methoden te combineren (hij zegt zelf nergens écht het wiel uitgevonden te hebben), heeft hij een aantal eigen conclusies getrokken en samengevoegd tot een logisch geheel. Tenslotte heeft hij dit alles op zichzelf uitgeprobeerd. Zelf sprak hij in die periode over het 'project Eetschrijver light' (Eetschrijver is de naam waaronder hij als culinair journalist schrijft). Het resultaat? Een gewichtsverlies van 30 kg in 15 maanden tijd. Indrukwekkend!
Na mijn suikerstop heb ik zelf heel wat zaken veranderd aan mijn eetgewoonten. Daarbij baseerde ik mij ook gewoon op mijn gezond verstand en luisterde ik veel beter naar mijn lichaam dan voordien. Uiteraard zat ik soms met twijfels en vroeg ik mij af of ik wel goed bezig was.
Net op dat moment ontdekte ik in de bib Het antidieetboek. 'k Begon het te lezen en meteen was het een feest van herkenning! Eigenlijk is dit boek gewoon de perfecte verwoording van mijn visie op de dingen en had ik het niet beter kunnen omschrijven.
Wanneer iemand (misschien jij?) dus wil weten hoe ik tegen gezond eten aankijk, dan verwijs ik met alle plezier naar dit motiverende boekje waarin je interessante informatie op je bord krijgt, overgoten met een heerlijk sausje van humor ;-)
Mijn ervaringen
De voorbije weken hebben mijn lichaam en mijn gezondheid heel wat veranderingen doorgemaakt.
Aan de hand van enkele treffende uitspraken uit Het antidieetboek vertel ik jullie hier wat meer over!
Gezond eten is niet iets wat op je bord ligt, maar iets wat je dóét.
Vroeger had ik een heel andere mening over 'gezond eten' en beschouwde ik het inderdaad als 'iets wat op mijn bord lag'.
Maar uiteindelijk mag iets wat je eet of drinkt nog zó gezond zijn, wanneer je overdrijft dan wordt het vaak net ongezond. Een heel eenvoudig voorbeeld: water is gezond. Dat klopt natuurlijk, denk je. Want het menselijk lichaam heeft voldoende water nodig om goed te functioneren en bovendien is het gezonder dan frisdrank of alcohol. Maar: stel dat je verschillende liters water in één keer drinkt, dan kan je in een coma geraken. Dus op dat moment is 'water' niet gezond. Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen.
Eigenlijk komt het erop neer dat je gewoon niet moet overdrijven (té is nooit goed, behalve in tevreden) en voor voldoende afwisseling moet zorgen. En dat is hetgeen ik nu doe. Ik beschouw eten niet louter meer als gezond of ongezond. Mijn focus ligt veel meer op mijn eetgewoonten. En daarmee komen we bij de volgende quote:
Hoe je lijf zich voelt en eruitziet, hangt af van je gewoonten en niet van de uitzonderingen daarop.
Dáárom werken vermageringsdiëten ook niet.
Hoewel een crashdieet over het algemeen wordt afgeraden (ook in bovenstaand boek!), besloot ik er toch een te volgen.
Waarom? Enerzijds omdat een dieet van slechts 7 dagen makkelijk vol te houden is voor iemand die graag lekker eet en drinkt. Anderzijds omdat het enorm motiverend werkt om onmiddellijk enkele kilo's te verliezen.
Vaak wordt gezegd dat de verloren kilo's er nadien direct terug aanvliegen en soms zelfs dubbel.
Of ik het daarmee eens ben? Ja en nee.
Als je na het crashdieet in je oude eetgewoonten hervalt, zal dat ongetwijfeld het geval zijn. Dan is alle moeite dus voor niets geweest en ben je er nadien echt wel slechter aan toe dan voorheen.
Lukt het je daarentegen om door te zetten en nieuwe, gezonde eetgewoonten aan te kweken? Dan ben ik van mening dat zo'n crashdieet een goede manier kan zijn om zo snel mogelijk komaf te maken met ongezonde eetgewoonten en de knop om te draaien. Opgelet! Iedereen is verschillend en wat voor mij werkt, is dus niet per se van toepassing op anderen (kwestie van Gigi's wijze raad indachtig te zijn om lezers van dit artikel te verwittigen).
Na die 7 dagen had ik persoonlijk totaal geen zin meer in suiker, waardoor ook mijn hongergevoel veel minder vaak van zich liet horen (ik had dus niet meer voortdurend nood aan tussendoortjes), ...
Wat ik juist (drastisch) veranderd heb aan mijn eetgewoonten?
Allereerst eet ik veel meer fruit dan vroeger. Niet moeilijk, want toen at ik er nauwelijks :-p
Verder ben ik nooit echt zot geweest van aardappelen. Die eet ik nu dus niet meer dagelijks, maar vervang ik gewoon door een grotere hoeveelheid andere groenten. Eet ik frietjes of kroketten? Dan eet ik slechts de helft van vroeger en dat bevalt me prima.
Tenslotte vermijd ik nu zoveel mogelijk sluipsuikers en knutselvoedsel. Dit zijn de termen die mij het best zullen bijblijven uit Het antidieetboek.
Met de term sluipsuikers doelt Groothedde op alle onnodige suikers in kant-en-klaar voedsel, in soep en vleeswaren.
Met de term knutselvoedsel bedoelt hij alle voeding waar een ingrediëntendeclaratie op staat (niet te verwarren met de voedingswaardetabel!), oftewel: niet-puur en bewerkt voedsel. Hier ga ik straks nog even verder op in.
Wil dit zeggen dat ik nooit meer chocolade eet, Martini drink,...?
Nee hoor, af en toe mag je gerust eens uit de band springen (herlees de eerste zin van de bovenstaande quote nog maar eens)! Immers:
Het leven is geen strafkamp!
Of zoals Groothedde het humoristisch weet te verwoorden: "Als je sommige dieetadviezen opvolgt, leef je niet langer, er LIJKT alleen maar geen einde aan te komen".
Genieten van het leven is heel belangrijk!
Wanneer je het gevoel hebt dat je voortdurend moet afwegen wat je wel of niet mag eten en/of drinken, dan ben je niet goed bezig want dat hou je op lange termijn gewoon niet vol. Je loopt dan ook een groot risico om te vervallen in vreetbuien die voor een jojo-effect zullen zorgen in je gewicht en je moraal.
Heb je gezonde eetgewoonten aangekweekt? Dan word je vanzelf minder aangetrokken tot suikerrijke zaken, ander knutselvoedsel, ... Het is dus geen 'opgave' meer om bepaalde zaken te laten, maar louter een gewoonte.
Heel af en toe kan het echter gewoon fijn zijn om te genieten van hetgeen je vroeger regelmatig at. Zo zal ik tijdens een etentje makkelijker eens een grotere portie eten dan hetgeen ik gewoon ben of genieten van een heerlijke dame blanche met extra veel warme chocolade. Daar voel ik mij dan zeker ook niet schuldig over. Groothedde zegt het in zijn Antidieetboek ook: "Wat en hoe en waar en wanneer je ook eet, voel je er NOOIT schuldig over. Gebruik het woord ‘zondigen’ niet. Geniet van je eten." En dat is wat ik ten volle doe.
Of ik het dan niet mis om vaker zulke zaken te eten? Eigenlijk niet. Meestal ben ik nadien zo verzadigd door de suiker etc. dat ik er weer voor een tijdje genoeg van heb ;-)
Er is nauwelijks bewijs dat bewegen helpt bij afslanken. Het wordt dan ook alleen aanbevolen omdat het gezonder is dan stilzitten.
Hoewel ik in mijn jongere jaren verschillende sporten heb beoefend, heb ik daar nu geen zin meer in. Toch meent iedereen rondom mij die merkt dat ik aan het afvallen ben, mij de goede raad te moeten geven om 'veel te sporten, zodat het gewicht er niet terug bijkomt'.
Eigenlijk vind ik dat ik al voldoende rondloop op een dag (tijdens het pendelen, op het werk, tijdens de middagpauze, ...) en voel ik totaal geen behoefte om te gaan joggen, naar de fitness te gaan, ...
Groothedde deelt die mening en beweert "Bewegen leidt niet tot afvallen, eerder omgekeerd.". Dat is ook mijn visie hierop. Sinds ik zo veel afgevallen ben, beweeg ik spontaan nóg meer dan vroeger, gewoon omdat het minder moeite kost met al die overbodige kilo's die ik nu niet meer moet meesleuren.
Knutselvoedsel
In de supermarkt vind je bijna enkel bewerkt voedsel. Groothedde heeft het er in Het antidieetboek al uitgebreid over. Dit steeds op een humoristische wijze. Wat denk je bijvoorbeeld van " … Dr. Oetker mix voor meringue (‘alleen nog eiwit toevoegen!’)" of "Vet. De ene keer is het kerngezond, de andere keer niet, en doorgaans heeft dat te maken met hoe vet eraan verdiend wordt."?
Maar wist je dat hij voordien ook nog een ander boek heeft geschreven dat uitsluitend over dit onderwerp gaat?
Weg van de supermarkt staat al een hele tijd op mijn 'nog te lezen'-lijst, maar voorlopig ben ik er nog niet aan toegekomen om het in de bib te gaan halen.
Via mijn artikel Zoetebek sprak ik met Kitty over beide boeken van Groothedde en vertelde ik haar dat ik Het antidieetboek een echte aanrader vond. Zij las het en gaf het boek 4*. Meteen daarna las ze ook Weg van de supermarkt en ook dat boek gaf ze 4*.
Haar mening over beide boeken vind je terug in het artikel met haar gelezen boeken van juli.
Wie graag nóg dieper op het onderwerp knutselvoedsel ingaat, kan ook het boek Zout, suiker, vet van Michael Moss eens lezen.
'k Heb het boek onlangs terug moeten brengen naar de bib, terwijl ik het nog niet uit had. Maar binnenkort ga ik het mij zeker eens aanschaffen. Héél interessant als achtergrondinformatie!
Resultaat?
Zoals ik hierboven reeds schreef, komt mijn visie volledig overeen met die van Gerrit Jan Groothedde. Mijn ogen zijn echter pas helemaal open gegaan toen ik naar aanleiding van Het antideetboek eens wat meer ging letten op de etiketten van het knutselvoedsel in de supermarkt (maar daarover later meer).
Sinds ik dat soort snelle voedsel grotendeels achterwege heb gelaten, ben ik op 11 weken tijd 15 kg lichter geworden.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele voordelen die ik al ondervonden heb: minder rugpijn (daar deed ik het tenslotte voor), inwendig veel rustiger, geen ups and downs meer in mijn gemoed, terug in heel wat kleren passen, grotere fitheid, betere slaap (tenzij met die superwarme dagen), ...
Vaak zeggen ze: "Vroeger was het beter". Maar in dit geval wil ik nooit meer terug naar vroeger ;-)