Hebban vandaag

Listmania /

De 7 opmerkelijkste thrillers van oktober

door Hebban Crew
Elke maand komt er een buslading aan nieuwe boeken binnen in de winkel. Hebban belicht de zeven opvallendste thrillers die de komende weken zullen verschijnen.

IJzer en bloed van Liza Marklund (1 oktober)

Ze verkocht dertien miljoen thrillers over Annika Bengtzon. Nu neemt de Zweedse thrillerauteur Liza Marklund na elf avonturen afscheid van de doortastende misdaadjournaliste. 'Ik leef al met Annika sinds de zomer van 1997', liet Marklund eerder weten. 'Toen ben ik begonnen met over haar te schrijven. Achttien jaar lang heb ik iedere dag met haar doorgebracht.'

Aanvankelijk was alles anders, stelt de auteur. 'Mijn kinderen waren klein, zaten op de kleuterschool. Internet was nog iets nieuws, op tv waren de eerste realityshows te zien, mobiele telefoons zaten nog maar net in de handtas. We zijn samen volwassen geworden, Annika en ik.'

Deze zomer studeerde het jongste kind van Marklund af. 'Mijn personage heeft het einde van haar reis bereikt.' Lezers die haar elfde Bengtzon-thriller IJzer en bloed zullen lezen, zullen ontdekken dat het onmogelijk is om nog een boek over de misdaadjournaliste te schrijven. Marklund: 'Dit is een waarlijk vaarwel.'

In IJzer en bloed krijgt Annika Bengtzon een verontrustend berichtje van haar zus Birgitta: 'Annika, help me!'. Daarna wordt het stil. Birgitta is verdwenen. Terwijl de krant waar Bengtzon de ondergang nabij is en ze volledig in beslag wordt genomen door een rechtszaak over een gruwelijke moord op een dakloze, is ze gedwongen op zoek te gaan naar haar zus. Daarbij zal ze haar eigen turbulente verleden onder ogen moeten zien.

Bijwerking van Heleen van der Kemp (5 oktober)

Vierde thriller van Van der Kemp in de serie over rechercheur Britt Franken. Midden in het toeristenseizoen wordt Franken opgeroepen bij de dood van een mysterieuze jongen. Hij heeft partydrugs op zak van hetzelfde type als die waardoor meerdere toeristen in de stad onwel zijn geworden.

Een week later wordt haar team opgeschrikt door een tweede dode, een slachtoffer van een schijnbaar willekeurige kopschoppartij in de Jordaan. Beide mannen bezochten eenzelfde bar en Britt komt erachter dat ook haar dochter Bo daar regelmatig uitgaat. Plotseling komt de dreiging wel heel erg dichtbij.

Heleen van der Kemp (1974) introduceerde rechercheur Britt Franken in 2010 in haar debuutthriller Blond 15. Daarna volgden Afrekening (2011) en Onschendbaar (2013). Franken zei recent in een interview over haar schepper: 'Heleen is een angsthaas. Die durft niet eens auto te rijden. Daar lach ik natuurlijk hard om. En ze is gestopt met roken en drinkt met mate. En ik... Nou ja, ik niet.'

Lieve edelachtbare van Max van Olden (8 oktober)

een 'legal thrillerdebuut' van advocaat Max van Olden. Geschreven in de stijl van John Grisham, althans, dat meldt de uitgever, verhaalt Van Olden over machtsmisbruik en chantage in het Nederlandse rechtssysteem. 

Hoofdpersoon Luna staat aan het begin van een veelbelovende carrière. Haar dagen worden gevuld met strafdossiers en het schrijven van pleitnota’s. Als Luna na een ruzie met haar vriend de nacht met een ander doorbrengt, realiseert ze zich niet dat ze daarmee alles op het spel zet.

Max van Olden is in 1999 afgestudeerd op auteursrechtelijk vlak en heeft ruim tien jaar ervaring als advocaat in de algemene civiele advies- en procespraktijk. Hij werkt onder andere in opdracht van alle grote rechtsbijstandverzekeraars van het land, en voert procedures in kort geding, bodemzaken en hoger beroep. Van Olden is gespecialiseerd in contractenrecht, auteursrecht en zaken over onrechtmatige publicaties en treedt op als huisadvocaat van verschillende bedrijven en organisaties in de Randstad. Hij staat ook cliënten bij die smaad en laster ondervinden op internet.

 

Het meisje op de weg van Michael Berg (15 oktober)

'De najaarsaanbieding van de uitgever is de deur uit met alle informatie over mijn nieuwe boek', schreef Gouden Strop-winnaar Michael Berg deze zomer op zijn Facebookpagina. 'Zo'n aanbieding is trouwens een beetje als een voortijdige geboorteaankondiging. Het kindje zit nog in de buik, maar de boekhandelaren weten alvast dat het er komt.' 

De hoofdrol in Het meisje op de weg is voor psychologe Anne Givernaud. Zij woont samen met haar nieuwe vriend Guido op een afgelegen plek in Zuidwest-Frankrijk. Op een avond ligt er voor hun huis een onbekend meisje op de weg. Ze bieden haar een bed aan voor de nacht.

De volgende dag is de woonkamer een ravage en zijn Guido en het meisje verdwenen. Wanneer de politie Guido verdenkt van moord, beseft Anne pas hoe weinig ze over haar nieuwe vriend weet.

Het is een doodgewone thriller, stelt Berg. 'Niks 'literaire thriller'. Een thriller is een thriller en of die literair is bepaalt de lezer zelf wel. Toch?' De cover biedt een nachtelijke blik op de stad Limoges. Op de voorgrond de Pont Saint Etienne, een van de locaties in het boek.  

De verdediging van John Grisham (20 oktober)

Elke nieuwe titel van oud-advocaat John Grisham is een geheide bestseller en dat zal met deze niet anders zijn. In deze nieuwe thriller introduceert Grisham Sebastian Rudd, volgens de uitgever een van de kleurrijkste, meest extravagante en levendige hoofdpersonen, die de auteur ook naar voren heeft gebracht. De uitgever: 'Dit is John Grisham op zijn best'

Sebastian Rudd is geen gewone advocaat. Hij werkt vanuit een kogelvrije bestelbus die helemaal aan zijn eisen is aangepast, compleet met internet, bar, koelkastje, comfortabele leren stoelen, geheim wapenvak en een zwaarbewapende chauffeur. Hij heeft geen kantoor, geen partners en slechts één werknemer: zijn chauffeur die ook fungeert als zijn bodyguard, juridisch assistent, vertrouweling en golfcaddy. Hij woont alleen in een klein, maar goed beveiligd appartement, en zijn voornaamste meubelstuk is een ouderwetse pooltafel. Hij drinkt goede cognac en is gewapend.

Rudd verdedigt mensen die andere advocaten nooit als cliënt zouden accepteren: een drugsverslaafde; een knul met tattoos die volgens zeggen lid is van een satanische sekte en wordt beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van twee meisjes; een terdoodveroordeelde gangster; een huiseigenaar die is gearresteerd omdat hij schoot op een swat-team dat ten onrechte zijn huis binnendrong. Waarom deze cliënten? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, zelfs als hij, Sebastian Rudd, moet bedriegen om dat voor elkaar te krijgen. Hij heeft de pest aan onrechtvaardigheid; hij houdt niet van verzekeringsmaatschappijen, banken en grote ondernemingen; hij wantrouwt alle overheidsinstanties en lacht om de ethische voorschriften die binnen het juridische systeem gelden.

John Grisham (1955) heeft meer dan dertig thrillers en romans op zijn naam staan, waarvan er vele zijn verfilmd. Zijn debuut De jury verscheen in 1988 en in de daaropvolgende decennia is Grisham uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. Inmiddels zijn er al meer dan 5 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland en Vlaanderen.

Het jachtseizoen van Mason Cross (22 oktober)

'Mijn soort boek', zo bestempelt Lee Child de thriller Het jachtseizoen van de Schot Mason Cross. Het boek heeft al vijf sterren te pakken gekregen van sterrenthriller.com, maar daar moet je niet al te veel waarde aan hechten. De site wordt namelijk beheerd door Luitingh-Sijthoff, de uitgever van deze thriller...

Het jachtseizoen is een Carter Blake-thriller, genoemd naar de held van het verhaal. Maar Carter Blake is niet zijn echte naam. Je weet niet wie hij is. Je weet niet waar hij vandaan komt. Het enige wat de lezer hoeft te weten is dat Blake een ervaren professional is die een eenvoudige service biedt: tegen betaling vindt hij mensen die niet gevonden willen worden. Blake heeft overigens drie regels. Eén: de helft van het geld vooruit, de andere helft bij levering. Twee: hij doet het werk op zijn manier, het is kiezen of delen. En drie: hij werkt alleen.

De FBI doet op Blake een 
beroep als Caleb Wardell, de beruchte Chicago Sniper, vlak voor zijn executie tijdens een gevangenenexport ontsnapt. Het jachtseizoen is Cross'  eerste thriller. Eerder publiceerde hij korte verhalen. 

Op straffe des doods van Mats Olsson (27 oktober)

Mats Olsson (1949) is een Zweedse journalist en schrijft al vijf decennia lang over muziek, film, sport, de Verenigde Staten, eten en veel andere dingen in voornamelijk de krant Expressen. Met Op straffe des doods debuteert hij als misdaadschrijver.

Als Harry Svensson na een mislukte date teruggaat naar zijn hotelkamer, ziet hij de deur van een tegenoverliggende kamer op een kier staan. In het bed ligt een luid snurkende man, een bekende artiest. Naast hem ligt een dode vrouw.

Harry heeft net zijn baan bij de krant opgezegd als hij op dit verhaal stuit. Hij verdiept zich in de zaak. Maar hij loopt het risico zelf in het verhaal terecht te komen: een paar maanden later wordt er namelijk een soortgelijke moord gepleegd. Het slachtoffer is de vrouw met wie Harry de bewuste nacht van de mislukte date heeft doorgebracht. Het was een volkomen normale afspraak, althans, als je buiten beschouwing laat dat het een SM-afspraak was. Harry raakt betrokken bij de zoektocht naar een seriemoordenaar, een zoektocht waarbij liever niet de hele waarheid boven tafel mag komen.

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.Over de auteur

Hebban Crew

2144 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 7 opmerkelijkste thrillers van oktober

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken