Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

9 boeken om te lezen vóór de tv-series in 2017 te zien zijn

door Lindy de Jong 19 reacties
Na de adaptatie van onder andere Game of Thrones, Pretty Little Liars en The Walking Dead tot ongekend populaire tv-series, blijven producenten naarstig zoeken naar andere boeken die bekijkenswaardige shows op kunnen leveren. In 2017 mogen liefhebbers dan ook veel nieuwe series verwachten. Welke boeken zou je nog gauw op je leeslijst moeten zetten voor je aan het beeldscherm gekluisterd raakt?


  1.     Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen  

Het kan niet op voor oudje Hendrik Groen. De vertaalrechten van zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken werden aan 25 landen verkocht, het boek won de NS Publieksprijs, het vervolg Zolang er leven is won de Hebban Award voor Beste Roman en nu is er ook al een tv-serie in de maak over de avonturen van de bejaarde en zijn vrienden. De afleveringen zijn in het najaar van 2017 op de buis te zien bij Omroep Max. Nog even geduld hebben dus, maar dan heb je ook wat: Kees Hulst speelt de rol van Hendrik Groen, André van Duin zal de rol van zijn beste vriend Evert vertolken.

Hulst en Van Duin zijn al op elkaar ingespeeld, want afgelopen zomer stonden zij samen op de planken met Sunshine Boys. Van Duin liet eerder al aan het Parool weten uit te kijken naar de serie die begin 2017 wordt opgenomen: 'Het is weer iets anders dan toneel, maar ik heb het boek met veel plezier gelezen, dus volgens mij kan het alleen maar leuk worden.'    

2.     De mannentester van Heleen van Royen  

Na eerdere bioscoopverfilmingen (De gelukkige huisvrouw, De ontsnapping) was het tijd voor een televisieserie gebaseerd op een verhaal van bestsellerschrijfster Heleen van Royen. Vanaf half april zijn de tien afleveringen van de dramaserie te zien op KPN Presenteert, een zender die – helaas voor sommigen – enkel te bekijken is door KPN-abonnees. In het boek huren echtgenotes en vriendinnen de ‘mannentester’ Victoria Kramer in om hun mannen op de proef te stellen en zo te beoordelen hoe trouw zij hen zijn. De rol van Victoria wordt in de tv-serie gespeeld door Eva van de Wijdeven. Van Rooyen werkte nauw samen met de makers van de serie, vertelde ze eerder aan het Algemeen Dagblad: ‘Ik ben zeer nauw betrokken geweest bij de bewerking, ook dat is uniek. Het was een feest om nieuwe avonturen voor Victoria te mogen bedenken. Ze is een van mijn favoriete personages: keihard, superslim en meedogenloos. Ik kan niet wachten om te zien hoe Eva van de Wijdeven gestalte aan haar gaat geven.’ 

3.     De ‘Cormoran Strike’- serie van Robert Galbraith (JK Rowling)

Na haar populaire ‘Harry Potter’-serie waagde auteurs JK Rowling zich onder pseudoniem aan het schrijven van een detectivereeks. Met hoofdpersonage Cormoran Strike en sidekick Robin Ellacott had Rowling meteen een charismatisch duo in handen dat ook geknipt leek voor het beeldscherm. En dus komt die televisieserie er ook. Eerst wordt het eerste deel Koekoeksjong (The Cuckoo’s Calling) verfilmd in drie afleveringen van een uur. Later komen ook Zijderups (The Silk Worm) en Het slechte pad (Career of Evil) aan de beurt, beide boeken in twee afleveringen van een uur.  

Wanneer de eerste afleveringen in 2017 precies bij de BBC te zien zullen zijn is nog onbekend, maar de geruchten gaan dat de opnames inmiddels zijn begonnen. Eerder in 2016 werd al bekendgemaakt dat de Britse acteur Tom Burke de rol van detective Cormoran Strike zal spelen. Actrice Holliday Grainger neemt de rol van Robin voor haar rekening. Burke heeft de zegen van schrijfster Rowling gekregen, die hem 'uiterst getalenteerd' noemde. De acteur zelf verklaarde in zijn nopjes te zijn met zijn rol als Cormoran Strike, 'een complex personage'. De boekenreeks vertelt over Strike, de oorlogsveteraan die een been mist en een carrièreswitch maakt naar detective. In Koekoeksjong onderzoekt hij de dodelijke val van een supermodel van een balkon.

4.     Grote kleine leugens van Liane Moriarty  

Op 19 februari 2017 gaat de tv-serie Big little lies in première op tv-zender HBO. Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Liane Moriarty, die oorspronkelijk in 2014 verscheen en in 2016 een Nederlandse vertaling kreeg als Grote kleine leugens. Centraal in het boek en de serie staat de jaarlijkse ouderavond op de basisschool Pirriwee Public, die eindigt in een drama: een van de ouders vindt daar de dood. De vraag die moet worden beantwoord: was het een ongeluk, was het moord of is het het gevolg van een ontspoorde ruzie? Het verhaal speelt in op de vraag hoe ver een ouder mag gaan om zijn kinderen te beschermen en laat zien waar kleine leugens toe kunnen leiden. De serie lijkt zeer veelbelovend, met in de hoofdrollen de wereldberoemde actrices Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Shaileene Woodley (bekend van de Divergent-films).  

5.     Laat me niet los van Louise Doughty  

Ook de psychologische thriller Apple Tree Yard van Louise Doughty werd door de BBC spannend genoeg bevonden voor een televisieadaptatie. Het was in het Verenigd Koninkrijk dan ook een bestseller met in totaal meer dan een kwart miljoen verkochte exemplaren. Ook internationaal was de thriller een succes: het werd in 26 talen vertaald. In het Nederlands verscheen het boek in 2013 onder de titel Laat me niet los. Het vertelt over de gevolgen van één keuze van een vrouw, die een tevreden leven leidt met een goede baan als geneticus, een mooi huis en een goede relatie met haar man en volwassen kinderen. Tot ze een intrigerende man ontmoet met wie ze een gepassioneerde affaire begint. Hoe ze haar dagelijkse leven en haar affaire ook gescheiden probeert te houden, de twee werelden beginnen elkaar te overlappen en dat leidt uiteindelijk tot een gewelddadige gebeurtenis en de rechtbank. De rollen in de serie worden gespeeld door Emily Watson (bekend van de film The Theory of Everything) en Ben Chaplin (bekend van Cinderella). Eerder leek de tv-serie in het najaar van 2016 al de lucht in te gaan op de BBC, begin 2017 lijkt nu aannemelijker.     

6.     Ellendige avonturen van Lemony Snicket  

Netflix maakte ook een Netflix Original van A Series Of Unfortunate Events, gebaseerd op de boeken van Lemony Snicket. Snicket is het pseudoniem waaronder Daniel Handler de dertiendelige kinderboekenserie schreef. De verhalen vertellen over de drie weeskinderen Violet, Klaus en Sunny Baudelaire, die onder het toezicht van hun moordlustige familielid Graaf Olaf worden gesteld. Terwijl zij aan hem proberen te ontsnappen, ontdekken ze een geheim genootschap waaraan niet alleen Olaf maar ook hun ouders gelinkt lijken te zijn.  

De mysterieuze dramaserie is vanaf 13 januari te zien op Netflix en zal in eerste instantie acht afleveringen tellen, gebaseerd op de eerste vier boeken uit de reeks. Neil Patrick Harris (bekend van de serie How I Met Your Mother) kreeg de hoofdrol van Graaf Olaf in het verhaal waarvan in 2004 ook een film werd gemaakt met Jim Carrey in dezelfde rol.     

7.     Amerikaanse goden van Neil Gaiman  

HBO had in 2011 al plannen om American Gods, zoals het boek van Neil Gaiman oorspronkelijk heet, te verfilmen, maar toch kwam het er niet van. Fans van de auteur kunnen nu opgelucht ademhalen: een ander productiebedrijf heeft zich over Amerikaanse goden ontfermt. De schrijver is bovendien zelf bij de tv-show betrokken als uitvoerend producent.  

De grote roman van Gaiman verfilmen als tv-serie lijkt een goede keuze.  Het boek vertelt over ex-misdadiger Shadow, wiens grote liefde overlijdt wanneer hij in de gevangenis zit. Als hij vrijkomt, neemt Shadow een baan aan bij Mr. Wednesday, met wie hij een roadtrip door Amerika maakt. Mr. Wednesday is namelijk vastbesloten om alle Oude Goden van Amerika te verenigen in de strijd tegen de Nieuwe Goden – de goden van de technologie, de beurs en de media: de enige goden in wie de Amerikanen tegenwoordig nog geloven. In 2017 verschijnt de serie bij de Amerikaanse streamingdienst STARZ, met in de hoofdrollen o.a. Ricky Whittle als Shadow en Ian McShane als Mr. Wednesday. Met een beetje geluk is de serie niet veel later ook in Nederland te zien.  

8.     Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood
9.     Alias Grace van Margaret Atwood  

In 2017 zullen maar liefst twee boeken van de Canadese schrijfster Margaret Atwood op een klein beeldscherm te zien zijn. In april van dat jaar gaat The Handmaid’s Tale in Amerika in première op de streamingdienst en zender Hulu (helaas niet in Nederland te ontvangen). De dystopische roman verscheen al in 1985. De maatschappij is daarin teruggegaan naar een systeem waarin alles strikt gereguleerd is, er nieuwe klassen zijn ontstaan en de dienstmaagden daarin slechts een enkele functie hebben: het verzorgen van de voortplanting. De lezer, en straks kijker, volgt het levensverhaal van een van deze dienstmaagden, Offred (in de Nederlandse vertaling Het verhaal van de dienstmaagd wordt zij Vanfred genoemd), die ook nog vóór het nieuwe systeem geleefd heeft – tot alles haar werd afgenomen. Het boek van Atwood werd in 1990 al eens verfilmd, ditmaal wordt het verhaal in zes afleveringen verteld.  

De verfilming van Atwood’s roman Alias Grace wordt gelukkig wel internationaal uitgezonden via de streamingdienst Netflix. Deze roman uit 1990 is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Grace Marks. Deze Ierse immigrante en dienstmeid wordt in 1843 opgesloten voor de moord op haar werkgever Thomas Kinnear. Zij kan zich niks meer van de misdaad herinneren en dus wordt geheugenverliesexpert Jordan ingeschakeld om erachter te komen of Grace onschuldig of een sluwe moordenares is. Een releasedatum voor de zes uur durende miniserie is nog niet bekend, wel wordt de serie op de site van Netflix al aangekondigd.     

Om in de gaten te houden:  

10.  Een beknopte geschiedenis van zeven moorden van Marlon James  

In 2015 won Marlon James de Booker Prize met zijn roman Een beknopte geschiedenis van zeven moorden en was daarmee de eerste Jamaicaanse schrijver die de award in de wacht sleepte. In zijn boek zet James de poging tot moord op Bob Marley centraal, tegen de achtergrond van de onrust van de jaren 70 en 80 in Jamaica. De zender HBO kocht in het jaar van verschijnen meteen de rechten om het boek om te kunnen toveren in een tv-serie. Of de afleveringen in 2017 al te zien zullen zijn is nog even afwachten.    

Overige bronnen:

Culture Whisper
Radio Times 

Naar welke tv-serie kijk jij het meeste uit in 2017?



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: 9 boeken om te lezen vóór de tv-series in 2017 te zien zijn

 

Gerelateerd