Hebban vandaag

Listmania /

Vier de Dag van de Vriendschap met deze literaire vriendschappen

door Hebban Crew 1 reactie
Het is vandaag de internationale Dag van de Vriendschap! De themadag is een initiatief van de Verenigde Naties en is in het leven geroepen om de rol te benadrukken die vriendschap speelt in het bevorderen van vrede in verschillende culturen. Maar ook kleiner bekeken is vriendschap heel belangrijk.

Want wat zou je zonder je vrienden moeten? Niks! Ze geven je (ongevraagd) advies, houden je een spiegel voor en je kunt altijd je ei bij ze kwijt. In deze listmania kijken we naar vriendschappen in de literatuur, die zich op vele manieren manifesteren. Maar een ding hebben ze gemeen: ze zijn hecht en bijzonder.

'Je zult nu nog niet begrijpen wat ik bedoel, maar op een dag wel: de enige truc voor vriendschap is volgens mij dat je mensen uitzoekt die beter zijn dan jij - niet slimmer of populairder, maar aardiger, guller en vergevingsgezinder - en dat je die waardeert om wat je van ze kunt leren, dat je je best doet naar ze te luisteren als ze je iets over jezelf vertellen, hoe slecht - of goed - het ook is, en dat je ze vertrouwt, wat het allermoeilijkste is. Maar ook het allermooiste.' - Uit: Een klein leven

De actieve vriendschap

André, David, Bart en Joost in Ferrara

Een actieve vriendschap vind je in Ferrara, het vervolg op Ventoux, van Bert Wagendorp. In Ventoux gingen de vier vrienden samen met jeugdvriendin Laura na dertig jaar terug naar de Ventoux om hun aldaar verongelukte vriend Peter te herdenken. Ferrara speelt zich vijf jaar later af. De vier vrienden komen bij elkaar in een vervallen gebouw dat Joost heeft gekocht om op te knappen als hotel. Een lange vriendschap van vier mannen, die elk hun eigen weg zijn gegaan, maar ondanks dat nog steeds bestaat – met of zonder racefiets.

De klassieke vriendschap

Tiuri en Piak in De brief voor de koning 

Tiuri moet een belangrijke brief naar de koning brengen, waarvoor hij het hele land door moet reizen. Onderweg sluit hij veel vriendschappen, omdat hij aardig en behulpzaam is. Hierdoor zijn de mensen die hij ontmoet, bereid om hem te helpen op zijn reis. De belangrijkste vriendschap in dit boek is tussen Tiuri en Piak, die uiteindelijk een groot gedeelte met Tiuri optrekt. Ze beleven veel avonturen onderweg en al snel groeit er een hechte vriendschap tussen de twee jongens.

Vrienden voor het leven

Jude, Willem, Malcolm en JB in Een klein leven

Een klein leven van Hanya Yanagihara is een boek dat ontzettend veel zware thema’s behandelt en daardoor geen luchtig leesvoer is. Maar tegenover al deze ellende staat een prachtige vriendschap. Hoofdpersoon van het boek is Jude, die we door verschillende levensfases volgen. Al vanaf zijn studententijd is hij bevriend met Willem, Malcolm en JB. Als lezer zie je hoe de vriendschap zich ontwikkelt door de jaren heen en wat dat met de personages doet. Vooral de vriendschap tussen Jude en Willem is sterk en onvoorwaardelijk.

'Daarna bier, wijn en bitterballen in een café op de hoek van de Amstelbrug. Daar kwam, even over half zes, het bejaardenbusje weer voorrijden met een enigszins verbaasde chauffeur, die meestal klagende oudjes van en naar ziekenhuizen vervoert en nu een vrolijk gezelschap uit de kroeg moest vissen. Keurig om 18.00 uur schoven we aan bij de andijvie met gehaktballen. Ons uitgelaten zestal stak enigszins af bij de andere tafelgenoten.' - Uit: Pogingen iets van het leven te maken

De complexe vriendschap

Lila en Elena in De geniale vriendin

Elena Ferrante schreef met 'De Napolitaanse romans' een serie van vier delen over de vriendschap tussen twee vrouwen: Lila en Elena. De geniale vriendin is het eerste deel van de serie. De vriendinnen groeien samen op in een volkswijk in Napels, maar leiden een heel ander leven. Waar Lila moet stoppen met school om te gaan werken, mag Elena wel verder leren, maar ze beseft maar al te goed dat Lila veel intelligenter is. Dit maakt de vriendschap complex, want het draait zowel om liefde als om rivaliteit. Toch blijven de vrouwen hun leven lang bevriend.

De groeiende vriendschap

Charlie, Patrick en Sam in De belevenissen van een muurbloem

Charlie is een hele intelligente jongen, maar sociaal wat onhandig en op de achtergrond – een muurbloem. Hij ontmoet Patrick en Sam, die hem introduceren in de wereld van dates, seks en drugs. De vriendschap groeit langzaam tot iets hechts. De drie hoofdpersonen hebben allemaal dingen meegemaakt in het verleden, maar stellen zich uiteindelijk steeds meer open voor elkaar. Een coming-of-age verhaal waarbij de tieners, naast alles wat je leert in de puberteit, ook kennismaken met het belang van vriendschap.

De laatste vriendschap

Hendrik Groen en Omanido in Pogingen iets van het leven te maken 

Hendrik Groen besluit in Pogingen iets van het leven te maken om een dagboek bij te gaan houden. Hij is 83 – technisch gesproken bejaard – en hoewel hij dat fysiek hier en daar wel merkt, wil hij blijven genieten van het leven. Koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde is niks voor hem. Hij woont in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord en daar vindt hij een paar gelijkgestemden: samen richten ze de oud-maar-niet-dood-club op, kortweg omanido. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen mensen die er in de laatste jaren van hun leven nog zoveel mogelijk op uit willen.
 

    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vier de Dag van de Vriendschap met deze literaire vriendschappen

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken