Hebban vandaag

Listmania /

8 thrillers van 'Down Under'

door Soraya Vink (crew) 10 reacties
In het Engelstalige gebied zijn de Amerikanen en Britten al zeer succesvol met de publicatie van hun thrillers. Maar de thrillerschrijvers uit Australië naderen met rasse schreden; zij laten ons verdwijnen in verlaten en bloedhete 'outback' waar moord en doodslag de samenleving op zijn kop zet. Hebban inspireert je met deze listmania Australische thrillers.

Een verzengende hitte

Australië staat bekend om haar uitgestrekte vlaktes en temperaturen die tot ver boven tropisch niveau kunnen stijgen. Misschien niet meteen de combinatie van factoren waar je aan denkt bij het lezen van een thriller. Voor de van origine Britse Jane Harper was het echter wel het startpunt van haar debuutthriller De droogte, waarin we kennis maken met agent Aaron Falk die terugkeert naar de omgeving waar hij is opgegroeid. Het dorpje Kiewarra wordt al twee jaar lang geteisterd door een onuitputtelijke droogte die al voor de nodige slachtoffers heeft gezorgd. Tegen wil en dank raakt Falk betrokken bij het onderzoek naar een dramatische zaak, met de nodige gevolgen.

Harper creëerde een fictief dorpje voor haar debuutthriller, voortgekomen uit haar ervaringen tijdens haar journalistieke loopbaan waar ze ook veelvuldig in aanraking kwam met het leven op het platteland. ‘Vanaf het begin af aan wilde ik een mysterieus verhaal rond een boerengezin creëren,’ vertelt de schrijfster in een interview met Hebban. ‘Daar moet een bijpassende setting omheen gebouwd worden, waardoor ik het Australische platteland als basis nam. Het gemeenschapsgevoel in deze dorpen vormen de perfecte omstandigheden voor een beklemmend verhaal met factoren als isolatie en druk vanuit de gemeenschap. Ik heb juist bewust niet voor een grote stad als Melbourne gekozen omdat wereldsteden vaak veel overeenkomsten delen en je daardoor gemakkelijk in clichés kan vervallen.’

De schrijfster ging verder met personage Aaron Falk en haar fascinatie voor de Australische outback, zo kwam het vervolg Wildernis (lees hier een Sneak Preview van deze thriller) waarin een groep vrouwen een voorval meemaakt in de Australische wildernis. Binnenkort verschijnt in het Nederlandstalig taalgebied de nieuwe thriller van Jane Harper getiteld Verlaten met opnieuw een setting in Australië en wordt er druk gewerkt aan de verfilming van De droogte.

Verloren in de 'outback', en dan?

Wanneer Calebs jeugdvriend op brute wijze wordt vermoord in zijn huis in Melbourne besluit hij de moordenaar op te sporen. Maar Caleb is doof en hoewel hij inmiddels expert is in het lezen van menselijke expressies, leiden verkeerd liplezen en gemiste woorden tot verwarring en problemen. Emma Viskic koos voor haar debuutthriller Resurrection Bay een bijzonder hoofdpersonage dat kennelijk nog meer in zich heeft. Viskic publiceerde in haar thuisland na een succesvolle ontvangst al een vervolg en het derde deel is aangekondigd.

Ze is aan het eind van haar Latijn, moe, vies en verlaten. Ze ziet maar één manier om haar leven gemakkelijker te maken: zich voordoen als de tien jaar geleden verdwenen Rebecca Winter. Ze lijkt als twee druppels water op haar, dus het zou moeten lukken. En inderdaad: Rebecca's ouders verwelkomen haar met open armen. Niemand legt haar een strobreed in de weg. En de warme douche is het heerlijkste wat ze ooit heeft gevoeld. Anna Snoekstra, laat je niet verwarren door de Nederlands klinkende naam, speelt een geraffineerd psychologische spelletje in haar boek Als twee druppels water. Met als setting de Australische stad Canberra, tijdens een bloedhete zomer, komt dit mysterie tot een bloedstollende ontknoping.

Australisch schrijftalent

Fan van thrillers met een hint naar forensische opsporing en andere wetenschappen? Dan zijn de thrillers van de Australische Kathryn Fox wat voor jou. In het eerste deel Tot op het bot wordt seriepersonage Kate Farrer geïntroduceerd, die na haar verlof meteen met een gruwelijke zaak geconfronteerd wordt. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden; verminkt, bevroren en verbrand. Uit de autopsie blijkt dat de vrouw onlangs is bevallen. Er wordt geen kind aangetroffen op de plaats delict, maar is de baby nog in leven? 

Meest bekend is schrijver Michael Robotham, bekend van zijn reeks thrillers rond seriepersonage Joseph O'Loughlin. Wil je liever eerst een standalone lezen van deze bestsellerauteur, dan is Leven of dood een goede start. Dit prijswinnende boek draait om een gevangene die slechts een dag voor vrijlating ontsnapt. Iedereen jaagt op hem, maar Audie heeft één doel: hij moet een leven redden voor het te laat is.

Haar boeken hebben al meerdere verfilmingen en vallen met name bij vrouwelijke lezers in de smaak. Toch is Grote kleine leugens van Liane Moriarty ook heel geschikt voor de liefhebbers van spannende boeken. Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn… 

Voor de fans van...

Heb je eerder de thrillers van Jane Harper verslonden? Dan vallen deze thrillers vast bij je in de smaak. Let op; voorlopig alleen nog in het Engels verkrijgbaar en (nog) niet beschikbaar in een vertaling. The Dark Lake van Sarah Bailey, gaat over een inspecteur die wordt opgeschrikt door de moord op een voormalig klasgenoot van de middelbare school. De vragen stapelen zich alleen maar op als het blijkt te gaan om een van de populairste meisjes van dat schooljaar, die onder vreemde omstandigheden is teruggekomen naar haar geboorteplaats.

In Scrublands van Chris Hammer draait het verhaal om een journalist die de aanslag van een voorganger van de kerk probeert te duiden. Door een schokkende ontwikkeling worden de rollen echter omgedraaid en is journalist Martin ineens het middelpunt van belangstelling als de media naar het dorpje afreizen.Welke spannende boeken die zich afspelen in Australië of van een Australische auteur tip jij graag aan een andere lezer? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 8 thrillers van 'Down Under'

 

Gerelateerd

Over

Jane Harper

Jane Harper

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien ja...

Michael Robotham

Michael Robotham

Michael Robotham (Casino, Nieuw-Zuid-Wales, 1960) is een Australische thrillera...


Gesponsorde boeken