Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #38: dode koninginnen en de Ilias

door Anouk (Hebban Crew) 24 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Anouk haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

Ik ga voor geschiedenis deze week, want over dat onderwerp komen er prachtige boeken uit die precies in mijn straatje passen. Misschien niet zo heel bekend onder de Hebban-lezers, want mijn grote liefdes voor de biografieën van middeleeuwse koninginnen en de prestaties van een tijdsgewricht zijn de laatste jaren ondergesneeuwd geraakt. Ik liet mezelf afleiden met andere boeken en het is lang geleden sinds ik voor het laatst de boeken op mijn non-fictie geschiedenisplankje heb herlezen of aangevuld. Maar toen ik bovenstaande boeken zag, wist ik ineens weer waar de liefde gebleven was.

De eerste is De verlichte Middeleeuwen van Seb Falk. Dat de middeleeuwen niet slechts de beruchte donkere, primitieve periode is zoals iedereen het kent, wist ik al. Maar dit boek gaat diep in op de intelligente en verlichte wetenschappers die op dat moment bezig waren met onderzoek op allerlei verschillende gebieden. Daarnaast verschijnt in het Engels Queen of the Crusades van de beroemde biografe Alison Weir. Van haar heb ik al een stapeltje boeken verzameld. Deze gaat over Eleonora van Aquitanië, vrouw van Henry II, en laat dat nu net een vrouw zijn die zeer tot mijn verbeelding spreekt dankzij een boek uit mijn jeugd (Het bruidsbed van Mireille Calmel).

Als derde geschiedenisboek wél een roman; Stephen Fry's bewerking van de Ilias van Homerus. Na een aantal colleges over de literatuur van de oudheid ben ik verliefd geworden op deze klassieker, maar daarin schuilt ook het gevaar. Kan een bewerking dezelfde emoties oproepen? Vooral omdat De Ilias een boek is dat je moet lezen, analyseren, in de tijd plaatsen en bespreken. Door die intensiteit krijg je een band met een boek. Ik vrees een beetje dat Troje me net zo af zal gaan als het kijken van een boekverfilming. Aan de andere kant, het is Stephen Fry over wie we het hebben. Hij moet gekocht.

Niet missen!

Oktober is alweer voorbij, het is november. Wat gaat de tijd hard, zelfs in dit gekke jaar. We hebben genoeg te bieden deze nieuwe maand, zoals de Verwacht-artikelen in de genres spanning, Young Adult en non-fictie (vorige week kon je al genieten van de nieuwste kinderboeken en literatuur).

Daarnaast hebben we maar liefst twee keer een Boekverkoperspanel; eentje speciaal met Sinterklaastips, lekker vroeg zodat je er je voordeel mee kunt doen bij het kopen van cadeautjes, en eentje terugblikkend op september en oktober. Maar natuurlijk is dat niet alles. Je kunt ook genieten van sneak previews, winacties en de inmiddels beruchte Boekenpraat van Anouk en Debbie over Het verhaal van de kat die boeken wilde redden.

Tot slot tippen we in een listmania ook boeken over overlevers, passend bij categorie acht van de Hebban Reading Challenge checklist. Misschien krijg je niet alles afgevinkt in de lijst, maar je doet er zeker fijne inspiratie door op!

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van… Anouk

Het weekend van de Hebban Read-a-thon (en de Hebban Uitleesdag) had ik per ongeluk vrijwel volgepland, zodat er van lezen niet zoveel kwam. En ook afgelopen weekend was ik met een project bezig, het overschilderen van mijn oude commode, die nu een nieuw leven krijgt als ladekast in mijn huis. Maar deze week heb ik mezelf voorgenomen het er echt van te nemen. Ik heb zoveel heerlijke boeken liggen die het verdienen om gelezen te worden. Ik heb net Lieve Edward uitgelezen, en ik twijfel nog welke daarna komt. Het wordt waarschijnlijk The Left-Handed Booksellers of London van Garth Nix, of The Invisible Library van Genevieve Cogman die ik maar blijf noemen en die ik steeds vergeet daadwerkelijk uit te lezen.

Volgend jaar, tijdens de nieuwe Hebban Reading Challenge, beloof ik mijn leven te beteren en braaf alles direct te lezen dat ik koop.

Hoop ik.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

182 volgers
1257 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #38: dode koninginnen en de Ilias

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken