Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

27 juli 2016: Spit haalt dertien keer de Eiffeltoren & Gullits kijk op voetbal gaat wereldwijd

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Lize Spit haalt dertien keer de Eiffeltoren, Ruud Gullits kijk op voetbal gaat wereldwijd en dichter Erik Jan Harmens schrijft een kinderboek.

Spit haalt dertien keer de Eiffeltoren

Van de debuutroman Het smelt van Lize Spit zijn honderdduizend exemplaren gedrukt. De schrijfster maakte er zelf melding van op Facebook: ‘Opeengestapeld is dat dertien keer de Eiffeltoren.’

Het smelt is in januari dit jaar uitgebracht en zit zeven maanden later aan zijn zevende druk. Wekenlang heeft het boek in Vlaanderen op nummer één gestaan. Het boek is zo populair dat in 2018 een Engelse vertaling wordt uitgegeven. Actrice Veerle Baetens maakt haar debuut als regisseuse door het boek te verfilmen. Wanneer de film zal uitkomen is nog niet bekend.

Bron: De Morgen


En Spit nu ook in Bestseller 60

En het succesverhaal van Lize Spit gaat nog eventjes door. Het smelt komt deze week voor het eerst binnen in de bestsellerlijst van de CPNB. Weliswaar op nummer 54, maar toch…

De Vlaamse is overigens niet de hoogste binnenkomer. Die eer komt Luca Crippa en Maurizio Onnis toe. Op plaats 40 maakt hun biografie De fotograaf van Auschwitz haar entree in de Bestseller 60. Het boek gaat over gevangene Wilhelm Brasse, die werd gedwongen om de gruwelen van het kampleven vast te leggen. Hij riskeerde zijn leven door de foto’s in handen van het verzet te spelen.

Aan de top verandert er niet veel. Huidpijn van Saskia Noort staat voor de derde achtereenvolgende week nagelvast op de eerste plaats. Karin Slaughter klimt een plaatsje naar 2 met Verborgen, terwijl Jeff Kinneys Ff offline naar 3 zakt. Een flinke stijging maakt Roald Dahls De GVR, van 41 naar 21.

Bron: Bestseller 60


 

Dichter Erik Jan Harmens schrijft kinderboek

Dichter en auteur Erik Jan Harmens heeft een contract getekend voor een kinderboek bij uitgeverij Moon. Samen met illustrator Elise van Iterson werkt hij aan een volgens de uitgever ‘droogkomisch verhaal’ met een bijzonder uitgangspunt: de hoofdpersoon is een ontevreden jongetje. Ontevreden over alles: zijn naam, zijn ouders, zijn leven. Het kinderboek, met de titel Hans is kwijt, ligt april 2017 in de boekhandels. 

Erik Jan Harmens (1970) ontving onder andere de J.C. Bloempoëzieprijs en de Jo Peters Poëzieprijs. Harmens heeft daarnaast meerdere romans op zijn naam staan. De autobiografische roman Hallo muur werd DWDD-boek van de maand en is meer dan 20.000 keer verkocht. Vanaf deze zomer treden Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer met hun gezamenlijke bundel Duetten op alle vooraanstaande festivals op.

Elise van Iterson (1983) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en illustreerde voor o.a. NRC Handelsblad, De Morgen en Hollands Maandblad. Wekelijks illustreert ze de column van Simone van Saarloos in Vrij Nederland.

Bron: Persbericht





Gullits kijk op voetbal gaat wereldwijd

Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt in augustus Kijken naar voetbal, waarin oud-international Ruud Gullit zijn analyses, observaties, en anekdotes over de voetbalsport met de lezer deelt. En dan niet alleen de lezer in het Nederlandse taalgebied. Het boek How to Watch Football komt dit najaar in Groot-Brittannië op de markt en in 2017 in de Verenigde Staten.

Terwijl de kijker de bal volgt, let Ruud Gullit op iets anders, weet de uitgever. Doet iedereen mee met de pressing? Op welke manier probeert de spelverdeler zijn balverlies te herstellen? Gullit beschrijft via de pen van Valentijn Driessen, chef voetbal bij de Telegraaf, hoe zijn tactisch inzicht als speler groeide met iedere stap die hij in zijn carrière zette. In elk team werd hij op een andere positie neergezet (van laatste man tot rechtshalf) waardoor hij zich steeds aan nieuwe situaties moest aanpassen.

Gullit was aanvoerder van het elftal dat in 1988 Europees Kampioen werd. Met AC Milan won hij twee keer de Europa Cup I en kreeg hij de prestigieuze Ballon d’Or. Tegenwoordig werkt hij als voetbalanalist bij SBS6 en de BBC.

Bron: Uitgeverij Ambo|Anthos

 

Ouderwetse Harry Potter-gekte in aantocht

Het is niet echt een nieuw boek, maar een ‘verboeking’ van het script van een toneelstuk. Maar er staat ‘Harry Potter’ op de cover, dus we kunnen weer ouderwetse taferelen verwachten. Een aantal Nederlandse boekhandels organiseert speciale evenementen bij de publicatie van het Engelstalige origineel, blijkt uit een rondgang van Boekblad.  

