Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Zilveren Strop - de finalejury stelt zich voor

door Hebban Crew 9 reacties
De Zilveren Strop is de eerste grote, algemene schrijfwedstrijd voor spannende verhalen in de Lage Landen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers en liefhebbers van dit genre. Aanmelden voor de voorselectie kan nog tot 15 februari. De finalejury is nu al compleet en ze stellen zich voor, aangevuld met hun persoonlijke schrijftips!

De Zilveren Strop schrijfwedstrijd is open voor ervaren en minder ervaren schrijvers van spannende korte verhalen van maximaal 7.500 woorden. De hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gebundeld in een ebook, dat op de website van Hebban gedownload kan worden. De inzendtermijn start op 1 februari aanstaande. In juni 2021 worden de winnaars van De Gouden Strop, De Zilveren Strop en De Schaduwprijs bekendgemaakt.

Voor deze eerste editie hebben we vier juryleden gevraagd om de finaleverhalen te beoordelen. Ze stellen zich hieronder voor én ze geven elk een schrijftip voor een succesvol spannend verhaal.

Juryvoorzitter Corine Hartman

Foto: © Alex Vreeman

'Voor zover ik me kan herinneren, heeft mijn passie voor woord en beeld, voor schrijven en tekenen, altijd bestaan. Verhalen verzinnen was één van mijn favoriete bezigheden en al snel las ik alles wat los en vast zat, waaronder de boeken van Agatha Christie. George Orwells 1984 maakte indruk, evenals de verhalen van Edgar Allan Poe.

Na enkele banen in de reclame ben ik in 1994 gestart met een eigen reclamebureau. Ik volgde de vierjarige opleiding aan de schrijversvakschool in Amsterdam en studeerde in 2004 af.

In maart 2007 debuteerde ik met Schone kunsten en vanaf dat moment ben ik fulltime auteur.'

Corine Hartman werd meermaals genomineerd voor De Gouden Strop en won tweemaal de Hebban Award.

Schrijftip: 'Je kunt elke schrijftip uiteraard ter harte nemen, zoals lees, lees, lees, leer van anderen, en dat elk verhaal conflict nodig heeft. Maar mijn belangrijkste tip is vervolgens: wantrouw elke schrijver die advies geeft. Want veel belangrijker is dat je af durft te wijken van gebaande paden. Wees uniek (of laat dat tenminste een streven zijn).'

Peter Römer

'Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit de theater- en televisiewereld. Nadat ik daar aanvankelijk als acteur, regisseur en auteur werkzaam was, werd ik uiteindelijk dramaproducent, eerst bij John de Mol Producties en later bij Endemol Nederland.

In die hoedanigheid ben ik getuige geweest van een enorme ommekeer die zich in de media heeft voltrokken na de invoering van de commerciële televisie. Men begon anders te denken over programmering (en kijkcijfers) en was gedwongen om op grotere schaal te produceren. Dat maakte de weg vrij voor veel meer comedy- en dramaseries, wat uiteindelijk als gevolg had dat scenarioschrijven eigenlijk voor het eerst als een volwaardig en gerespecteerd beroep werd gezien.

Ik ben bij Endemol verantwoordelijk geweest voor veel comedy- en dramaseries, waaronder Baantjer, Grijpstra en De Gier en Gooische Vrouwen.

Na twintig jaar was ik wel uitgekeken op de hectische televisiewereld en sinds 2010 concentreer ik mij voornamelijk op het schrijven van spannende boeken. Mijn bemoeienis met Baantjer leidde ertoe dat de uitgever mij, na de dood van Appie Baantjer, vroeg of ik zou willen proberen een vervolg te schrijven in de reeks avonturen van rechercheur De Cock. Dat leek mij een goed begin van mijn boekenschrijverscarrière en een die ook nog eens positief uitpakte: op dit moment ben ligt mijn 18e deel in de winkel, De Cock en de schim uit het verleden.

Daarnaast schrijf ik ook mijn "eigen" boeken. Ik heb een drietal misdaadromans geschreven en samen met mijn vrouw, Annet Hock, twee psychologische thrillers waarvan Oog om oog de laatste is.

Mijn nieuwste boek is een actiethriller die zich afspeelt in de schimmige wereld van de kunsthandel. Een meesterstuk is sinds januari van dit jaar te koop.'

Schrijftip: 'Eindig altijd op een punt waarop je weet hoe je verder moet, zodat je de volgende dag meteen aan de slag kunt. (Zonder dat je hoeft te wachten op "inspiratie" of meer van dat soort werkvermijdend gedrag…).'

Isa Maron

'Ik ben auteur en schrijfcoach. Van jongs af aan lees ik alles wat los en vast zit, spanning, fictie, fantasy, sci-fi, non-fictie. Ik laat me graag meenemen, aan de hand van een aansprekend personage, in een wereld die ik niet ken, of juist wel. Waar dan ook en hoe dan ook: ik ga graag op avontuur.

In 2008 debuteerde ik met de thriller Passiespel. Daarna verschenen verschillende thrillers en ten slotte het vierluik 'De Noordzeemoorden', waarvan er in papieren en digitale vorm inmiddels meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Mijn werk is vertaald in het Engels en het Duits.

Op Storytel verschenen verder twee seizoenen van de spannende serie 'Wraakengel'. Daarnaast publiceerde ik enkele korte verhalen en columns.

Ik ben lid van het Moordwijven-collectief van 5 thrillerschrijfsters, vicevoorzitter van de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond, was enkele jaren lid van de jury van de Schaduwprijs en ben sinds kort voorzitter van de Stichting de Gouden Strop.'

Schrijftip: 'Schrijf een week lang elke dag een klein stukje over een willekeurig onderwerp waarbij je alle zintuigen aan bod laat komen.'

Sander Verheijen

'Ik ben op Hebban vooral bekend als chef Hebban, maar inmiddels heb ik zelf twee boeken geschreven en mag ik me ook auteur noemen. Mijn liefde voor het spannende boek gaat al weer een behoorlijk eindje terug. In 2002 richtte ik de website Crimezone.nl op en een paar jaar later ging ik aan de slag als acquirerend redacteur thrillers bij uitgeverij Unieboek. Daarna werkte ik een paar jaar als marketing manager en ontwerper. In 2010 keerde ik terug bij Crimezone. Samen met Kim Moelands maakte ik twee naslagwerken over het thrillergenre: Crimezone en Crimezone 2006. Ik was verantwoordelijk voor twee jaargangen van het tijdschrift Crimezone Magazine en in 2019 was ik hoofdredacteur van Thriller Magazine, een uitgave van Hebban ter gelegenheid van de vijfde editie van de Thriller Tiendaagse. Mijn eigen thrillerdebuut, De macht van K. schreef ik onder pseudoniem Jens Vern.

Ik was twee keer voorzitter van de jury van de Hebban Debuutprijs en in het verleden al een paar keer jurylid bij schrijfwedstrijden. Nu er eindelijk een serieuze schrijfwedstrijd is voor spannende verhalen, kon ik natuurlijk niet anders dan me aanmelden voor een rol in de jury van de eerste Zilveren Strop.'

Schrijftip: 'Zelfs als je het heel druk hebt, is het mogelijk om regelmatig te schrijven en om je deadline (zoals de 28e februari voor de Zilveren Strop) te halen. Plan je schrijftijd goed in en bewaak die tijd, dan krijg je je verhaal op tijd af.'

Ben je al aan het schrijven?

Bij de Zilveren Strop zijn we op zoek naar spannende verhalen tot 7.500 woorden. Dat kan een thriller zijn, een spionageverhaal, een detective, een misdaadverhaal, een whodunit of nog een ander soort verhaal, als het maar spannend is.

Zorg er voor dat je een goed beeld hebt van wat al bestaat, welke clichés en valkuilen je moet vermijden en schrijf dan je allerbeste verhaal. Of twee. Het is toegestaan om samen met anderen je verhaal te schrijven. De Zilveren Strop is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor de deelnemers en een geldprijs en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd (kans op duizenden lezers!) en de auteurs worden in het uitslagartikel gepromoot richting meer dan 215.000 Hebbanleden. Inzenden kan vanaf 1 februari (tot en met 28 februari) en op die datum vind je alle details en de werkwijze nog eens uitgelegd in het inzendartikel.

Kom helpen met de voorselectie!

De jurering gaat volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het spannende genre. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier hieronder. Aanmelden voor de voorselectie kan nog tot 15 februari.

De voorselecteurs lezen elk vijfentwintig verhalen (tot maximaal 7.500 woorden, maar meestal minder). Die krijgen ze begin maart opgestuurd en de deadline voor het inleveren van de beoordelingen is half april. De tien door de voorselectie hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert.

Fill out my online form.



Over de auteur

Hebban Crew

2582 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Zilveren Strop - de finalejury stelt zich voor

 

Over

Corine Hartman

Corine Hartman

Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, g...

Peter Römer

Peter Römer

Peter Römer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse auteur en begon zijn carri...

Isa Maron

Isa Maron

Ik ben auteur van de Noordzeemoorden, en verschillende losstaande thrillers. Ook...

Sander Verheijen

Sander Verheijen

Sander Verheijen (1974) is general manager en hoofdredacteur van Hebban.nl...