Hebban vandaag

Listmania /

Gaykrants Boekenplank: De meest spraakmakende queerboeken

door Gaykrant
De redactie van Gaykrant bespreekt maandelijks een aantal nieuwe boeken in de rubriek ‘Gaykrants Boekenplank’. Boeken met een roze thema en/of die geschreven zijn door een LHBT+ auteur. Genres als literatuur, spanning, non-fictie, biografieën en kinderboeken worden belicht. Dit is de selectie van december.

Volg Gaykrant op Hebban

Door Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant.

De meest spraakmakende queerboeken

Dit keer heeft de boekenredactie weer een aantal verrassende boeken uitgezocht: met personages als een burgemeester, een voetbalicoon, een kasteelheer en een paradijsvogel.

1. De burgemeester - Yves Peirsman

Net op de dag dat zijn partij haar verkiezingslijst wil voorstellen, verdwijnt de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen. Terwijl de politie van Antwerpen zich blindstaart op de tegenstanders van de controversiële politicus, groeit de onrust in de stad. Vooral de allochtone bevolking voelt zich een doelwit. Uit onvrede met het speurwerk van de politie beslist Bas Michiels zelf op onderzoek uit te gaan. Als werkloze journalist is hij toch al op zoek naar een nuttige levensinvulling. Samen met een ex-vriendin, die dochter van de loco-burgemeester is, wil hij hoe dan ook te weten komen of haar vader gevaar loopt. In het boek komen we veel te weten over zijn relatie met zijn ex Emma, zijn leven als werkloos journalist, zijn vriendenkring en zijn geaardheid.

'Bloedstollend verhaal, uiterst actueel, levensecht, vlot geschreven. Uitstekende debuutthriller.'

2. Eén leven – Megan Rapinoe

De auteur is een van de meest getalenteerde atleten ter wereld. Met het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal behaalde ze Olympisch goud en won ze tweemaal een WK. Maar naast haar succes op het voetbalveld is Rapinoe een grootheid. Ze is voorvechter van vrouwenrechten en drijvende kracht achter sociale veranderingen. Rapinoe strijdt als geen ander voor gelijke behandeling en betaling, én voor LHBT+ rechten.

'Ontwapenende autobiografie van deze rebelse vrouw met een missie, ontroerend en hartverwarmend. Ze heeft een grote mond maar een klein hartje. Niet verwonderlijk dat Rapinoe dit jaar de lijst van honderd invloedrijkste mensen van Time Magazine haalde. Een aanrader.'

3. De jongen – Tova Gerge

De verteller in deze roman wil macht uitoefenen over zijn arrogante en kortharige medestudent. Maar om wat voor soort macht gaat het en wat gebeurt er als ‘de jongen’ zich werkelijk aan hem onderwerpt? De verteller in het boek is gefascineerd door ‘de jongen’ en probeert snel contact met hem te leggen. Ze krijgen een relatie. Duidelijk is vanaf de eerste dag wie de lakens uitdeelt en wie de ondergeschikte is. Ondanks dat blijven ze elkaar aantrekken. Zo gaan ze met elkaar naar bed waarbij de hoofdpersoon ‘de jongen’ vaak wellustig kastijdt met een riem. Een boek waarin de verteller thema’s behandelt als gender, feminisme, sadomasochisme, taal, lust, klassenverschil en seksueel misbruik.

'Ingewikkelde onderwerpen die vakkundig worden beschreven, mooi maar tegelijkertijd hard beschreven, diepgaand, soms schurend.'

4. De ballade van Reading Gaol – Oscar Wilde

Dit is onmiskenbaar het beroemdste gevangenisgedicht aller tijden. De 654 regels tellende ballade is een dichterlijk eerbetoon aan de ter dood veroordeelde moordenaar Charles Thomas Wooldridge en tevens een aanklacht tegen de onmenselijkheid van de doodstraf en van het hele gevangenissysteem. Sinds zijn verschijning in 1898 is het werk ononderbroken in druk geweest. Het is in vele talen vertaald. Reading Gaol is de gevangenis van Reading waar Oscar Wilde een tijdlang opgesloten zat.

Wilde was verwikkeld geraakt in een juridisch gevecht met de Markies van Queensberry, de vader van Lord Alfred Douglas (Bosie). Deze was de liefde van zijn leven. Het betekende tegelijk zijn ondergang. Hij werd niet veroordeeld voor ‘sodomie’ of homoseksualiteit, maar ‘slechts’ voor ‘grove onzedelijke handelingen’ met jonge mannen van een lagere afkomst. De gevolgen waren groot voor Wilde: zo kreeg hij twee jaar dwangarbeid, een faillissement en de openbare verkoop van al zijn spullen, een scheiding van zijn vrouw Constance en het verlies van zijn twee zoontjes op zijn dak.

'Ingetogen, directe stijl. Poëzie die je niet loslaat. Magnifiek.'

5. Martien – Jan Dijkgraaf

Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie Chateau Meiland, waarvan de afleveringen vaak meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van ‘m, of je vindt hem onuitstaanbaar. Op televisie zie je maar een gedeelte van hem. Dit boek gaat over de jeugd van Martien, met zijn alcoholistische vader en zijn vroeg overleden moeder. Over zijn kennismaking met zijn vrouw Erica die hem ooit als ‘de meest lelijke man die ik ooit heb gezien’ omschreef.

'Als je dit boek leest krijg je een compleet beeld van deze opvallende man, die uitgroeide tot een fenomeen. Hij is meer dan een kleurrijke paradijsvogel, meer dan een geëxalteerde nicht, het boek geeft een onthullend kijkje op wie hij echt is. Structuur ontbreekt in de opbouw van het verhaal, wat een rommelige indruk geeft. Maar hoe dan ook: het leest wel lekker weg.'

Cadeautip: Tien zetels – Geert Dales

De auteur vertelt zijn verhaal, waarin hij tevens teruggrijpt op levenslessen uit zijn jongere jaren. Een relaas over oprecht betrokken politici en ambitieuze baantjesjagers binnen 50PLUS. Dales beschrijft een partij vol weeffouten, opportunisten, geboren querulanten en een malverserende intrigant in wie we Jan Nagel herkennen.

'Geeft een niet zo rooskleurig beeld van politiek in al zijn facetten, genadeloos legt hij mensen onder het vergrootglas, spaart anderen en zichzelf niet bepaald, onthutsend. Rancuneus? Oordeel zelf.'

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Gaykrant

28 volgers
16 boeken
1 favoriet


Reacties op: Gaykrants Boekenplank: De meest spraakmakende queerboeken

 

Gerelateerd

Overig

Gaykrant Boekenplank

op 16 maart 2020 door Gaykrant 52 boeken 3 volgers 0 reacties 1 like

Gesponsorde boeken