Harry Potter and the Cursed Child, parts I & II van J.K. Rowling is een toneelstuk dat zaterdag in Londen in première gaat en een dag later wordt gepubliceerd. Het verhaal, gebaseerd op een ouder verhaal van de schrijfster, speelt zich 19 jaar af na het zevende en laatste deel van de Harry Potter-cyclus, dat in 2007 verscheen. De Engelse uitgave verschijnt op die dag bij Little, Brown (Groot-Brittannië) en Scholastic (VS). De Nederlandse vertaling bij De Harmonie volgt op 18 november.

In Nederland besteedt onder andere Het Schiedams Boekhuis aandacht aan publicatie van Harry Potter and the Cursed Child. De winkel organiseert van zaterdag op zondag een nachtelijk feest. Iedereen is welkom vanaf 00.30 uur, waarna stipt om 01.01 – als het in Engeland zondag is geworden – de eerste exemplaren worden verkocht. Dit onder 'het nuttigen van Fizzing Whizzbees, Peppermint Toads en lots & lots of butterbeer and pumpkin juice', meldt het persbericht.

Donner in Rotterdam doet zondag om 11.00 uur 's ochtends de deur open voor een speciale release party. Van der Meer in Noordwijk organiseert zondagmiddag een high tea. Blokker in Heemstede verwelkomt klanten met een ontbijtje. Van Piere in Eindhoven serveert een ‘magisch ontbijt’ en gaat twee uur eerder open.

Bron: Boekblad



Mugabes politie slaat toe in tweede thriller Van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel, winnaar van de Schaduwprijs 2015 met zijn debuut Tunis, kiest ook voor zijn tweede thriller het Afrikaanse continent als decor. Speelde zijn eerste boek zich voornamelijk af in Tunesië, zijn volgende thriller Zim voert de lezer mee naar Zimbabwe, het land waar journalist Van Rijckevorsel enkele jaren gewoond heeft.

Hoofdpersoon in Zim is de jonge arts Felix Wellenstein. Als deze hoort dat een studievriend is omgekomen bij een auto-ongeluk, besluit hij naar diens begrafenis in Zimbabwe te gaan. Hij wil meteen ook Grootfontein bezoeken, het prachtige boerenbedrijf dat aan zijn grootvader toebehoorde - totdat president Robert Mugabe de landerijen inpikte.

Over Grootfontein doen inmiddels de vreemdste verhalen de ronde. Chinese ingenieurs hebben er een mijn geopend en het landgoed wordt zwaar bewaakt. Kort na zijn aankomst in Harare loopt Felix in een hinderlaag, waarna hij op de vlucht slaat voor Mugabes geheime politie. Met de hulp van de jonge ranger Melody komt hij op het spoor van een duister complot.

De thriller verschijnt in oktober bij uitgeverij Cargo.

Bron: Persbericht



De Vesuvius was niet te zien vanuit Pompeii

Bij uitgeverij Athenaeum verschijnt in augustus het boek De drie laatste dagen van Pompeii, 23-25 oktober 79, van uur tot uur. De Italiaanse auteur Alberto Angela schotelt de lezer hierin een reconstructie voor van het vergaan van de stad Pompeii na het uitbarsten van de vulkaan de Vesuvius. Het is de grootste ramp in de antieke wereld.

Volgens de uitgever beschrijft Angelo, ‘zoals niemand vóór hem ooit gedaan heeft’, het tragische einde van de stad. Hij beschrijft de laatste uren van het leven van mensen die echt bestaan hebben.

Angela komt op het spoor van zeven overlevenden en ontdekt vele ‘verbazingwekkende waarheden’. Eentje springt er vooral uit: vanuit Pompeii zag je destijds helemaal geen vulkaan. De meeste bewoners hadden geen idee van de naderende ramp. Nog een detail: de meeste wetenschappers beweren dat de Vesuvius in augustus 79 is uitgebarsten. Angela toont in dit boek aan dat twee maanden later moet zijn gebeurd.

De vertaling is in handen van wis- en natuurkundige Hans van den Berg.

Bron: Persbericht


Meer nieuws op Hebban

26 juli 2016: Verfilming René Appel genomineerd voor Parel & Harry Potter breekt records
25 juli 2016: Waarschuwing van Daniel Silva & het belangrijkste boek van Barry Atsma
22 juli 2016: Ex-rechercheur verslaat Rowling & vijf euro korting op populaire Hebban-thriller

21 juli 2016: 'Tonio' op 13 oktober in de bios & Hugo's ma te horen op Spotify

20 juli 2016: Twilight-auteur schrijft thriller & zomerstilte in bestsellerlijst
19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari


Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 27 juli 2016: Spit haalt dertien keer de Eiffeltoren & Gullits kijk op voetbal gaat wereldwijd

 

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) schrijft proza en poëzie. Van zijn hand versch...

Ruud Gullit

Ruud Gullit

Ruud Gullit (Amsterdam, 1962) is een van Nederlandse beste voetballers ooit. Als...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel (1961, Assen) is auteur en journalist. Hij stu...