Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 boeken die je als Harry Potter-fan moet lezen (1)

door Lindy (Hebban Crew) 9 reacties
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ook als die-hard Harry Potterfan kun je nog steeds genieten van boeken die je eenzelfde soort magie bieden. Welke verhalen helpen je om dat gat te vullen nu ook het achtste (en laatste) Potter-boek verschenen en gelezen is? Zeven YA-tips!


Genoot je ook zo van die magische wereld die Harry Potter opbouwde in haar wereldberoemde serie? En zo excited toen er nog een achtste deel verscheen, ook al was het ‘maar’ een toneeltekst? Maar nu lijkt de hele serie toch echt af en kun je dus maar beter zorgen dat je nieuwe, magische verhalen vindt die je meesleuren in een nieuwe wereld.   Kies bijvoorbeeld voor Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas. Een sprookjesachtig verhaal vol magische wezens, én natuurlijk een enorme slechterik. Feyre leeft samen met haar familie in armoede en moet haar eigen eten schieten om te overleven. Als ze per ongeluk een magisch wezen doodt, wordt ze meegenomen naar het Elfidenrijk, waar haar monsterlijke ontvoerder uiteindelijk níet de bad guy blijkt te zijn… Dit eerste deel in een nieuwe serie van Maas (haar populaire Glazen Troon-reeks zal tot televisieserie worden verfilmd) doet denken aan The Beauty and The Beast, mét pikant randje.  

 

Vanaf 30 september ligt nog een magische vertelling in de boekhandel: Het zwarte hart van Stephanie Garber. Dit eerste deel in de serie ‘De duisternis’ verschijnt eerder dan de Engelstalige editie en is zelfs de eerste uitgave wereldwijd. Nederland heeft dus de primeur! Het verhaalt over de twee zussen Scarlett en Donatella, die het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen ontvluchten uit angst voor hun wrede vader. Ze worden daarbij geholpen door Julian (onuitstaanbaar, maar o zo verleidelijk). Ze komen terecht op Dromeneiland, waar ze mee moeten spelen in Caraval, dat tegelijkertijd een voorstelling en dodelijk spel is. Al gauw verdwijnt Donatella en moet Scarlett er alles aan doen om haar te redden door te ontdekken wat werkelijkheid en wat fantasie is. Een vleugje magie kan haar daar wellicht bij helpen.   

 

Een jeugdverhaal voor kinderen van tien jaar en ouder, dat ook heel goed door jongeren (en volwassenen) te lezen is, is Verdermeer van Tahereh Mafi. Deze schrijfster creëert hierin een wereld die bol staat van de magie. In Ferenwoud wordt iedereen geboren met een eigen gave, ieder van hen heeft een magisch talent. Op twaalfjarige leeftijd laten ze dit talent aan de wereld zien en krijgen zij een persoonlijke taak toebedeeld. Een traditie die de Overgave wordt genoemd. Een belangrijk moment, ook voor Alice Alexis Koningsdauw. Het enige probleem: Alice heeft geen kleur. En geen gave. En dus is ze nauwelijks iets waard in een wereld waarin magie alles is. Dan is haar vader ook nog eens verdwenen. In haar zoektocht naar haar beste vriend moet ze niet alleen hem zien te vinden, maar ook de krachten in zichzelf.  

 

De Harry Potter-lezer is natuurlijk al bekend met de onsterfelijke Nicholas Flamel. De Ierse schrijver Michael Scott schreef een volledige boekenreeks over de geheimen van deze alchemist, waarvan De alchemist het eerste deel is. De formule voor het elixer dat onsterfelijkheid belooft, is verborgen in een boek, dat natuurlijk op het verlanglijstje van velen staat, waaronder de hofmagiër van koningin Elizabeth. De jonge Sophie en Josh lijken de enigen die hem tegen kunnen houden in zijn plannen om de sterfelijke mensheid te vernietigen.  

 

Cinda Williams Chima schreef met De demonenkoning (Zwarte Kunst 1) een herkenbaar fantasyverhaal over een vijftienjarige jongen die per ongeluk het doelwit wordt van demonische krachten. Nou ja, per ongeluk: het is natuurlijk niet handig om een magisch amulet af te pakken van een magiërsleerling, waarnaar toevallig ook enkele demonen op zoek zijn. Kort daarop wordt Han beschuldigd van enkele moorden én wordt hij verliefd op een beeldschone prinses. Als dat geen ingrediënten zijn voor een geslaagde, magische vertelling…  

 

Wellicht heb je de film al eens gezien, maar oorspronkelijk is The Golden Compass de naam van een trilogie van Philip Pullman. Het eerste deel heet Noorderlicht en gaat over het elfjarige meisje Lyra, dat naar het noorden afreist om een einde te maken aan de experimenten die in de poolstreek met kinderen worden uitgevoerd. Ze wordt daarbij geholpen door een gouden kompas en haar daemon (een representatie van je eigen ziel in de vorm van een dier), maar ontmoet ook beren in harnas en heksen op haar weg. Deze magische verhalen zijn door de ideeen over parallelle universums en religie zeker ook voor volwassenen interessant om te lezen.  

  

Nog een trilogie om mee af te sluiten zijn de op het oude Rusland geïnspireerde verhalen van Leigh Bardugo. In Schim en schaduw vind je een jong meisje (een weeskind) dat onvermoede magische krachten in zichzelf ontdekt en opgeleid wordt tot grisha, een knappe beste vriend en een verleidelijke mentor (en de onvermijdelijke liefdesdriehoek) en een taak die zij als uitverkorene zal moeten volbrengen: elementen die de Potter-lezer waarschijnlijk wel zullen bekoren. De originele, sfeervolle setting en de goedgetimede cliffhangers doen de rest!    

Inspiratiebronnen: Bookriot (1, 2)  en bookishbuzz Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 7 boeken die je als Harry Potter-fan moet lezen (1)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken