Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Boekwinkels mogen samen met andere lokale bedrijven promotieacties voeren buiten de boekenweken, schrijver Péter Esterházy overleden, Birk-auteur in zee met schoenenman, opnieuw een verfilming voor Van Royen en Grunberg komt met vervolg op 'Moedervlekken'.

Winkels mogen boeken promoten met acties

Het wordt voor boekverkopers makkelijker om boeken te promoten met speciale acties - ook als het níet Boekenweek is. Dat schrijft minister Jet Bussemaker (Cultuur) volgens Het Parool vandaag aan de Tweede Kamer

Boekwinkels mogen samen met andere bedrijven lokale aanbiedingen op poten zetten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld korting geven op een bioscoopkaartje bij de aanschaf van de filmeditie van een boek. Nu zijn promotieacties alleen toegestaan in de Boekenweek of de Spannende Boeken Weken. Volgens VVD en D66 belemmeren die regels lokaal ondernemerschap. De fracties vroegen de minister in april de regels rond de vaste boekenprijs tegen het licht te houden. 

Bron: Het Parool


Houellebecq exposeert ‘obsessies en fantasmen’

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft van het Palais de Tokyo in Parijs achttien zalen tot zijn beschikking gekregen om er zijn ‘obsessies en fantasmen’ te exposeren. Op tweeduizend vierkante meter brengt hij ‘zijn wereld’ in kaart. Dat gebeurt onder andere met lege landschappen, naakt én een ereplek voor zijn overleden hond. Geïnteresseerden kunnen tot 11 september de tentoonstelling Rester vivant bezoeken.

Bron: De Morgen


Schrijver Péter Esterházy overleden

De Hongaarse schrijver Péter Esterházy is op 66-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. Esterházy geldt als een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers van Hongarije. Zijn bekendste werk heet Harmonia Caelestis, een geschiedenis van zijn adellijke familie. In het boek was hij vol lof over zijn vader. Later schreef hij een andere versie van het boek waarin zijn vader er minder goed vanaf kwam.  Esterházy had vlak na de publicatie van de eerste versie ontdekt dat zijn vader bij de geheime dienst had gewerkt.

Zijn romans bevatten een mengeling van fictie en feiten en zijn stijl wordt omschreven als geestig en spitsvondig. In het Nederlands vertaald zijn onder meer Kleine Hongaarse pornografie, De hulpwerkwoorden van het hart, Een vrouw en Reis naar het einde van het strafschopgebied.

In 2004 kreeg Esterházy de Friedenpreis, een internationale prijs van de Duitse boekhandels. In eigen land werd hij ook diverse malen onderscheiden.

Bron: NOS Nieuws


Birk-auteur in zee met schoenenman

Jaap Robben, schrijver van de succesvolle roman Birk, is een samenwerking aangegaan met schoenenontwerper Floris van Bommel. Robben, een fervent fan van het schoeisel van de ontwerper uit Moergestel, nam het initiatief om te kijken hoe bijzondere schoenen en literatuur te combineren zijn.

Dat idee zette Floris van Bommel weer aan het denken. Voor hem staat schoenen verkopen gelijk aan verhalen vertellen, althans zo wil een persbericht van uitgeverij De Geus ons doen geloven. Hoe dan ook, de schoenmaker creëerde een giftbox met daarin een exemplaar van Robbens Birk, een wollen Gentiluomo for Floris van Bommel-sjaal en nog een aantal kleine verrassingen.

Begin deze week werd de box aan een gezelschap van twaalf boekhandelaren in de schoenenfabriek van Van Bommel gepresenteerd. De box kost 49,95 euro en is vanaf 4 november verkrijgbaar bij de boekhandel en de Van Bommel-winkels.

Bron: Persbericht


Opnieuw verfilming van roman van Van Royen 

Na twee boekverfilmingen (De gelukkige huisvrouw en De ontsnapping) wordt opnieuw een roman van Heleen van Royen naar het witte doek ‘vertaald’. Het gaat om het boek Godin van de Jacht. De schrijfster maakte dat gisteravond bekend in het programma RTL Boulevard.

‘Een heet boek’, aldus de schrijfster zelf.  ‘Dat wordt een uitdaging voor producent Marmelade.’ Deze Vlaamse coproducent van de film De ontsnapping wilde nog een boek van de auteur ter handen nemen en koos voor Godin van de Jacht. In het boek van Van Royen is de hoofdpersoon Diana. Zij  is gelukkig met haar drie mannen: haar echtgenoot, minnaar en chatlover. Minder gelukkig is ze wanneer ze ontdekt dat ze zwanger is - en niet weet wie de vader is.

Wie de rol van Diana gaat spelen, is nog niet bekend. Van Royen: ‘Het moet wel een actrice zijn die wat durft. Naakt te gaan, bijvoorbeeld. En ze moet ook nog jong zijn.’ De film zou in 2018 in de bioscoop te zien moeten zijn.

Bron: RTL Boulevard


Literaire talkshows in Nijmegen

Eerst moet de Keizer Karelstad nog die tienduizenden wandelaars van de Vierdaagse zien te verwerken, maar als dat evenement eenmaal achter de rug is, duurt het nog maar een paar weken voordat Nijmegen bol staat van de literaire talkshows.

Vanaf september is er een nieuwe reeks literaire talkshows op bijzondere plekken in Nijmegen, getiteld Wintertuin Sessies. Elke derde donderdag van de maand vindt er een programma plaats in onder meer een boksschool, een binnenspeeltuin en een muziekstudio.. Te gast zijn onder meer de auteurs Griet op de Beeck, Alex Boogers en Frank Westerman.

De eerste show is op 15 september in het Besiendershuis. Schrijver Lotte Lentes onderzoekt in dit programma de kracht van het woord in tijden van terreur. Een van de gasten is Frank Westerman. Hij schrijft literaire non-fictie en is bekend van onder andere het boek Stikvallei. Op 20 oktober gaat schrijver Gerjon Gijsbers in de Boks Academie op het Honigcomplex in gesprek met Alex Boogers over verwachting en volharding, zowel in het schrijven als in het leven. Boogers is auteur van de succesvolle roman Alleen met de goden.

De entree per sessie is 5 euro en 3 euro voor studenten. Een strippenkaart voor alle sessies kost 17,50 euro. Meer informatie over de Wintertuin Sessies is te vinden op www.wintertuin.nl

Bron: Persbericht


Grunberg komt met vervolg op Moedervlekken

Schrijver Arnon Grunberg komt eind 2018 met een vervolg op zijn roman Moedervlekken, meldt website Tzum. Hij ondertekende daartoe gisteren een contract met uitgeverij Lebowski, die foto’s daarvan via Twitter verspreidde.

De nieuwe roman heet Bezette gebieden. Bij Nijgh & Van Ditmar staat voor volgend jaar nog een bundel columns van Grunberg gepland. Bij de Arbeiderspers verschijnt Aan nederlagen geen gebrek, een nieuw deel in de reeks Privé-domein.

Bron: Tzum

Meer nieuws op Hebban

14 juli 2016: nu al biografie Britse premier May & leescoupé alweer gesloten
13 juli 2016: Amersfoort locatie voor YA-festival & debuutroman Rob Kamphues
12 juli 2016: novelle van Saddam Hoessein & weer boek van Divorce-acteur
11 juli 2016: run op filmrechten 'Huidpijn' & Houellebecq gek op Koch
8 juli 2016: de coverfout die niet opviel & programma Lowlands bekend

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen

 

Gerelateerd

Over

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (1958) is een van Frankrijks grootste hedendaagse schrijvers....

Péter Esterházy

Péter Esterházy

Péter Esterházy was een Hongaarse schrijver. Hij overleed in ...

Heleen van Royen

Heleen van Royen

Heleen van Royen debuteerde in 2000 met De gelukkige huisvrouw. Van het boek wer...

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien ja...

Alex Boogers

Alex Boogers

Alex Boogers (1970) debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M....

Frank Westerman

Frank Westerman

Frank Westerman (1964) is journalist en schrijver. Hij was correspondent vo...