Hebban vandaag

Listmania /

De 24 van maart 2020 in de categorie YA & Junior

door Hebban Crew 12 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand maart. Bekijk hier de selectie in de categorieën Young Adult & Junior!

Young Adult


Voor de jongere YA-lezers komen er in maart twee mooie boeken uit. De Kluitman-novelle Opgepast! van Jennefer Mellink, die al aardig wat Young Adult-thrillers op haar naam heeft staan, en 1 seconde van de Britse Sophie McKenzie. McKenzie is zeker niet onbekend en schrijft net als Mellink razendspannende thrillers voor jongeren. Mellinks hoofdpersoon wordt gestalkt, terwijl ook McKenzie's Charlie iemand ontmoet die niet helemaal lijkt te zijn wie hij zegt.

Uitgeverij Blossom Books komt deze maand met Tiny Pretty Things van Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton, een boek over ballet en een exclusieve school waar bedrog, manipulatie en opoffering aan de orde van de dag zijn om de top te kunnen bereiken. Iemand die er juist helemaal genoeg van heeft mee te draaien met de status quo is de hoofdpersoon in Moxie van Jennifer Mathieu. Vivian Carter stelt het allemaal aan de kaak; populair gedrag, kledingvoorschriften op haar school en seksistische opmerkingen. Voor ze het weet start ze een feministische revolutie.


Op gebied van fantasy en sciencefiction komt er heel wat spannends uit in maart. Officieel is dit boek van Sarah J. Maas volwassen fantasy, maar we weten zeker dat heel veel YA-lezers zitten te wachten op Het huis van aarde en bloed, het eerste deel van de gloednieuwe serie 'Crescent City'. Jennifer Donnelly komt met Stiefzus met een hervertelling van Assepoester. De focus ligt echter op de boze stiefzuster die haar plek heeft ingenomen, en nu moet bewijzen het waard te zijn.

Verder komen er twee vervolgdelen uit. Kerry Drewery sluit haar futuristische trilogie af met Finale 7. Deze spannende thriller over complotten en massamedia die bepalen wie leeft en wie sterft in plaats van een fatsoenlijk rechtssysteem houdt lezers al sinds 2017 in de ban. Al bijna net zo lang wachten we op het tweede deel van de 'Bloed en beenderen'-serie (2018). Zélie en Amari hebben magie teruggebracht in Vrees en wraak, maar daarmee hebben ze ook hun vijanden meer macht gegeven.


Op het gebied van Engelstalige YA komt er heel wat nieuws uit, en kunnen we grote namen noemen. Cassandra Clare komt met een eerste deel van een nieuwe serie die zich opnieuw afspeelt in de Shadowhunter-wereld. Voor Chain of Gold gaan we terug naar Edwardiaans Londen met Cordelia Carstairs. Tahereh Mafi sluit haar serie juist af: de tweede trilogie van de 'Touching Juliette'-reeks komt tot een einde met Imagine Me. Zou er nóg een trilogie volgen? Cassandra Clare kan het ook!

Sara Holland van Everless komt met een gloednieuw boek dat een nieuw avontuur start. Havenfall gaat over één veilige plek tussen werelden, en het meisje dat die plek moet bewaken. Tot slot kijken we enorm uit naar Anna K. van Jenny Lee, wat een hervertelling is van de beroemde Tolstoj-klassieker Anna Karenina. Volgens de beschrijving is deze adaptatie 'deliciously inventive', en dat maakt ons heel nieuwsgierig!

 

Kinderboeken


Voor de 10+ lezers komt er een nieuw boek van David Baddiel uit. Deze jeugdboekenauteur is allang niet meer onbekend, zelfs onder degenen die weinig lezen schrikken deze dikke boeken niet af. Elk boek heeft een geheel uniek idee centraal staan. Ook in De Topper TurboRacer, waarin de rolstoel van race-gek Amy een echte make-over krijgt. Daarnaast kunnen fantasierijke fans genieten van een nieuw boek vol magie, dierenliefde en natuur: Ember en de ijsdraken van Heather Fawcett is een aanrader voor fans van Nevermoor

Ook kunnen we uitkijken naar twee mooie verhalen over kwetsbare tieners. In De balletschoenen van Aya van Catherine Bruton zou de elfjarige Syrische Aya niets liever doen dan dansen, maar ziet er in het asielzoekerscentrum geen mogelijkheid toe. Toch krijgt ze een kans... In Zo vrij als een vogel van Sandy Stark-Mcginnis probeert de ook elfjarige December te ontsnappen aan haar realiteit vol pleeggezinnen met de gedachte een vogel te worden. Ze blijft uit steeds hogere bomen springen in de hoop op vleugels.


Kinderboekenauteur Michael Ende schreef naast Het oneindige verhaal een boek dat nooit af kwam; met hulp van Wieland Freund werd het na zijn dood toch werkelijkheid. In Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje gaat Hummel op zoek naar de meest gevreesde schurk om van hem te leren hoe hij een dappere ridder moet worden. Maar Rodrigo verschuilt zich liever in zijn kasteel en wil van Hummel af. Ook Neal Shusterman werkte samen voor een mooi resultaat: samen met Eric Elfman schreef hij De erfenis van Tesla, vol avontuur, absurde uitvindingen en mysterieuze apparaten. Het boek werd al bekroond door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Twee auteurs die voor het eerst een kinderboek schrijven zijn Annelies Verbeke en Marc Uwe-Kling. Verbeke schreef Patrick als Kinderboek van de Maand van de Filosofie. Het gaat over Katinka, die graag vrienden wil maken, maar niet durft te vertellen over haar verleden. Over haar aap Patrick vertelt ze dan wél weer van alles. In De dag dat oma het internet kapotmaakte van Uwe-Kling maakt oma inderdaad (zoals de titel al verklapt) het internet kapot, maar niet alleen het internet thuis. Die van de hele wereld! Wat nu?


De prentenboeken komen wel als laatste, maar zijn zeker niet de minste in maart. Tjibbe Veldkamp levert met De fanatastische vliegwedstrijd weer een verhaal af waarvan alleen de flaptekst je al laat lachen. De illustraties zijn van Sebastiaan Van Doninck. Team Flamingo komt niet van de grond en Team Struisvogel-Pinguin stort neer! Alleen Team Kip lijkt nergens last van te hebben... laat het maar aan Veldkamp over een boek vol humor te vullen. En het ware verhaal van de race mag je zelf ontdekken in de details! Over ontdekken gesproken... het uitklapboek De verhuisdieren van Pieter van den Heuvel vouwt uit tot maar liefst 4 meter lengte! Dat garandeert uren kijk- en speelplezier. 

Een prentenboek waar je fijn de tijd voor mag nemen is de bewerking van De vuurvogel door Bette Westera en illustrator Djenne Fila. Het prentenboek is gebaseerd op een eeuwenoud Russisch sprookje, waar het beroemde ballet door is geïnspireerd. Het verhaal over een onsterfelijke reus en een knappe prins die een prinses moet redden zal nooit vervelen. Het laatste prentenboek dat we noemen is De reis van Vlekkie van Maria Fernandez De Cordova. Een prentenboek voor echte dromers, minimalistisch van stijl, waarin het inktvlekje op je blad de wijde wereld in trekt op zoek naar avontuur.

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven 

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!
Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 24 van maart 2020 in de categorie YA & Junior

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken