Hebban vandaag

Listmania /

De 22 van oktober in de categorie Junior

door Hebban Crew 5 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand oktober. Bekijk hier de selectie in de categorie Junior!

13-15 jaar

Oktober is de maand van de Kinderboekenweek, en dat betekent dat er boeken verschijnen in het jaarlijkse thema. Helden is daarop geen uitzondering. De geschiedenis leeft, en de Griekse mythen spreken nog altijd tot de verbeelding. Dit keer niet in een vertaling van Imme Dros, maar Daan Remmerts de Vries. Het boek is geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.

Het tweede boek dat we tippen in deze categorie staat bol van het avontuur: Rivieren van zand is het eerste deel in de nieuwe 'Undercover'-serie van Chris Kooi. Alex ontdekt dat zijn moeder eigenlijk geheim agent voor Interpol is en wordt vermist. Alleen Alex kan de aanwijzingen ontcijferen, dus voor hij het weet zit hij in het vliegtuig en belandt hij in Kenia.

10-12 jaar

Paul van Loon schrijft het ene kinderboek na het andere, en komt in oktober met Grumor in groep acht, een boek vol met je favoriete griezelwezens. In deze klas zitten namelijk een weerwolf, een vampier en een geest. En dan wordt er ook nog een griezelavond georganiseerd. In Het mysterieuze huis op de heuvel van Mikkie Lish en Kelly Ngai gaan een broer en zus op jacht. Ze proberen het raadsel op te lossen van de verdwijning van hun oma. Ze krijgen hulp van geesten en een pratend hertenhoofd om het op te nemen tegen magiërs en waterspuwers.

Edward van de Vendel vertaalde een moderne bewerking van Charles Dickens' Grote verwachtingen, in graphic novel-vorm. Het boek werd bewerkt voor de 10+ leeftijd door illustrator Jack Noel. Jack Meggitt-Phillips schreef Bethany en het beest, geïllustreerd door Isabelle Follath, waarin de 511-jarige Peregrinus Pincet het leven helemaal voor elkaar heeft. Zo lang hij het monster maar geeft wat hij wil. Op een kwade dag wil het monster een kind eten, en Peregrinus gaat op zoek naar het naarste kind dat hij kan vinden. Alleen geeft Bethany zich niet zomaar gewonnen.

Van May-Britt Mobach komt De krankzinnige kunstroof, deel één in de 'Cleo & Bast'-reeks. Bast is hotelkat in Parijs en leeft een luxeleven. Als de elegante poes Cleopatra ook in het hotel trekt, is dat even wennen, maar al snel zijn er genoeg andere problemen om op te lossen. De illustraties zijn van Sonia Menti. Bruce Coville komt met De schat van de griffioen, het los te lezen vervolg op De huiself. Gerald de griffioen zou dapper moeten zijn, maar helaas ... hij durft niet. Als de kabouterwereld in gevaar komt, verandert dat echter.

Daan Remmerts de Vries is goed bezig met het bewerken van klassiek werk, want ook voor de 10+ leeftijd komt er een boek van hem uit deze maand. Voor deze leeftijdsgroep is het een bewerking van Rudyard Kiplings Het jungleboek, geïllustreerd door Mark Janssen. Ook kunnen we een Nederlandstalig debuut verwachten in oktober, Mus & kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen. Het boek is van Kevin Hassing met illustraties van Linde Faas. Weesmeisje Mus gaat op zoek naar de legendarische kapitein, om een groep plunderende piraten te verjagen.

7-9 jaar

Tom Fletcher komt met De braniebende, waarin Frenkie naar een nieuwe stad verhuist. Als er een storm uitbreekt en groene bliksemflitsen te zien zijn, merkt hij dat zijn nieuwe vrienden vreemd gedrag vertonen. Een beetje ... magisch. De illustraties zijn zoals altijd van Shane Devries. Van Marieke Smithuis kunnen we De koning van de flat verwachten, geïllustreerd door Marieke van Ditshuizen. Boelie is dol op de flat waar ze wonen, maar als zijn moeder zijn chagrijnige opa in huis neemt, ziet hij dat in eerste instantie helemaal niet zitten.

Vraag jij je weleens af waar sokken die verdwijnen in de wasmachine naar toe gaan? Justyna Bednarek heeft in Het grote voorleesboek over verdwenen sokken het antwoord. Ze maken onverwachte avonturen mee; zo worden ze filmster, of detectives, of muizenmoeders. Janneke Schotveld komt met Rotkat, een boek in de Tijgerlezen-reeks voor kinderen die leren lezen. Rotkat heette ooit Poekie, en woont al zo lang op straat dat hij nergens meer bang voor is. Behalve ... De illustraties zijn van Milja Praagman.

Voorlezen

Er valt heerlijk voor te lezen in oktober. Zo verschijnt er een nieuw prentenboek van Benji Davies, Het sneeuwvlokje. Het vlokje woont hoog in de wolken, tot het ineens begint te vallen. Beneden kijken een meisje en haar opa naar de sneeuw. Hans en Monique Hagen komen met het pöezie-prentenboek Daar ben je, 12 prenten met 12 gedichten voor het eerste jaar van je baby.

Yvonne Lacet en Yorick Goldewijk laten in Hier zijn draken zien hoeveel je kunt met een enkele berg bladeren. Van je moeder moet je er vanaf blijven om geen troep te maken, en je vader verzekert je dat er niets onder ligt. Maar jij weet wel beter, eronder ligt álles. Thé Tjong-Khing is nog lang niet klaar met zijn reeks 'De sprookjesverteller', in oktober komt Russische sprookjes uit met daarin het verhaal van Baba Jaga en andere Russische volksvertellingen.

Leo Timmers vertelt in Het eiland van Olifant over Olifant, die schipbreuk lijdt. Muis komt hem helpen, maar het bootje is te klein, en ook Hond en Krokodil kunnen hen niet redden. Dan gaan ze maar allemaal gezellig op het eiland zitten. In De dromendief werken vader en zoon Bart en Leon Römer samen om het verhaal van Nio te vertellen. Hij moet een dromendief stoppen en alle dromen terugbrengen naar hun rechtmatige eigenaren.

In de prentenboekreeks over Anansi de spin is een nieuw deel verschenen, Sterker dan Olifant. In het boek van Iven Cudogham en Moldybyrd Studio verzint Anansi een list om een touwtrekwedstrijd te winnen van Olifant, zodat al het lekkere fruit voor hem is. Tot slot is er een tweede boek uit over Koen Konijn van Emily Mackenzie, Alarm! Koen Konijn en de stiekeme boekenbijter. Koens broertje Kenny zorgt ervoor dat hij nooit rustig kan lezen, en dan is er ineens een hap uit zijn boek genomen! Koen gaat op onderzoek uit.

Meer kinderboeken op Hebban

Hebban Kinderboekenkanaal Back to School | Junior editie Meer verwachte kinderboeken Meest gelezen kinderboeken Junior leesclubs De populairste kinderboeken van dit moment Kinderboeken met vijf sterren-lezersrecensies Interviews met kinderboekenauteurs Boekenbengels en Leesbeesten spot

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 22 van oktober in de categorie Junior

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken