Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Boekenweek-editie van 'Lees eens wat anders' gaat van start!

door Hebban Crew 59 reacties
'Lees eens wat anders' is al jaren een geliefde themamaand op Hebban.nl, waarin we lezers uitdagen eens een boek op te pakken dat zij normaal niet zouden lezen. Dit jaar sluiten we met LEWA aan bij het Boekenweekthema 'Ik ben alles'. Lees mee met de Hebban Crew of kies je eigen LEWA-avontuur!

Boekenweek 2023 - 'Ik ben alles'

We vieren in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Lees Eens Wat Anders

'Lees eens wat anders' zal in 2023 voor het eerst een thema hebben en wel het thema van de Boekenweek. In het artikel 'Hoe divers is jouw boekenplank' van oktober 2022 hebben we je gevraagd eens een blik te werpen op je boekenplanken. Het opende onze, en hopelijk ook jouw, ogen voor hoe weinig gevorderd we met zijn allen nog maar zijn op het gebied van diversiteit. Maar het vormde ook een hoopvol startsein vol bereidheid en enthousiasme om daar verandering in te brengen. In maart, de maand waarin Boekenweek 2023 plaatsvindt, dagen we jou uit om wederom een blik te werpen op je leesgedrag, te ontdekken wat daar mist en juist daarin een boek te kiezen om deze maand te lezen. Lees eens wat anders!

Hoe werkt het?

1.

Wat mist er op jouw boekenplanken? Blijk jij bijvoorbeeld vooral boeken van mannen te lezen, zoek dan eens een boek van een vrouwelijke auteur! Lees jij ontzettend wit, kies dan een boek van een zwarte auteur. Beleef jij je leesavonturen vooral in de eurocentrische en Angelsaksische wereld, ontdek dan eens een ander continent met een heel andere cultuur. Heb jij nooit boeken gelezen van neurodiverse auteurs en/of met neurodiverse personages, is dat dan je doel voor LEWA? Zijn jouw personages altijd hartstikke heteroseksueel, kies dan voor een non-binaire auteur of zoek een boek met personages in de LHBTIQ+-community. En wat denk jij van een fysiek gehandicapte hoofdpersonage? Nooit tegengekomen in een boek dat je las? Lees dat!

2.

Ga de Lees eens wat anders-challenge aan, waarin je in maart (minstens) één boek leest in het thema 'Ik ben alles'. We beginnen met lezen op de eerste dag van de Boekenweek, 11 maart. Meer boeken lezen in het thema, ook na maart, mag natuurlijk altijd!

3.

Kies een plekje op Hebban om je leeservaringen bij te houden. Schrijf bijvoorbeeld een blog, houd je leeservaringen bij op de boekpagina van het boek dat je leest of organiseer een samenleesclubje rond een boek op je eigen spot als je die hebt. Vertel onder dit artikel welk boek je gaat lezen en waar je je leeservaringen gaat bijhouden, zodat anderen bij je kunnen aanhaken als ze dat willen. Of lees mee met een van de Hebban Crew-leden. Hun boekkeuzes vind je hieronder.

4.

Start met lezen, heb plezier en ontdek wat je al die tijd gemist hebt!

Sander en Anouk lezen ... Kleurenblind

Kleurenblind

Trevor Noah, vertaald door Ineke van Bronswijk en Annoesjka Oostindiër

De Zuid-Afrikaanse Trevor Noah werd geboren als zoon van een blanke vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nanny was. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn jeugd: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Noah op zijn hobbelige weg naar wereldfaam.

Tegenwoordig is Noah presentator van The Daily Show, waarin hij Amerika dagelijks voorziet van zijn satirische kijk op het leven. In Kleurenblind, zijn memoires in de vorm van krachtige, humoristische verhalen, observeert hij op schijnbaar lichtvoetige maar vlijmscherpe wijze de wereldpolitiek en de maatschappij, en in het bijzonder de absurditeiten uit zijn eigen nog jonge leven.

Lees mee met Sander en Anouk »

Debbie leest ... Suriname, ik ben

Suriname, ik ben

Bea Vianen

De eigenzinnige en avontuurlijke Sita groeit op in het Suriname van de jaren vijftig, ergens tussen het oerwoud en de stad, in een gebied waar mango- en guavebomen groeien en de muskieten onophoudelijk gonzen. Sinds het overlijden van haar moeder houdt ze zich noodgedwongen bezig met het huishouden. De sfeer in huis is beklemmend. Haar autoritaire vader en kille grootmoeder zwijgen als zij iets vraagt, haar broertje Ata houdt zich afzijdig. Sita moet als jonge vrouw vechten voor een plek binnen de maatschappij die voelt als een gevaarlijke wildernis, vol tegenstrijdige opvattingen. Welk leven wil ze leiden?

Lees mee met Debbie »

Lindy leest ... Het meisje met de luidende stem

Het meisje met de luidende stem

Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen

Adunni, die opgroeit in een arm Nigeriaans plattelandsdorp, weet wat ze wil: onderwijs. Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een ‘luidende stem’ te krijgen: het vermogen om voor jezelf op te komen. Maar als Adunni’s moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar in plaats daarvan als bruid aan een oude taxichauffeur.

Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.

Lees mee met Lindy »

Martijn leest ... Jaguarman

Jaguarman

Raoul de Jong

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

Lees mee met Martijn »

Liever een ouderwetse LEWA?

Voor LEWA 2023 richten we ons op het Boekenweekthema, maar dat is natuurlijk geenszins een verplichte invulling van jouw LEWA. Wil jij je LEWA graag anders invullen door op zoek te gaan naar een boek in een genre dat je nog niet kent? Dan kun je ook op die manier deelnemen aan de Lees eens wat anders-challenge.



Over de auteur

Hebban Crew

2541 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Boekenweek-editie van 'Lees eens wat anders' gaat van start!