Hebban vandaag

Listmania /

Gaykrants Boekenplank: Over seks, liefde en transformers

door Gaykrant
De redactie van Gaykrant bespreekt maandelijks een aantal nieuwe boeken in de rubriek ‘Gaykrants Boekenplank’. Boeken met een roze thema en/of die geschreven zijn door een LHBT+ auteur. Genres als literatuur, spanning, non-fictie, biografieën en kinderboeken worden belicht. Dit is de selectie van november.

Volg Gaykrant op Hebban

Door Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant.

Over seks, liefde en transformers

Dit keer weer heeft de boekenredactie weer een aantal verrassende boeken uitgezocht: van wetenschap tot literatuur en mode.

1. Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld

De auteur van deze nieuwe roman ontving voor haar laatste boek De avond is ongemak (besproken in onze editie van oktober) in de Engelse vertaling eerder dit jaar de International Booker Prize. Nu is er dan Mijn lieve gunsteling. Het is het verhaal van de veearts en zijn uitverkorene, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. Veearts Kurt is de verteller die alles ziet: de twijfel, onzekerheid, de veranderingen en de verschuivingen bij zijn gunsteling. De lezer ziet twee zielen: die van de gunsteling en die van de verteller. Van de eenzaamheid van het veertienjarige jongensmeisje tot het droevige verlang van de verteller. Verlies, verboden liefde, verlatenheid en identiteit, daar draait het om.

'De vertelstem en de taal zijn de unieke aspecten van dit boek, de lange, meanderende zinnen zijn bombastisch maar tegelijkertijd zo verbluffend mooi te lezen, grootse roman.'

2. Mrs. Degas – Arthur Japin

In het Parijs van de vorige eeuw is schilder Edgar Degas blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij doelbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige - en onmogelijke liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Vragen als aan wie zij deze verslagen schrijft en waarom zij steeds weer blijft hameren op Degas' meest pijnlijke herinnering doemen op.

'Japin beheerst het schrijversvak uitstekend. Een spannende verhaallijn met interessante personages. Maar…. deze roman bevat echter een te groot aantal ongeloofwaardige dialogen die als gekunsteld en onecht worden ervaren. Het snobistisch etaleren van kennis opgedaan tijdens research voor deze roman is volstrekt overbodig. Aardig geschreven maar zeker niet onderscheidend.'

3. Eindelijk weten wat seks is – Linda Duits

Velen vinden seks een onderwerp als andere onderwerpen. We willen het, doen het, dromen ervan en spreken erover. Je zou zelfs kunnen stellen dat seks de reden van ons bestaan is. Ging het alleen om vaginale penetratie, dan zouden homo’s nooit seks hebben. De vraag wat seks precies is, houdt de schrijfster al een tijd bezig. Wat tellen we als seks en waarom maken we de eerste keer penis-in-vagina zo bijzonder? Hoe kan het dat de seksuele voorkeur onderdeel is geworden van onze identiteit? En waarom vinden we het geen probleem als mensen bier verkopen met seks, maar doen we wel moeilijk als mensen seks als baan hebben?

'Linda Duits analyseert het begrip seks vanuit verschillende perspectieven. Dat doet zijn vakkundig, duidelijk, toegankelijk en to-the-point. Soms grensverleggend. Geen gortdroge beschouwingen maar geschreven met vaart en humor.'

4. Transformers – Claes Iversen

Iversen behoort tot de bekendste Nederlandse modeontwerpers van dit moment. Dit boek toont werk dat in het teken staat van transformatie. Vijf archetypische kledingstukken — het sweatshirt, het overhemd, de trenchcoat, het pak en de Little Black Dress - transformeren elk via een vastomlijnd stappenplan tot spectaculaire silhouetten.

'Met de schitterende fotografie en de perfecte detailopnamen is dit echt een aanrader. Claes als kunstenaar laat op geraffineerde wijze zien hoe denken buiten conventies transformeert tot meer dan mode. Mode, kunst en Iversen: een perfecte combinatie.'

5. Het vrouwenbrein – Iris Sommer

In dit boek schetst auteur Sommer een zo volledig mogelijk beeld hoe en waarom onze hersenen verschillen. Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen. Hun brein is fors kleiner en hun hersenschors telt liefst zeventien procent minder zenuwcellen. Toch doet hun denkvermogen niet onder voor dat van mannen; hoe compenseren zij voor hun kleinere hardware? Er zijn meer verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein. Persoonlijkheid en interesse is (gemiddeld) anders. Vrouwen hebben een ander stresssysteem, andere hormonen en een ander immuunsysteem. Hoe worden die verschillen tussen de seksen veroorzaakt, en wat betekenen ze? Wat gebeurt er wanneer iemand van geslacht verandert? Hoe gaat de maatschappij om met meisjes en jongens, vrouwen en mannen, en wat zou er beter kunnen? Belangrijke vragen die Sommer op basis van haar neurowetenschappelijke en psychiatrische achtergrond poogt te beantwoorden.

'Levert interessante inzichten op, vlot geschreven, verhelderend en zijn onze hersenen genderneutraal?'

Tip: Een stralende toekomst – Rebecca Makkai

Eerder besteedde Gaykrant aan dit ijzersterke boek dat in 2019 in Nederlandse vertaling verscheen. Nu is er een midprice-editie verschenen dat een prachtig geschenk voor de feestdagen is.

1985. Yale staat op het punt een uitzonderlijke collectie binnen te halen voor het museum waar hij werkt. Zijn carrière neemt een hoge vlucht, maar om hem heen sterven zijn vrienden een voor een door de aidsepidemie. Na de uitvaart van zijn goede vriend Nico ontdekt hij dat ook zijn grote liefde besmet is geraakt. De enige die hij uiteindelijk nog over heeft is Fiona, het jongere zusje van Nico. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar jarenlang niet wilde spreken. Ze overdenkt de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven.Yale en Fiona, twee levens, twee verhalen over liefde; hoe die ons kan redden en te gronde kan richten.

'Aangrijpend, ontroerend, magistraal.'

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Gaykrant

28 volgers
16 boeken
1 favoriet


Reacties op: Gaykrants Boekenplank: Over seks, liefde en transformers

 

Gerelateerd

Overig

Gaykrant Boekenplank

op 16 maart 2020 door Gaykrant 52 boeken 3 volgers 0 reacties 1 like

Gesponsorde boeken