Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een rood boek

door Hebban Crew 18 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 rode boeken.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Trauma verwerken door te schrijven

Jeroen Brouwers (1940) bracht zijn kleuterjaren door in het jappenkamp Tjideng, waar hij samen met zijn moeder, oma en zusje zat. Zonder zijn vader, omdat de mannen van de vrouwen en kinderen werden gescheiden. Zijn oma stierf in het kamp door ondervoeding, lijfstraffen en uitputting. De vrouwen werden slecht behandeld in het kamp. Brouwers, nog maar vijf jaar oud, besefte niet altijd wat er aan de hand was. Een groot deel van zijn trauma is gebaseerd op zijn schuldgevoel dat hij als kleuter alles zo gretig in zich opnam.

Brouwers schreef de autobiografische oorlogsroman Bezonken rood na het overlijden van zijn moeder, in een poging zijn kampjaren in Batavia te verwerken. Het boek verscheen al in 1981 en kreeg vertalingen in twaalf landen. In 1995 werd het in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Fémina Etranger. Op 30 april 2020 verscheen, ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Brouwers, een jubileumuitgave met als extra een eenmalig nawoord van de schrijver.

02
(205)

Deze roman volgt twaalf personages die op zoek zijn naar iets, van Londen naar Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer naar een 93-jarige vrouw op een boerderij. Ze worden allen samengebracht in Meisje, vrouw, anders en herinneren ons aan de kracht van verbinding.

Getipt door:
Chrisje

03
(1349)

Mae laat zich meeslepen door de energie van het machtige internetbedrijf De Cirkel, haar nieuwe werkgever. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn verbonden via een universeel programma, waardoor alles volledig transparant is.

Getipt door:
Ilse, Marije, Loes

04
(388)

Vanuit meerdere perspectieven in deze mozaïekroman wordt duidelijk onder welk trauma Leie gebukt gaat en welke invloed dat heeft op haar gezin. In de zomer van 1974 wordt Leies leven op zijn kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als kind was ondergedoken. Ze zwijgt en wacht.

Getipt door:
Gigi, Tineke e.a.

05
(181)

Alina reist met haar zoon Lucian van Roemenië naar Sicilië. Op een afgelegen tomatenkwekerij bouwt ze moeizaam een nieuw leven op terwijl Lucian twee vrienden maakt. In het jaar van hun vriendschap vechten de drie jongens met elkaar, voor elkaar en tegen de wereld, tot deze hen inhaalt.

Getipt door:
Wil

06
(299)

Interpol roept de hulp in van ex-commissaris en huidig privédetective Alex Berger voor een onmogelijk dossier. Na een slachtoffer in Londen valt er een tweede dode in Brussel. Het brengt de steenrijke David Bonard en zijn familie in beeld, die Alex uitnodigen in hun huis aan het Meer van Lugano.

Getipt door:
Stokstaartje, Loes

07
(579)

Een echtpaar wordt in een vriendelijke woonwijk in Zuid-Landen op sterven na dood aangetroffen. Ze zijn vastgebonden, mishandeld, compleet uitgedroogd en hun achtjarige zoontje is vermist. Jack Caffery wordt erbij gehaald, maar al snel vliegt de verschrikkelijke nachtmerrie stevig uit de bocht.

Getipt door:
Marije

08
(306)

Begin jaren 60 keert Betty terug naar het geliefde Hongkong waar ze opgroeide. Daar krijgt ze een onberispelijk huwelijksaanzoek, maar een jaar na haar bruiloft ontmoet ze de liefde van haar leven. Toch zal ze als oude dame bij hoog en laag beweren hartstochtelijk van haar man te houden.

Getipt door:
Marjolein

09
(1414)

Alice en Leo trekken in hun droomhuis in een exclusieve 'gated community'. Tijdens een buurtborrel komt Alice erachter dat haar woning een schokkend geheim herbergt. Ze raakt geobsedeerd door Nina, de therapeut die voor hen in het huis woonde en er destijds werd vermoord.

Getipt door:
Tineke, Loes

10
(389)

Twaalf jaar na de ontvoering van haar tweelingzus door Noord-Koreaanse spionnen is Jenna nog steeds op zoek naar haar. Ze probeert toegang te krijgen tot het afgesloten land, wat haar onder de aandacht brengt van de CIA. Ze besluit deel te nemen aan een geheime en gevaarlijke missie.

Getipt door:
Paul


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een rood boek' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2311 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een rood boek

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken