Hebban vandaag

Listmania /

Strooi deze Sinterklaas met... mooie dromen

December komt er weer om de hoek kijken en Sinterklaas doet er alles aan om alle cadeauwensen op tijd te verzamelen. Wie de goedheiligman een handje wil helpen, kan daardoor zelf ook wel een paar handige tips gebruiken. In de aanloop naar 5 en 6 december tippen we daarom mooie kinderboeken. Vandaag: strooi met... mooie dromen!

Bobbi zet zijn schoen

Monica Maas

Over het beertje Bobbi zijn voor de allerkleinsten al tientallen boekjes verschenen. Monica Maas bedacht Bobbi in 2002 en sinds 2012 is ze ook de teksten zelf gaan schrijven. Bobbi maakt van alles mee, zodat peuters en kleuters alvast een beetje mee kunnen kijken om te zien hoe het moet, naar school gaan, tuinieren, fietsen, zwemmen of op vakantie gaan. Natuurlijk zijn er ook Bobbi-boekjes over Sinterklaas, zoals het nieuwe Bobbi zet zijn schoen. Bobbi vindt het namelijk reuze spannend, het zetten van zijn schoen en het wachten in bed. Hoort hij daar iets op het dak? Een leuke, speelse manier om het Sinterklaasritueel uit te leggen.

Leeftijd: <6 jaar

Tim de kleine boswachter

Jan Paul Schutten en Tim Hogenbosch

Boswachter Tim Hogenbosch werkt voor Staatsbosbeheer en presenteert het kinderprogramma Beestenbrigade. Kinderboekenauteur Jan Paul Schutten ging met hem op pad, en tijdens de urenlange wandelingen vertelde Tim over alles dat hij meemaakt in zijn beroep. Hij had als kind al de wens boswachter te worden. Schutten liet zich door de verhalen inspireren tot het kinderboek Tim de kleine boswachter. Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim alles geleerd dat hij weet over het bos en de dieren die er wonen. Tim krijgt voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform cadeau en gaat op pad. Je kunt namelijk hutten bouwen in het bos en in plassen stampen. Als hij een gewonde kauw vindt, probeert hij die er met zijn vriendinnetje Tippi weer bovenop te helpen. De illustraties zijn van Emanuel Wiemans.

Leeftijd: 7-9 jaar

Bram en het droomengeltje

Lucinda Riley en Harry Whittaker

Feelgoodauteur Lucinda Riley doet meer dan alleen boeken schrijven over zeven zussen op zoek naar hun afkomst. Samen met haar zoon Harry Whittaker schreef ze Bram en het droomengeltje, een prentenboek voor kinderen. Het is het eerste deel in de 'Beschermengel'-serie. Het prentenboek is voor iedereen die weleens bang is in het donker. Bram verhuist naar een groot, oud huis en kan daar maar niet in slaap komen. Gelukkig is er het droomengeltje om hem te helpen. De illustraties zijn van Marie Voigt.

Leeftijd: <6 jaar

Avonturen van de dappere ridster

Janneke Schotveld

Auteur Janneke Schotveld houdt er wel van om het anders te doen. Dat zagen we al in haar sprookjesboeken De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes en Het kattenmannetje en andere sprookjes, en dat doet ze nu dunnetjes over in de verhalenbundel Avonturen van een dappere ridster. Als baby was het meisje namelijk al anders. Ze keek zo onverschrokken uit haar ogen, dat mensen terugdeinsden boven haar wieg. Ze kwam al op voor zwakkeren voor ze kon praten, en zijwieltjes op haar fiets weigerde ze. Het was dan ook al vroeg duidelijk dat ze ridster zou worden, de dapperste van het land. In dit boek vind je allerlei spannende en grappige verhalen over dit heldhaftige meisje. De illustraties zijn van Milja Praagman.

Leeftijd: 7-9 jaar

Elke dag Dikkie Dik

Jet Boeke

Wil je niet alleen in de Sinterklaasperiode plezier hebben van een kinderboekencadeau, dan zit je goed met Elke dag Dikkie Dik van Jet Boeke. De bundel staat vol met verhaaltjes over de avonturen van de ondeugende kat, maar liefst 365 – een voor elke dag van het jaar. De verhalen van Dikkie Dik worden al veertig jaar lang geschreven en staan waarschijnlijk in elk huis in Nederland op de (kinderboeken)plank. Jet Boeke weet waar ze de inspiratie vandaan moet halen, want ze heeft ook gewerkt voor Sesamstraat. Het eerste Dikkie Dik-verhaal stamt al uit 1978. Ze baseerde het verhaaltje op haar eigen, gelijknamige kat. Eerst schreef Arthur van Norden de boeken nog en illustreerde Boeke, later deed ze dat ook zelf.

