Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 7 meest angstaanjagende moeders in thrillers

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
Met het thema 'De moeder, de vrouw' heeft de Boekenweek al behoorlijk wat odes aan moeders voortgebracht. Zoek je graag wat meer spanning op? Op Hebban zochten we voor je uit wie de meest angstaanjagende moeders in de misdaadliteratuur zijn.

Misdadige moeders

Een niet bepaald liefhebbende moeder-dochter relatie vinden we in de spannende roman Witte oleander van Janet Fitch. Ingrid, een befaamd dichteres wordt veroordeeld voor moord. Haar dochter Astrid is daarmee in een klap op zichzelf aangewezen en moet zich staande houden in een wereld waarin het moeilijk is om de waarheid te achterhalen. Zeker als je moeder een meesteres blijkt te zijn in het manipuleren van mensen.

Iemand die ook met het verleden geconfronteerd wordt is Ann, hoofdpersoon in de spannende roman Idaho van Emily Ruskovich. Anns echtgenoot zwijgt liever over het verleden, waarin hem iets akeligs is overkomen in zijn eerste huwelijk. Des te meer reden voor Ann om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. En daarvoor moet ze naar Jenny, de eerste echtgenote van Wade, die gevangen zit vanwege een afschuwelijke daad.

Wil je een keer voor een volledig andere leesbeleving gaan? Probeer dan eens Notendop van Ian McEwan, waarin je getuige bent van een moord die al is beraamd. Meer verklappen over dit boek zou de leeservaring verpesten, dus is er een manier om de achter de dader te komen; sla de eerste bladzijde om en dompel je onder in dit bijzondere verhaal.

De ergste nachtmerrie voor een moeder is het moment waarop haar kind vermist raakt. Met dit gegeven start de thriller Perfecte moeder van Aimee MolloyEen groep jonge moeders komt regelmatig samen om bij te kletsen. Als ze besluiten om een keer wat te gaan drinken zonder de kinderen, vindt iedereen dat een goed idee. Alleen Winnie, de enige alleenstaande moeder van de groep, staat niet te springen. Maar uiteindelijk halen ze haar over en de dames vermaken zich opperbest. Maar dan slaat het noodlot toe: Midas, het zoontje van Winnie, wordt uit zijn wiegje gestolen.

Voortgebracht door...

De laatste jaren weer nieuw leven ingeblazen door de succesvolle televisieserie Bates Motel, is de klassier Psycho van Robert Bloch. Het vormde daarnaast de basis voor de gelijknamige kaskraker van Alfred Hitchcock. Wie het verhaal kent, weet dat Norman Bates ze niet allemaal op een rijtje heeft. En door wie komt dat... Precies, door zijn moeder met wie hij wel een heel aparte band heeft. 

Het gezin van Josephine Hurst loopt op rolletjes. Met twee mooie dochters, een intelligente zoon, een goedverdienende echtgenoot en een vrijstaand huis heeft ze alles wat haar hartje begeert. Maar wanneer haar dochter Rose wegloopt met een onbekend vriendje verstevigt Josephine de greep op haar gezin, en transformeert haar onberispelijke huis in een donkere gevangenis. In Moeder, moeder van Koren Zailckas dreigt het mooie plaatje van een gezin een deuk op te lopen doordat ieder gezinslid een eigen agenda heeft.

Hoe ziet je leven eruit als je moeder een seriemoordenaar is? De vijftienjarige Milly, hoofdpersoon in de thriller Goed of slecht van Ali Land, kan het je vertellen. Milly worstelt met een groot schuldgevoel: door haar hulp heeft de politie haar moeder kunnen aanhouden. Van haar pleeggezin krijgt ze weinig steun. Zo is er Phoebe, de oudste dochter, die Milly haat vanaf het eerste moment dat ze haar zag intens en probeert op alle mogelijke manieren Milly’s leven zo ellendig mogelijk te maken. En daarmee maakt ze iets los bij Milly, een kant van zichzelf die ze liever niet wil kennen; ze is tenslotte de dochter van haar moeder, de seriemoordenaar.Welk gruwelijk of spannend verhaal over een moeder las jij onlangs en kun je aanraden? Laat het weten in een reactie onder deze listmania!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 7 meest angstaanjagende moeders in thrillers

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken