Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Er vloeit weer bloed: de Vrij Nederland Detective & Thrillergids is uit!

door Soraya Vink (crew) 26 reacties
Nu in de winkel: de 38ste editie van de VN Detective & Thrillergids waarin maar liefst 618 boeken weer aan een kritische blik werden onderworpen. Acht titels gaan er vandoor met het hoogste oordeel van vijf sterren. Wat zijn de opvallendste trends en oordelen? Hebban heeft ze al! De sterren van VN én onze jaarlijkse Detective & Thrillergids analyse.

Voor thrillerliefhebbers en mensen uit het boekenvak blijft de verschijning van de VN Thrillergids altijd een moment om naar uit te kijken. Is het een recensie om trots op te zijn of strijkt men liever een lucifer af om de vernietigende woorden in rook op te zien gaan? Ook dit jaar waren er vijf thrillers die genoegen moeten nemen met een 0 sterren waardering: Blankenberge blues van Pieter Aspe & Koen Strobbe, Eindspel van Tom Clancy & Peter TelepDe voyeur van Aloka Liefrink, Bloedlijn van Marc Peirs en De kasteelmoord van Ronny van Rompuy.

Het is niet altijd goud wat er blinkt

We beginnen dit jaar met een vergelijking van de shortlist van de Gouden Strop met de recensies in Vrij Nederland. Afgaande op het oordeel van de VN recensent zou Anita Terpstra met Samen een goede gooi kunnen doen naar de prijs, aangezien de recensent al oordeelt dat ‘het boek een plek verdient op de shortlist van de Gouden Strop’ en vier sterren uitdeelt.  

Ilse Ruijters, Simon de Waal en Felix Weber ontvangen allen drie sterren. Handschrift van de duivel van Donald Nolet werd in de vorige editie van de gids besproken en ontving vier sterren.  

Diamanten Kogel winnaar en Schaduwprijs genomineerde Jan Van Der Cruysse krijgt voor zijn vuistdikke thriller Bling Bling drie sterren voorzien van de woorden ‘een met vaart geschreven thriller’.  

Exotische concurrentie

Hoewel het niet meer als verrassing mag gelden, zijn Scandinavische thrillers bij de lezer nog steeds razend populair. Ook de recensenten van de VN delen dan ook maar wat graag hun sterren uit aan onze noorderburen. Karin Fossum, Jørn Lier Horst en Lars Kepler zorgen voor enthousiasme, Jens Henrik Jensen echter weer niet.  

De Britten hebben hun reputatie als verfijnde thrillerschrijver weer opgepoetst, Peter James , M.J. Arlidge en R.J. Ellory ontvangen bijvoorbeeld vier sterren voor hun recente werk. Maar Aziaten, of thrillers met een Aziatische setting, weten de meeste aandacht naar zich toe te trekken. Blue Light Yokohama van Nicolás Obregón wordt geroemd als 'groot talent' door zijn opvallende hoofdpersonage en Hideo Yokoyama ontvangt tevens vier sterren voor Tokio Tapes nr. 6-4 om de 'adrenaline op het einde' en het feit dat het zelfs 'een beetje emotioneel wordt'.    

Rollende spierballen en vrouwenongemakken

De subgenres die over het algemeen veel verkocht worden in de vakantiemaanden zijn de spijkerharde actiethriller of zachtere vrouwenthriller, die vaak in de koffer meegaan naar een verre bestemming. De VN recensent ziet de boeken van Tom Clancy, tegenwoordig voortgezet door Mark Greaney, Grant Blackwood en Peter Telep liever gaan dan komen. En Jack Couglin zaait verdeeldheid door tweemaal drie sterren te ontvangen maar ook een 1 ster waardering te incasseren. Gregg Hurwitz is met zijn Oprhan X-boeken de vreemde eend in de bijt en ontvangt bijvoorbeeld een positief oordeel.  

Het subgenre vrouwenthriller is toe aan een opvijzeling van het imago. Boeken die onder het subgenre ‘domestic noir’ kunnen worden geschaard vallen in de smaak: waaronder De nieuwe collega van Tammy Cohen en Tussen jou en mij van Lisa Hall maar de boeken van Anja Feliers komen niet verder dan een 1 ster waardering. Ook vakantieleed in de thrillers van Kiki van Dijk, Linda van Rijn en Suzanne Vermeer laten dan wel de kassa’s rinkelen, de sterren kunnen ze vergeten. Opvallend is dat de VN redactie ook de romans van Liane Moriarty recenseerde, die een gemiddelde thrillerlezer niet gauw zou oppakken, maar voor de gemiddelde vrouwelijke lezer wel een aantrekkingskracht hebben in de boekwinkel. Masser Brock van Bert Wagendorp kreeg drie sterren toebedeeld. 

De VN Thriller van het Jaar en de vijf sterren thrillers vind je op de volgende paginaOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Er vloeit weer bloed: de Vrij Nederland Detective & Thrillergids is uit!

 

Gerelateerd

Over

Graeme Macrae Burnet

Graeme Macrae Burnet

Graeme Macrae Burnet is opgegroeid in Kilmarnock, Schotland. Na enkele jaren te ...

Gesponsorde boeken