Hebban vandaag

Listmania /

De 16 van november in de categorie Junior

door Hebban Crew 2 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand november. Bekijk hier de selectie in de categorie Junior!

10-12 jaar

Er verschijnt weer flink wat voor de 10-12 leeftijd in november, zoals Onder de radar van Marcel van de Ven, bekend van het tv-programma Hunted. Hij gebruikt zijn kennis voor een spannend verhaal waarin Hanna vlucht en onder de radar probeert te blijven. Daarnaast is het stiekem ook een handige (sociale) overlevingsgids voor tieners. In Overleven na de Holocaust vertelt Ruth Gruener haar verhaal, de vrouw van Jack Gruener (De jongen die tien concentratiekampen overleefde). Het boek focust op de lange nasleep van een trauma, zelfs in een nieuw land.

Dolf Verroen laat zich echt niet stoppen door zijn leeftijd (91), want er komt alweer een nieuw boek van hem uit. Ik ga weg is een novelle met vijftig pubergedachten en -gevoelens. Haarscherp weet hij zich in te leven in tieners. Perfect als je je soms voelt alsof je van een andere planeet komt. Ook tippen we Het vuurhuisje van Keir Graff (De spooktoren). Door haar vaders slechte beslissingen moet Dagmar in een huisje op wielen wonen, met hem, haar stiefmoeder en halfbroertje. In het bos ontdekt ze een excentriek gebouw van een miljonair en zijn zoon. Als een bosbrand ontstaat, worden ze allemaal samengedreven.

Henry Lloyd (pseudoniem van een Nederlandse auteur) kreeg een Vlag en Wimpel voor zijn debuut Flin, en komt nu met Prinses Nola en haar waardeloze prins. Opnieuw een doldwaas avontuur, waarin Nola weet dat ze bestemd is voor grotere dingen. Die droom lijkt uit te komen als ze met een prins trouwt, maar haar echtgenoot is niet bepaald haar droomman... In Mijn jaar in een tent van Tiny Fisscher besluit de elfjarige Zwaan in een tent te gaan wonen om geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Niet voor een week, maar een heel jaar.

In Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen van Sanne Rooseboom wil het Ministerie een jongen helpen die zélf een pestkop is. Dat valt Nina zwaar, want iemand redden die je helemaal niet mag is toch een stuk moeilijker. Maar natuurlijk heeft ook Ralf zo zijn problemen, die hem maken tot wie hij is. Tot slot komt Manon Sikkel met een heuse graphic novel (geïllustreerd door Marja Meijer). In De beste school van de hele wereld is Marie plots de enige leerlinge op haar school. Ze vermaakt zich echter prima. Als juf Rachida en een tweede leerling aanschuiven, wordt het natuurlijk nog gezelliger.

7-9 jaar

Tjerk Noordraven is dol op schrijven over spoken en monsters en Voedertijd is het eerste deel van zijn nieuwe 'Monster Zoo'-reeks. Jindra is een doodgewone brugklasser, tot hij benoemd wordt tot bewaker van de Monster Zoo, een ondergronds complex vol draken en monsters. En ze hebben honger! Het boek werd geïllustreerd door Jacqueline van Rhijn. Ook komt er in november eindelijk een nieuw verhaal van J.K. Rowling! Ze schreef De Ickabog (over twee kinderen die op zoek gaan naar een monster) jaren geleden al, maar hield het voor haar kinderen. Tijdens de lockdown besloot ze het toch van stal te halen. De illustraties komen van 34 kinderen die meededen aan de tekenwedstrijd.

Clarice Lispector schreef Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen, een bundel unieke verhalen over slimme huisdieren. Het boek is geïllustreerd door Gerda Dendooven. Zo vertelt de hond van Lispector hoe het zit met de kippen van de buurvrouw, en in het titelverhaal weet een konijn op mysterieuze wijze steeds weer te ontsnappen. In de serie 'Tijgerlezen' verschijnt een boek van Ulf Stark, drie keer bekroond met een Vlag en Wimpel (1994, 2019, 2020) en een keer met de Zilveren Griffel (1986). Ulf wordt in Hoe ik de vissen leerde vliegen op de proef gesteld door opa, die hem wil leren werken. Gelukkig biedt zijn andere opa hulp. De tekeningen zijn van Lars Deltrap.

Voorlezen

De Moomins van de Finse Tove Jansson zijn wereldberoemd. Het eerste boek over de wezentjes verscheen al in 1945, en sindsdien zijn ze talloze malen herdrukt en vertaald. In november verschijnt het rijk geïllustreerde voorleesboek De verhalen uit de Moominvallei. Verantwoordelijk voor deze bewerking voor jongere kinderen zijn Alex Haridi, Cecilia Davidsson en Cecilia Heikkilä. Marc-Uwe Kling komt met De NEEhoorn, over een eenhoorn die hartstikke li-la-lief wordt gevonden en gesuikerde geluksklaver te eten krijgt. Maar toch blijft hij constant 'nee' zeggen op alles. Op een dag ontsnapt de NEEhoorn en ontmoet hij drie vriendjes die net zo koppig zijn als hij. De illustraties zijn van Astrid Henn.

Mark Haayema start een nieuwe kinderboekenserie voor preschoolers, waarvan Muk het eerste deel is. Het dalmatiër-hondje kan nogal onhandig zijn, maar gelukkig komt het door zijn aandoenlijke goedwilligheid altijd weer goed. In dit boek heeft zijn oudere broer Ruby hem wijsgemaakt dat hij extra stippen kan verdienen met heldendaden. Laury Tinnemans en Job van Gelder tekenden het prentenboek. We sluiten af met een echt winterboek. Op een koude winternacht van Jean E. Pendziwol ontdek je de schoonheid van de winter in de nacht, zelfs als je lekker warm doorslaapt. Zo krijgt de wereld een witte deken en spelen twee hazen haasje-over, prachtig geïllustreerd door Isabelle Arsenault.

Meer kinderboeken op Hebban

Hebban Kinderboekenkanaal Welk type lezer is jouw kind Meer verwachte kinderboeken Meest gelezen kinderboeken Junior leesclubs De populairste kinderboeken van dit moment Kinderboeken met vijf sterren-lezersrecensies Interviews met kinderboekenauteurs Boekenbengels en Leesbeesten spot

Meer verwachte boeken

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven.

Elke dag het laatste boekennieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 16 van november in de categorie Junior

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken