Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Lees en beleef | Het luisterboek

door Soraya Vink (crew) 15 reacties
Luisterboeken winnen aan populariteit. In de Verenigde Staten was in de eerste helft van dit kalenderjaar al een stijging in de verkoop te zien van maar liefst 35%. Is Nederland ook klaar om het luisterboek te omarmen? Hebban ging op onderzoek uit.

Het luisterboek in vogelvlucht

Eén op de tien Nederlanders luistert wel eens naar een luisterboek, aldus het laatste onderzoek van het Gfk (september 2016) naar het koop-, lees- en leengedrag van Nederlandse consumenten. Door de jaren heen had een luisterboek een ietwat stoffig imago: het stond voornamelijk bekend als leesondersteuning voor ouderen die door verminderd zicht een alternatief zochten voor het lezen van een fysiek boek.

Eén op de tien Nederlanders luistert wel eens naar een luisterboek

Door de actuele ontwikkelingen in het boekenvak wordt het luisterboek gezien als een toevoeging op het ‘gewone’ lezen. Onze leeservaring is door de introductie van het ebook al interactiever geworden, waardoor het luisterboek met rasse schreden ook een plek in deze leeslijst verovert. In vergelijking met 2014 en 2015 is de verkoop van het luisterboek toegenomen, mede door de inzet van succesvolle acties om het concept onder de aandacht te brengen. Consumenten kunnen via een app, streamingdienst of een MP3-bestand een luisterboek tot zich nemen.

Het luisterboek heeft dan ook een aantal voordelen in vergelijking met het papieren boek: je kunt altijd en overal genieten van boeken, terwijl je eigenlijk met iets anders bezig bent. Dus zit je op de fiets of ben je met het huishouden bezig, met een luisterboek is het mogelijk om van een saaie bezigheid extra leestijd te maken. Speciale (geluids)effecten en een voorleesstem geven het verhaal een extra dimensie, waardoor je echt in een verhaal getrokken wordt.

Storytel Original: het Netflix-model voor boeken

Storytel heeft sinds enige tijd ook een Nederlandse abonnementsdienst voor audioboeken en e-books. Het aanbieden van beide bestandsformaten geeft de gebruiker de mogelijkheid om de switch-functie in te zetten: lees op de bank in het ebook en luister tijdens, bijvoorbeeld, het autorijden. De app houdt precies bij waar de gebruiker is gebleven in het verhaal, waardoor je op ieder moment verder kunt in een boek. Met gemiddeld 20.000 gebruikers timmert het Nederlandse zusje van het oorspronkelijke Scandinavische bedrijf sinds drie jaar behoorlijk aan de weg. Met name de vrouwelijke lezer tussen de 25 en 55 jaar verdiept zich regelmatig in een luisterboek.  

Om hun content te verrijken breiden zij uit met Storytel Original: nieuwe verhalen geschreven door gevestigde auteurs en voorgelezen door bekende voorlezers uit Nederland. Bijzonder aan deze ‘Originals’ is dat ze geschreven zijn in serievorm, waardoor de teksten in een snelle manier tot de gebruiker worden gebracht. Auteurs worden in een relatief korte periode uitgedaagd om een verhaal te schrijven waardoor de focus op zinsniveau toeneemt. De geschreven tekst zal immers hardop uitgesproken worden door een voorlezer. Bij het ontwikkelen van een Storytel Original wordt er vooral gelet wat goed werkt in audiovorm als het gaat om stijl, plot, karakterontwikkeling en de complexiteit. 

‘Het verwerken van audio werkt in je hoofd anders dan het (visueel) verwerken van tekst,’ zegt publishing manager Robbert Hak. ‘Daarnaast is een groot verschil dat je bij een leesboek zelf je leessnelheid bepaalt, en ook of je een passage scannend leest, of er juist langer bij blijft hangen. Dat is allemaal niet mogelijk in audio. Hetzelfde geldt voor terugbladeren. We kennen het allemaal wel: in het begin van een boek wordt een personage geïntroduceerd, dat pas na een pagina of 100 opnieuw terugkomt. Je bladert even terug en denkt: o ja, dat was hem! In een audioverhaal is het ontzettend belangrijk dat alle informatie die een luisteraar nodig heeft top of mind is op het moment dat het top of mind moet zijn. En tegelijkertijd wil je de luisteraar toch ook uitdagen om goed op te letten.’  

De eerste Originals zijn inmiddels gepresenteerd: Als anderen slapen van Inge Ipenburg (voorgelezen door haarzelf), Tweede kans van Martyn van Beek (voorgelezen door Hanna Verboom) en Perfect Match van Patricia Snel (voorgelezen door Peggy Vrijens). Deze verhalen kenmerken zich door een spannende setting. In december verschijnt de Zweedse Science Fiction-serie Zwarte ster, van Jesper en Joakim Ersgård (voorgelezen door Roel Fooij) en in januari verschijnt het eerste deel van Het land van Overmaes geschreven door Grazia de Beaufort (pseudoniem), een intrigerend familieverhaal (voorgelezen door Sander de Heer). Tevens is het van oorsprong Zweedse verhaal Gustav III is terug van Christian Holmqvist te lezen en te beluisteren.  

De gelanceerde verhalen zijn exclusief te beluisteren via Storytel. Er is tevens een Engelstalige aanbod in de app. In 2017 zal Storytel het Original project voortzetten en nieuwe namen aankondigen van Nederlandstalige auteurs die een exclusief verhaal voor de streamingdienst schrijven.  



 Lees verder op pagina 2



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lees en beleef | Het luisterboek

 

Gerelateerd

Over

Inge Ipenburg

Inge Ipenburg

Inge Ipenburg (1957) is een Nederlandse schrijfster, evenwel vooral bekend als a...

Martyn van Beek

Martyn van Beek

Martyn van Beek (1975) is geboren en getogen in het Brabantse Waalwijk. Hij...

Patricia Snel

Patricia Snel

Patricia Snel studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis in ...