Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

10 waargebeurde verhalen getipt door Hebban-recensenten

door Hebban Crew 4 reacties
Welke waargebeurde verhalen mag je niet missen volgens Hebban-recensenten? Deze tien boeken kregen alle de hoogste waardering van vijf sterren. Naar welk boek gaat jouw voorkeur uit?

Een leven in de spotlights   

Jenny, een theaterleven

Een groot en veelzijdig talent en een boeiend leven  

De theaterloopbaan en het persoonlijke leven zijn bij weinig artiesten zo innig verweven als bij Jenny Arean. In dit boek beschrijft Xandra Knebel gedetailleerd hoe de carrière van Arean zich ontrolde, van haar eerste engagement bij Wim Kan naar de serieuze toneelrollen bij toneelgroep Ensemble, van succes-musicals als Anatevka naar de eigenzinnige programma’s die zij maakte met haar liefde Ischa Meijer, van kleinschalige liedjesprogramma’s naar grote solo-shows.  

Jenny, een theaterleven is een boek dat ons een blik gunt in de wereld van toneel, musical, film en televisie. Het laat zien hoe een voorstelling tot stand komt. Wat er nodig is om er een succes van te maken. Het geeft een inkijkje in het leven bij deze bijzondere vrouwm. Behalve dat het boek uitstekend geschreven is, zijn er ook nog de foto's die vaak herinneringen oproepen en een deel van haar privéleven laten zien.’ Lees de volledige recensie.    

My Love Story

Haar complete verhaal  

Tina Turner, de lang heersende Queen of Rock ‘n’ Roll, onthult in deze autobiografie het nooit eerder vertelde verhaal van een wonderbaarlijk leven in de spotlights. Alles komt aan bod: haar jeugd die ze katoenplukkend doorbracht in Nutbush, Tennessee, haar reis naar de top samen met Ike Turner, haar wereldwijde succes in de jaren ’80, tot aan het overweldigende succes van Tina: The Musical.  

‘In plaats van een opsomming van feiten en gebeurtenissen is de autobiografie van Tina Turner in My Love Story een echt verhaal. Door het gebruik van de ik-vorm wordt het persoonlijk en betrekt ze de lezer direct bij haar ervaringen en alle keuzes die ze maakt waardoor het een boeiend levensverhaal is om te lezen. […] My Love Story is een zeer bijzondere en complete biografie, en doet de persoon en de rock legende Tina Turner alle eer aan die ze heeft verdiend.’ Lees de volledige recensie.  

De strijd van moeders    

Mijn moeders strijd

Een verdomd mooi stukje proza  

Mijn moeders strijd beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van AYnur, de moeder van auteur Murat Isik. Zij wordt geboren in een conservatief dorp in OostTurkije en groeit op in de kuststad Izmir. Begin jaren tachtig komt ze met haar gezin terecht in de Amsterdamse Bijlmer.  

‘Işik verdient alle lof voor de wijze waarop hij dit essay heeft vormgegeven. Migratie, integratie, emancipatie, het zijn beladen woorden geworden die een zekere moedeloosheid en somberte uitstralen. Deze thema’s lijken maar zelden te leiden tot positieve en hoopvolle verhalen. Verwacht de gemiddelde lezer hierbij zelfs nog wat anders dan een jammerklacht? Wel ja, dat zou toch moeten. Mijn moeders strijd levert overtuigend positivisme in een notendop. Zonde dat alleen het Boekenweekgeschenk gratis wordt uitgedeeld want dit ongeveer zestig bladzijden tellende essay is een verdomd mooi stukje proza.’ Lees de volledige recensie.  

Dit is mijn moeder

Nu mag ze echt zijn  

In deze verhalenbundel schetst Tommy Wieringa een levendig portret van zijn moeder, die in 2015 overleed. Toen Wieringa twaalf jaar oud was, vertrok zij plotseling uit zijn bestaan voor een avontuurlijker leven elders. De relatie tussen moeder en zoon bleef intact, maar werd getekend door conflicten.   

‘De relatie met zijn moeder is complex en lijkt op een knokpartij waarbij alles geoorloofd is om elkaar zo hard mogelijk te raken. Tegelijkertijd spreekt er ook veel liefde uit de verhalen. Ze kunnen niet met elkaar, maar ook niet echt zonder elkaar en pas als iemand er niet meer is, weet je wat je mist.’ Lees de volledige recensie.  

Op avontuur   

Kat vermist

Er is altijd GPS  

Iedere eigenaar vraagt het zich weleens af: wat spookt mijn huisdier allemaal uit als ik van huis ben? Waar is hij als hij soms urenlang niet thuiskomt? Caroline Paul kon de onwetendheid niet meer aan en besloot het heft in eigen hand te nemen. Ze schreef het kattenboek Kat vermist.    

Kat vermist is een ontroerend verhaal vol humor geschreven. Tijdens de zoektocht wordt Paul niet alleen geconfronteerd met de grillen van Tibby, ook wordt een luikje opengezet naar haar eigen gevoelens en haar houding ten opzichte van anderen. Dit alles wordt beschreven op een luchtige, liefdevolle manier die regelmatig een (schater)lach en een traan oplevert.’ Lees de volledige recensie.    

De witte duisternis

Een indringend portret dat de lezer niet onberoerd laat  

Henry Worsley trad in de voetsporen van zijn grote idool: Ernest Shackleton, de man die in de negentiende eeuw probeerde om als eerste de Zuidpool te bereiken en later probeerde om Antarctica te voet te doorkruisen. In 2008 ondernam Worsley met twee andere nazaten van de oorspronkelijke expeditie een reis door Antarctica. In 2015 besloot hij terug te keren naar dat barre landschap en helemaal alleen van de ene kant van het continent naar de andere te lopen. Een levensgevaarlijke tocht, zoals zou blijken.  

‘Worsley was een leider en een bijzonder man. Dat sijpelt tussen de regels door en zorgt voor het afdwingen van een bepaald respect. In combinatie daarmee voel je ook een soort ongeloof. Hoe kan je je eigen lichaam dit aandoen? Om nog niet te spreken over je familie. Toch geeft Grann een boeiend beeld weer van een onbekende held die probeert een continent te bedwingen. Een indringend portret dat je emotioneel niet onberoerd laat.’ Lees de volledige recensie.    

Indringende levensverhalen  

Het boek van Carl

Klein, maar toch groots  

In maart 2015 overlijdt Naja Marie Aidts zoon Carl op 25-jarige leeftijd door een tragisch ongeluk. Het boek van Carl beschrijft het eerste jaar na dat verschrikkelijke telefoontje tot de schok van zijn dood langzaam wordt gedempt. Het is zowel een verslag over hoe het is om te leven na het verliezen van een kind als een poëtisch boek over verlies en liefde.  

Het boek van Carl is een ode aan een de liefde van een moeder voor haar zoon, ook na de dood. Het blokkeert je denken tijdens het lezen. Er is alleen maar het verdriet van de schrijfster. Zij bepaalt het ritme, zij deelt haar emoties en die worden de jouwe. Een meeslepend verhaal, dat niet alleen lezers die een enorm verlies meegemaakt hebben zal beroeren. Prachtig geschreven. Klein, maar toch groots.’ Lees de volledige recensie.      

Bo. Eindelijk vrouw

Altijd al vrouw  

Hoewel ze reeds als kind niet goed in haar vel zat en elke kans aangreep om in een vrouwenrol te kruipen, outte Bo zich uiteindelijk pas op 58-jarige leeftijd als transgender. In haar autobiografie vertelt Bo Van Spilbeeck over haar vele jaren als vrouw in een mannenlichaam, haar interne strijd, de definitieve beslissing om vrouw te worden, haar coming-out, haar ervaringen tijdens de geslachtstransitie en wat het betekent om vrouw te zijn.   

Eindelijk vrouw is een baanbrekend boek. De coming out van Bo heeft heel wat teweeggebracht binnen de transwereld en hopelijk weet dit boek nog heel wat mensen te bereiken. Anderen die zich opgesloten voelen in het verkeerde lichaam, die hoop en moed kunnen krijgen door dit verhaal. Maar ook cis-lezers, die zo meer inzicht kunnen krijgen in genderdysforie en transities. Hopelijk kan dit boek verder bijdragen om het taboe hierrond te doorbreken.’ Lees de volledige recensie.  

Mensenredders in oorlogstijden   

‘t Hooge Nest

Een knappe reconstructie  

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Jannie en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in het Gooi. Als auteur Roxane van Iperen samen met haar gezin haar intrek neemt in de villa, ontdekt zij de oude functie van het huis en besluit het verhaal op te tekenen.  

‘Van Iperen heeft met de reconstructie van het leven van de zussen Brilleslijper een uniek oorlogsverhaal opgetekend. Het verloop van de oorlog is bekend, maar nog steeds zijn er persoonlijke verhalen niet verteld. Dit is er één van. Ontzettend knap hoe de auteur alle stukjes informatie over het feitelijke verloop van de oorlog heeft samengevoegd met de persoonlijke gebeurtenissen in het leven van de zussen. Een beeldend en zeer prettig leesbaar verhaal is het resultaat, waaruit boven alles de moed en onzelfzuchtigheid spreekt van Janny en Lien en hun echtgenoten.’ Lees de volledige recensie.      

De rechtvaardigen

Doe je deur niet dicht, wend je hoofd niet af  

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd.   

‘De rechtvaardigen is een geweldig goed geschreven verslag van een vrijwel onbekende geschiedenis. Een geschiedenis van vastberadenheid en moed, niet van één mens maar van meerdere mensen die tegelijkertijd besloten dat ze moesten handelen in die barre tijd waarin menigeen zich liet gijzelen door machteloosheid. Een geschiedenis die ons tussen de regels door de overeenkomsten laat zien met de actualiteit. Nog steeds zijn zoveel mensen op de vlucht voor geweld.’ Lees de volledige recensie.      

Naar het Hebban Reading Challenge-kanaal Doe mee! Download de XXL Checklist



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 10 waargebeurde verhalen getipt door Hebban-recensenten

 

Gerelateerd