Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

XXL Challenge Checklist: Lees een favoriet van Hebban-redacteur Debbie

door Debbie (Hebban Crew) 37 reacties
De Hebban Crew bestaat uit zes leeslustige redacteuren, allen met een (zeer) eigen smaak. Durf jij het aan om een favoriet van elk van de Hebban Crew-leden te lezen? Vandaag deelt redacteur Debbie vijf boekentips die je hopelijk, net als haar, zullen bekoren.

Challenge 2019 | De thema's: jan-jun, jul-dec | Top 100 gelezen | Top 100 voorgenomen | FAQ | XXL Checklist

Download de Hebban Reading Challenge XXL Checklist

Favoriete boeken, wat is dát lastig. Mijn favorietenlijstje is continu in beweging, omdat ik het geluk mag hebben in een huis te wonen waarvan de muren gemaakt zijn uit boeken. Ik ben er heilig van overtuigd dat goed je huiswerk doen voordat je een boek aanschaft, heel veel goeds kan doen voor je leeservaringen. Aan de andere kant zou ik de vele verrassingen die ik onder mijn neus geschoven krijg ook niet willen missen. Mijn meest geliefde boeken zijn helemaal niet per se ontzettend goed of kwalitatief sterk. Soms zijn ze flink verouderd of alleen voor een beperkte doelgroep aantrekkelijk. Soms zijn ze gewoon leuk en hou ik daarom van ze. De vijf die ik hier noem hebben op de een of andere manier mijn lezershart geraakt.

Oh oh

Voor deze XXL Challenge Checklist-categorie moet je een boek lezen dat een favoriet is van elk van de zes Hebban Crewleden en in het bijzonder voor dit ene vinkje van mij. Nu lees ik veel Engels, veel sciencefiction en fantasy en heel erg weird stuff. Ik probeer jullie wegwijs te maken in mijn favorieten door de moeilijkheidsgraad en weirdfactor te noemen per boek.

Debbie's Top 25 Maak zelf een Top 25

Folk van Zoe Gilbert

De vreemde verhalenbundel

Sinds een aantal jaren lees ik graag verhalenbundels. Als je veel werkt, het druk hebt, moeilijk tijd kunt vinden om uren achtereen te lezen, dan zijn korte verhalen een uitkomst. Je geeft jezelf de kans een verhaal uit te lezen en loopt minder snel het gevaar een boek dagenlang te moeten laten liggen, waarna je de draad weer een beetje kwijt bent. Verhalen zijn zo uit. En toch bieden ze je een volwaardige leeservaring. Het geeft je ook nog eens de gelegenheid heel veel verschillende auteurs in korte tijd te leren kennen. Hiep hiep hoera voor de verhalenbundel. Nu is het boek dat ik hier wil noemen niet een heel normale verhalenbundel. Folk van Zoe Gilbert is meer een roman-in-verhalen. Een wel heel bijzonder vissersdorp speelt de hoofdrol. Een dorp dat hard is voor haar inwoners, maar ook de enige plek is waar zij willen wonen. In deze verhalen weet je niet welke kant de verteller op gaat. Je kunt niet vooruit denken, inschatten en voorspellen. Gilberts vertellingen zijn té creatief en bijzonder. Andere boeken in deze categorie die ik graag las zijn de bundels van Kelly Link en Mallory Ortberg. Link is wat 'normaler' om te lezen en heel divers in genres. Ortberg gaat juist wat meer het absurde in en verwacht heel veel van de lezer. Heerlijk!

Lees mijn uitgebreide Crew Review over Folk.

Verkrijgbaarheid: Engels | moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog | weirdgehalte: hoog

Amerikaanse goden van Neil Gaiman

De creatieve standalone

Een niet al te luchtige fantasyroman, zowel qua omvang als inhoudelijk. Het was mijn eerste kennismaking met Gaiman. Al zijn boeken zijn sindsdien favoriet bij mij. De oceaan aan het einde van het pad, Coraline (inclusief geweldige animatiefilm), de Sandman comics. Amerikaanse goden heb ik in het publicatiejaar gelezen en dat moet dus rond 2001 zijn geweest. Ik weet er bar weinig meer van, maar wel weet ik dat ik 'blown away' was en maanden met mijn ziel onder mijn arm rondliep na het omslaan van de laatste bladzijde. Ik ben doodsbenauwd voor herleeservaringen, want het is nooit hetzelfde als die eerste keer. Dat doe ik dus ook nooit (of zelden, ik had laatste een Harry Potter-troostsessie). Gelukkig geeft de TV-serie me een hernieuwde kennismaking met American Gods. Qua sfeer doet het boek me in mijn herinnering denken aan De oorlog der Bloemen van Tad Williams, ook knettergoed en ook in mijn Top 25. 

Verkrijgbaarheid: goed (ook tweedehands), vertaald | moeilijkheidsgraad: gemiddeld | weirdgehalte: matig

Het oog van de wereld van Robert Jordan

De traditionele, epische fantasy

De start van een veertiendelige serie en eentje waar ik decennia (slik!) geleden aan moet begonnen zijn. Wat sleurde Jordan me mee in zijn verhalen over Rhand Altor en zijn vrienden. Ik heb geleefd in die boeken, tot het leek alsof mijn echte leven de fictieve zijde was. Was een avontuur, wat een helden en wat een zwarte gevaren. Het is niet eenvoudig om aan een reeks van veertien moddervette boeken te beginnen, maar hou je van epische fantasy, heb je een zomer lang niets te doen, doe jezelf dan een plezier en pak Het oog van de wereld op. 100% genieten.

Verkrijgbaarheid: goed (ook tweedehands), vertaald | moeilijkheidsgraad: laag | weirdgehalte: laag | groot uithoudingsvermogen nodig (14 delen)

Kings of the Wyld van Nicholas Eames

Dit boek past niet in een categorie, dus de ondertitel mist bij dit blokje. Het is een hilarische heldensaga, vol mensen van vlees en bloed (dat veelvuldig in beeld komt dankzij heel veel gevechten en veldslagen). Bloody Rose, de opvolger, schijnt nóg beter te zijn. Eames is helaas niet vertaald, maar zou wellicht ook een vrij specifiek, en in Nederland misschien een te klein, publiek zoeken. Begrijpelijk, maar wel zonde, want het is een 'laugh out loud'-leeservaring, met ruimte voor vriendschap, eergevoel, actie, familie, liefde, romantiek en landelijke politiek. Maar bovenal een achtbaan van een avontuur.

Verkrijgbaarheid: Engels | moeilijkheidsgraad: laag | weirdgehalte: matig

Station Perdido van China Miéville

The weird

Alweer een titel die ik vele jaren geleden las. Een ingewikkeld boek, Miéville is een moeilijke schrijver. Maar zo uniek, zo bijzonder, zo origineel en zo creatief dat ik dit boek nooit vergeten kan. Samen met mijn leesclub in die tijd, de FF-leesclub (een online forum) lazen we dit boek. Ik kan me niet eens goed herinneren hoe het is gevallen bij iedereen, ik kan me wel de stad herinneren, de hoofdpersonen, de garuda, de wezens, de koortsachtige pogingen om eigen en elkanders leven te redden en het beter te maken in een stad vol corruptie en vuil. Miéville is een auteur waarvan je absoluut, genrelezer of niet, een boek wilt oppakken. Ik daag je uit, jij literaire lezer. Stom genoeg zijn alleen Station Perdido en Armada vertaald en van zijn ruim dozijn andere romans en bundels niets. Als je echt een gevoel van vervreemding wilt ervaren en je wereld op zijn kop gezet wilt hebben, dan: Miéville.

Verkrijgbaarheid: twee titels vertaald, rest Engels (tweedehands) | moeilijkheidsgraad: hoog | weirdgehalte: hoog

Alternatieven

Omdat deze boeken qua moeilijkheidsgraag en weirdfactor misschien niet iedereen zullen smaken, noem ik hier een handvol alternatieve titels, ook uit mijn Top 25.

Voor YA-lezers:

  • De lappenheks van Garth Nix, een favoriete auteur van mij. Dit is een standalone, een duistere fantasysetting.
  • Z van Zachariah van Robert O'Brien, een postapocalyptisch verhaal, mooi geschreven.
  • Het mes dat niet wijkt van Patrick Ness, een originele postatapocalyptische trilogie.

 

Voor jeugdliteratuur-liefhebbers

 

Literaire lezers

  • De vertellers van Rabih Alameddine, een prachtige vertelling-in-verhalen, door eeuwen en generaties heen, aan het ziekbed van een familievader.
  • Verdriet is het ding met veren van Max Porter, een poëtische verwerking van de dood van een geliefde

 

Voor thrillerlezers

  • Big sleep van Raymond Chandler (vertaald als Welterusten Mr. Marlowe en ook wel Het grote slapen). Geweldige crime noir klassieker.
  • Het gezelschap van leugenaars van Karen Maitland, erg sterke middeleeuwse mysterie.
  • Ik denk dat het voorbij moet zijn (of lees de Engelse I'm thinking of ending things) van Iain Reid. Stiekem net niet in mijn Top 25, maar een briljante psychologische thriller, een dunnetje.

 



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1106 volgers
537 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: XXL Challenge Checklist: Lees een favoriet van Hebban-redacteur Debbie

 

Gerelateerd