Leeftijd: <6 jaar

Het grote voorleesboek van Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede

Ook Vos en Haas hebben al een flinke boekenverzameling. Natuurlijk als prentenboek, maar ook als AVI- en samenleesboeken. Honderden kinderen hebben hun leesvaardigheid geoefend dankzij de avonturen van de twee vrienden, geschreven door Sylvia Vanden Heede en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Het eerste boek verscheen in 1998, inmiddels meer dan twintig jaar geleden. In Het grote voorleesboek van Vos en Haas vind je vierdubbel (voor)leesplezier: de verhalen 'Een buur voor Vos en Haas', 'Vos en Haas op zoek naar koek', 'Vos en Haas en het feest van Uil' en 'Vos en Haas, blauw is saai' zijn in deze editie te vinden.

Leeftijd: <6 jaar

Herbouw de wereld

Helen Murray

Heb je genoeg van de manier waarop we onze planeet behandelen, maar denk je dat jij daar niets aan kunt doen? Dankzij LEGO ben je nooit te jong om de wereld te veranderen. Helen Murray verzamelde in Herbouw de wereld allerlei ideeën om vriendelijk te zijn voor je omgeving – van jezelf en anderen tot de hele aarde. Met deze 100 ideeën kun je je creativiteit op de vrije loop laten. Zo kun je een bedankkaartje maken voor de buurman, of een bouwwedstrijd met LEGO organiseren. Misschien bedenk je wel een grappige LEGO-emoji om je vriend of vriendin aan het lachen te maken. Met Herbouw de wereld kan het allemaal.

Leeftijd: 5-9 jaar

Peppa Pig groot voorleesboek

Nevil Ashley

Peppa Pig is overal te zien, op televisie én in boeken. In de superdikke verhalenbundel Peppa Pig groot voorleesboek van Nevil Ashley vind je zeven verhaaltjes over dit leuke varkentje en haar familie en vriendjes. De Britse sensatie kwam in 2004 voor het eerst op tv en telt inmiddels meer dan 300 afleveringen. De boeken borduren voort op de verhaaltjes in de serie. Zo gaat Peppa in dit voorleesboek met haar zieke goudvis naar de dierenarts, leert ze zwemmen met haar vriendinnetje Kelly en gaat ze naar het circus. Maar daar eindigen de verhalen uiteraard niet!

Leeftijd: <6 jaar

Sinterklaasliedjes

Mark Janssen

Illustrator en kinderboekenauteur Mark Janssen heeft al een mooi oeuvre opgebouwd, maar een Sinterklaasboek had hij nog niet. Daar is dit jaar verandering in gekomen. De bekende Sinterklaasliedjes zijn wat opgefrist voor een nieuwe generatie kinderen en de paginagrote illustraties zijn uiteraard om van te smullen. Van 'Hoor de wind waait door de bomen' via 'Hoor wie klopt daar kinderen' tot 'O, kom er eens kijken' vind je in Sinterklaasliedjes het hele Sintverhaal. Zeven kinderen proberen, verkleed als sinterklaasjes en pietjes, bij de échte Sint te komen, maar op elke prent gaat er iets mis. Hoe zullen ze er aan het eind van het boek uit zien?

Leeftijd: <6 jaar

Het sneeuwvlokje

Benji Davies

Zijn De kleine walvis was Prentenboek van het Jaar 2017, en sindsdien wordt er reikhalzend uitgekeken naar elk nieuw boek van kinderboekenauteur en illustrator Benji Davies. Precies op tijd voor de cadeauperiode komt hij met het prentenboek Het sneeuwvlokje. Hoog in de wolken woont een klein sneeuwvlokje, dat het heerlijk vindt om rond te tollen en springen in de wolken. Tot het begint te vallen, want zo hoort het met sneeuwvlokjes. Beneden loopt een meisje met haar opa. Ze kijkt omhoog en vraagt zich af of het zal gaan sneeuwen. Met dit winterse boek zit je helemaal goed in december, met de prachtige platen die we van Davies gewend zijn.

Leeftijd: <6 jaarOver de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Strooi deze Sinterklaas met... mooie dromen

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken