Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Recensie: Spannend spionageverhaal, maar met een dieselmotor

'Zonder genade' is het tweede boek in de Kamer & Panka-reeks van Johan Andersen, een pseudoniem van een Nederlandse uitgever en auteur. Recensent Ann moest wennen aan de schrijfstijl van Andersen, maar werd enthousiaster naarmate het verhaal vorderde: 'Hoe minder uitweidingen de auteur nodig lijkt te hebben, hoe beter de plot begint te rollen.'

In 2020 verschenen bij HarperCollins Holland.

Zonder genade van Johan Andersen

Op een ochtend in september worden Neli Panka, hoofdinspecteur bij de Amsterdamse recherche, en ex-commando Eugene Hamer bij een bizarre moord geroepen. Er zijn zes doden gevonden op een industrieterrein in Zaandam. Is het een afrekening in het criminele milieu? Een rituele moord? Kort daarna ontploft er een autobom op de Dam. De aanslag wordt geclaimd door een groepering die zich De Discipelen van De Brandende Dageraad noemt. Hun doel: wraak nemen op Nederland. Hamer en Panka gaan samen op jacht naar het brein achter de moorden en de aanslag: De Jakhals. Niemand weet wie hij is, maar hij wordt gezien als de gevaarlijkste terrorist van Europa. Zijn ware motieven zijn duister, maar zijn boodschap is duidelijk: pak me, voordat de volgende bom afgaat…

Johan Andersen is een Nederlandse uitgever en schrijver. Dodenstoel is zijn eerste thriller en verscheen in 2019. Zonder genade werd in mei 2020 gepubliceerd en is het tweede boek met Hamer en Panka in de hoofdrol.

Recensie: Spannend spionageverhaal, maar met een dieselmotor ***

Door Ann Busquart

Vier dode lichamen bungelen in een pakhuis in Zaandam. Zowel hoofdinspecteur Neli Panka als ex-commando en geheim agent Eugene Hamer worden bij het misdrijf geroepen. De twee kwamen elkaar al eerder tegen in Dodenstoel, het debuut van Johan Andersen. In Zonder genade sporen ze geen seriemoordenaar op, maar proberen ze een terroristische aanslag te verijdelen.

In het begin van het boek is het even wennen aan de schrijfstijl van Andersen. In lange, samengestelde zinnen met veel hulpwerkwoorden probeert hij meteen veel informatie mee te geven. Het leest dan nog niet zo vloeiend. Hoe meer het verhaal echter vordert, hoe minder uitweidingen de auteur nodig lijkt te hebben en hoe beter de plot begint te rollen.

Die plot brengt ons van Amsterdam over Antwerpen naar Parijs en terug. Een aanslag op de Dam vormt hiervoor de aanleiding. Die wordt opgeëist door een groepering die zich De Discipelen van de Brandende Dageraad noemt. Hoewel er weinig over de groepering gekend is, wordt al snel duidelijk dat het brein achter de organisatie niet te onderschatten is. Hij noemt zichzelf De Jakhals en deinst nergens voor terug. Er rollen dan ook behoorlijk wat koppen in Zonder genade.

De vaart waarmee je het boek leest, is recht evenredig met de opbouw van de spanning. Zo worden de hoofdstukken bijvoorbeeld steeds korter naarmate de climax nadert. Dat nodigt uit tot verder lezen en daar krijg je geen spijt van.

Het boek heeft een beetje een dieselmotor. Aanvankelijk gaat het allemaal niet zo snel. Behalve een heel beeldende beschrijving van de aanslag, gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Heel wat personages moeten eerst voorgesteld worden en ook Hamer en Panka moeten eerst zien uit te dokteren hoe het nu precies zit tussen hen. Als die – lange – inleiding achter de rug is, gaat het plotseling snel. De vaart waarmee je het boek leest, is recht evenredig met de opbouw van de spanning. Zo worden de hoofdstukken bijvoorbeeld steeds korter naarmate de climax nadert. Dat nodigt uit tot verder lezen en daar krijg je geen spijt van. Als de machine goed op gang gekomen is, rolt ze als een sneltrein.

Elk personage dat opdraaft, heeft zijn eigen motieven en verborgen verhaal. Daarmee schetst de schrijver een mooi gelaagd verhaal, maar van de lezer vraagt het wel enige oplettendheid.

In Zonder genade combineert Johan Andersen een thriller met een spionageverhaal. Verschillende geheime diensten werken samen, maar zoals het een geheime dienst betaamt, heeft elk zijn eigen agenda. Dat geldt trouwens niet alleen voor deze instanties. Elk personage dat opdraaft, heeft zijn eigen motieven en verborgen verhaal. Daarmee schetst de schrijver een mooi gelaagd verhaal, maar van de lezer vraagt het wel enige oplettendheid. De draad niet kwijt geraken is de boodschap.

Een kritische lezer zou zich misschien kunnen afvragen of het allemaal niet een beetje te vlotjes gaat. Zo wordt Neli bijvoorbeeld in no time geheim agent en de actiescènes – hoewel heel beeldend beschreven – kunnen hier en daar ook wat wenkbrauwen doen optrekken. Toch is Zonder genade in de eerste plaats een aangename actiethriller met personages waar we ongetwijfeld nog meer van horen.

Meer spionageboeken

 

Ann Busquart stond twintig jaar lang voor de klas waar ze haar uiterste best deed om haar leeshonger aan de jeugd door te geven. Nu doet ze dat nog steeds, maar dan in de bibliotheek. Daarnaast deelt ze met veel plezier haar mening over boeken op Hebban als recensent.

profiel

Meer recensies van Ann:

 

    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Spannend spionageverhaal, maar met een dieselmotor

 

Gerelateerd

Over

Johan Andersen

Johan Andersen

Johan Andersen is een Nederlandse uitgever en schrijver. Dodenstoel is zijn eers...