Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Hebban boek-per-week- challenge voor YA-lezers 3

op 12 maart 2021 door

Zoals ieder jaar heeft de Hebban crew weer over een challenge nagedacht. Dit jaar zijn er 52 opdrachten waaraan een boek zou moeten voldoen. In principe zou je dus één boek per week kunnen lezen om zo aan alle opdrachten te voldoen. Gedurende het jaar zullen wij steeds een maand van challenges eruit halen en daar YA-titels bij zoeken. Deze keer opdracht 11 t/m 15.

We hebben gekozen voor het noemen van alleen maar Nederlandstalige boeken, zowel origineel als vertaald. Natuurlijk mag je boeken in iedere taal lezen en vinden we het sowieso leuk om jouw aanraders voor deze challenges te horen.

Geschreven door Maartje

Lees een droog boek

Een boek dat zich afspeelt in de woestijn of andere droge gebieden of een boek van Herman Finkers of een andere droge grappenmaker.

Rebel in de woestijn van Alwyn Hamilton is het begin van een trilogie en speelt zich, zoals de titel al zegt, vooral in de woestijn af. Dit is het eerste deel in een fantasyserie met Arabische en een soort Western inspiratie.

De heerschappij van de maskers van Sabaa Tahir vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden – zij een slaaf en hij een soldaat – die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome. Dit is het eerste deel in een vierdelige serie. Het laaste deel komt dit jaar in een Nederlandse vertaling uit.

De laatste Namsara van Kristen Ciccarelli is het eerste deel van een trilogie. Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.

De kleine prins van Antoine De Saint-Exupéry. De verteller is met zijn vliegtuig neergestort in de woestijn wanneer hij de kleine prins ontmoet. En deze titel is handig, want het is natuurlijk ook een echte klassieker. 

Lees een ver weg boek

Een boek dat zich afspeelt op een exotische locatie, in de ruimte of een boek dat je van ver weg haalt.

Wilder van Rebecca Yarros is het eerste deel in een New Adult trilogie en gaat over een cruise langs allerlei landen. Ook tropische locaties. Een jonge lerares krijgt de kans op op een geweldige cruise te gaan. Het enige dat ze moet doen: lesgeven aan Wilder. Wilder is een stuntman die echt helemaal niet met leren bezig is. 

Phobos van Victor Dixen is een serie boeken over een reis naar Mars. Een groep van zes jongens en zes meisjes doen mee aan een heel bijzonder realityprogramma. Een datingshow in de ruimte. De 12 jongeren worden naar Mars gebracht om daar een nieuw leven op te bouwen en tijdens de reis is het de bedoeling dat ze een levenspartner vinden. Het loopt allemaal al snel anders dan verwacht.

De laatste zes van Alexandra Monir gaat net als Phobos over een reis naar een andere planeet. Of in dit geval een maan: Europa, een maan van Jupiter. Een groep van zes jongeren wordt opgeleid om een nieuw leven op te bouwen op Europa om zo deze wereld klaar te maken voor bewoning, omdat de Aarde door natuurrampen geteisterd wordt. 

Lees een dichtbij boek

Een boek dat zich in je omgeving afspeelt of een boek waarbij je in het hoofd van een personage kruipt.

Het zusje van van Carlie van Tongeren. In dit boekje duik je in het hoofd van Liv. Liv heeft een fijn leven totdat haar oudere broer op een avond een ongeluk krijgt en daarbij een meisje doodrijdt. Een meisje dat bij Liv op school zat!

Ook Voorbij het Wederwoud van Valentijn Ringelberg wordt vanuit de eerste persoon verteld. We kruipen in dit boek in het hoofd van Phaun, een Elfyn die om haar zus van de dood te redden op avontuur gaat door en voorbij het Wederwoud. 

Ook de volgende boeken zijn geschreven in de eerste persoon: De academie van Astid Boonstoppel, Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi en Het koninkrijk van Jess Rothenberg. 

Lees een jong boek

Een boek dat net is verschenen, een kinderboek of YA.

Nou, deze is gemakkelijk. Alle boeken die hier en in deze reeks besproken zijn zijn YA, dus die tellen allemaal. Verder volgen hieronder nog wat net verschenen, of bijna te verschijnen boeken:

Wie ik gisteren was van Pamela Sharon

Koning van het Sintelwoud van Jen Minkman

Fin & Rye  van Harry Cook

De prins en de naaister van Jen Wang is een graphic novel over een meisje dat niets liever wil dan de prachtigste jurken ontwerpen en naaien en over een prins die niets liever wil dan de prachtigste jurken dragen. 

Lees een oud boek

Een tweedehands boek, een vergeten boek of een klassieker of een boek over oude mensen.

Gever van Lois Lowry is een verhaal over herinneringen. De maatschappij waarin Jonas opgroeit, lijkt perfect. Er is geen oorlog of pijn. Iedereen krijgt een duidelijke taak en er hoeven geen keuzes te worden gemaakt. Wanneer Jonas twaalf is, wordt hij uitverkoren. Jonas wordt Bewaker van Herinneringen: hij ziet toe op het geheugen van de samenleving. Hij wordt door de Gever ingewijd in de geheimen van anderen.

De outsiders van S.E. Hinton gaat over vetkuiven en kakkers. De vertkuiven zijn arm en worden meestal door hun ouders aan hun lot overgelaten. Ze leven op straat. De kakkers houden ervan om de vetkuiven uit te dagen. Dit gaat op een dag mis. 

De belevenissen van een muurbloem van Stephen Chbosky gaat over Charlie. Een jongen op de middelbare school. Hij is niet echt populair, maar wordt ook niet gepest. Hij is intelligent en eigenlijk nogal een muurbloem. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

Vertel de waarheid van Laurie Halse Anderson. Vanaf de eerste dag is Melinda Sordino een outcast op haar nieuwe school. Nadat ze tijdens een wild zomerfeestje de politie heeft gebeld, wil niemand nog met haar praten en wordt ze met de nek aangekeken. Melinda raakt in zichzelf gekeerd en hult zich in hardnekkig stilzwijgen. In haar hoofd wordt ze echter geconfronteerd met herinneringen die zich niet zo makkelijk laten verdringen. Ze moet de waarheid vertellen voordat het te laat is...

Spaar de spotvogel van Harper Lee vertelt het verhaal van een jong meisje en haar broer in een staat in het zuiden van de Verenigde Staten. Haar vader is advocaat en leert haar al jong over de ongelijkheden in de wereld. Dan moet hij een zwarte man verdedigen die ervan beschuldigd wordt van verkrachting. De reacties van de omgeving zijn enorm confronterend. 

Wij leugenaars van E. Lockhart. Dit boek heb ik zelf niet gelezen, maar volgens goodreads spelen grootouders in dit verhaal een rol. 

We zijn benieuwd welke boeken jullie oppakken voor deze challenges én, als je niet meedoet met de Hebban challenge: hebben we je overtuigd om één of meerdere van de bovenstaande boeken op te pakken?



Reacties op: De Hebban boek-per-week- challenge voor YA-lezers 3

Meer informatie

Gerelateerd