Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

24 juni 2016: schrijvers ontzet over Brexit & Ma gaat naar het theater

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: schrijvers ontzet over Brexit, Slaughter licht haar vertrek bij De Bezige Bij toe, Leopold begint YA-imprint en Hugo Borsts 'Ma' gaat het theater in.

Schrijvers ontzet over uitslag referendum

Sommige Engelse schrijvers hebben met verbijstering gereageerd op de uitslag van het referendum in Groot-Brittannië, waarin de Britse bevolking in meerderheid koos voor een vertrek uit de Europese Unie. De Schotse Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling die voor ‘Remain’ (blijven in de EU) was, twitterde vandaag ‘Goodbye UK.’ Ze verwacht dat Schotland nu onafhankelijkheid wil. ‘Camerons erfenis bestaat uit de breuk van twee unies.’

Haar collega Robert Harris, auteur van onder andere Fatherland, gaf de volgende tweet: ‘Ik zie de premier zijn ontslag aankondigen en de president van de Bank of England voor kalmte pleiten. Het voelt alsof ik leef in een slechte dystopische politieke thriller.’ En fantasy-auteur Philip Pullman reageerde met: ‘We hadden hoofdpijn en schoten onze voet eraf. Nu kunnen we niet meer lopen, maar we hebben nog steeds hoofdpijn.'

Bron: The Bookseller 


Karin Slaughter: ‘Vertrek had niets met De Bezige Bij te maken’

De Amerikaanse bestsellerauteur Karin Slaughter is vol lof over haar nieuwe Nederlandse uitgeverij, HarperCollins Holland. Dat zegt ze in een interview met Boekblad. ‘De mensen zijn energiek en werken als een geoliede machine. Boekverkopers lijken ook tevreden met ze te zijn.’

Slaughter benadrukt dat de breuk met De Bezige Bij/Cargo niets met de inzet van de oude uitgever te maken heeft. ‘Ik heb zestien jaar met ze gewerkt en ben van ze gaan houden. Als schrijver is het echter belangrijk om een stem te hebben waarnaar je kunt luisteren. Voor mij is dat mijn redacteur Kate Elton. Zij is er de reden van dat ik ben overgestapt naar HarperCollins. Ik heb zelfs gehuild toen ik het aan De Bezige Bij vertelde. Maar ik ben een schrijver en dat heeft prioriteit.’

Bron: Boekblad


Leopold gaat voor Young & Awesome

Uitgeverij Leopold gaat nu ook boeken in het YA-genre op de markt brengen. Dat meldt de uitgeverij in haar najaarsbrochure. ‘Een logische stap’, noemt acquirerend redacteur Eefje Buenen dat. ‘Ons fonds heeft immers een breed aanbod voor alle leeftijden.’

Doorgaans staat de afkorting YA voor Young Adult. Maar uitgeverij Leopold kiest liever voor de benaming van ‘Young en Awesome’-boeken. De komende maanden verschijnen er vier boeken in dit genre: The diabolic van S.J, Kincaid, een standalone scifi-avontuur, Sterrenstof van Krystal Sutherland (romantische YA), de thriller Verdwenen van Tara Altebrando en The Jewel, het eerste deel van een trilogie van Amy Ewing.

Bron: Persbericht


Ma gaat naar het theater 

Het boek Ma van columnist Hugo Borst wordt bewerkt voor het theater. Dat heeft het Productiehuis Solo vandaag bekendgemaakt. De solovoorstelling is in het seizoen 2017-2018 in de schouwburgen te zien.

In Ma portretteert Hugo Borst zijn dementerende moeder en beschrijft de relatie tussen moeder en zoon. Van het boek zijn inmiddels 80.000 exemplaren verkocht. Borst laat weten vereerd te zijn met de toneelbewerking en vermoedt dat zijn moeder er hetzelfde over zou denken.

Marc Veerkamp schrijft het script, Benno Hoogveld neemt de regie op zich. Wie de voorstelling gaat spelen wordt begin 2017 bekendgemaakt.

Bron: Nu.nl 


The Guardian zet literaire Friese bushalte op de kaart

De Britse kwaliteitskrant The Guardian heeft de aardige gewoonte om met regelmaat opmerkelijke lijstjes te publiceren. Onlangs drukte de krant een toptien af waarin lezers hun favoriete, onafhankelijke boekhandel mochten noemen.  

Volgens de lezers zijn overal ter wereld wel goed voorziene en door enthousiaste zelfstandigen gerunde boekwinkels te vinden. De een in ligt in Verweggistan, zoals de boekhandel Mount of Alex in het centrum van Australië gelegen Victoria. Andere vind je in wereldsteden als Londen, Mumbai, Lissabon,  Boedapest, Los Angeles en Washington D.C.

Ook Nederland herbergt volgens de krant een opvallende boekwinkel. Hoewel, winkel? Het gaat hier om een opgepimpte bushalte in het dorp Terband. Dat gehucht ligt in Friesland, maakt deel uit van de gemeente Heerenveen en telde op 1 januari 2010 maar liefst 301 inwoners. Schrijver en kunstenaar Elske Schotanus is er geboren, zegt Wikipedia.

De bushalte ligt aan een doodlopende straat, schrijft The Guardian. Terwijl je wacht of het busje zo komt, kun je grasduinen in een bescheiden collectie boeken en de roman meenemen die je het meest aanspreekt. Betalen mag, maar hoeft niet. De bewoners van Terband hebben de halte omgetoverd in een soort gezellige huiskamer, opgevrolijkt met bloemen, tot nadenken stemmende spreuken van Loesje en zelfs een grote klok.

Bron: The Guardian


Wijn van het schap in boekhandel 

Slecht nieuws voor wijnliefhebbers: rood, wit en rosé mogen niet meer verkocht worden in Boekhandel Waanders In De Broeren in Zwolle. De gemeente heeft naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak de winkel laten weten dat het de flessen wijn die het verkoopt uit het schap moet halen.

De SlijtersUnie maakte in september 2015 de gang naar de rechter om de verkoop aan banden te laten leggen. Volgens de belangenorganisatie is het verkopen van wijn een vorm van oneerlijke concurrentie. Bovendien was deze handel ook in strijd met de Drank- en horecawet.

De SlijtersUnie won de zaak. De gemeente Zwolle ging er eens uitgebreid voor zitten en nam de tijd om de uitspraak van de rechter - al dan niet onder het genot van een glas - nader te bestuderen. Tot dan werd de wijnverkoop bij Waanders door de vingers gezien, omdat de gemeente winkeliers de tijd en ruimte wil geven om ‘in een veranderende markt’ nieuwe vormen van bedrijvigheid te ontplooien. Maar de rechter vindt dat de handhaving van de Drank- en horecawet voorrang heeft.

Bron: De Stentor en Boekblad

Meer nieuws op Hebban

23 juni 2016: Altuntas met de dood bedreigd & Slaughter slaat toe
22 juni 2016: Leescoupé in de intercity & 'journalist van de eeuw' overleden
21 juni 2016: Harry Potter-vertaling in november & Benoîte Groult overleden
17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht
16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 24 juni 2016: schrijvers ontzet over Brexit & Ma gaat naar het theater

 

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Robert Harris

Robert Harris

De Britse auteur Robert Harris (1957) werkte, na zijn studies Engelse Literatuur...

Philip Pullman

Philip Pullman

Philip Pullman (Norwich, 1946) is een Britse schrijver van kinderboeken, en...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf ...

Hugo Borst

Hugo Borst

Hugo Borst (1962) is schrijver, columnist, redacteur en voetbalcriticus. Hij sch...

Gesponsorde boeken