Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Georges Simenon

Artikelen 9 Newsroom 1 Spots 2

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 1903 - Lausanne, 1989) was een Belgische (Franstalige) schrijver. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges SimChristian BrullsGom GutGeorges d'IslyJean du PerryJean DorsageJacques DorsonneLuc DorsanGeorges MartinGeorges en Gaston Vialis

Simenon werd bij het grote publiek bekend als de schrijver van de boeken over inspecteur Maigret. Volgens de overlevering creëerde Simenon de persoon Maigret in Delfzijl tijdens een van zijn bootreizen in 1929. In 1966 onthulde Simenon in Delfzijl een standbeeld van 'commissaris Maigret', gemaakt door de Hilversumse beeldhouwer Pieter d'Hont.

Zijn eerste Maigret (Pietr-le-Letton) verscheen in het voorjaar van 1931 en zijn laatste (Maigret et monsieur Charles) in 1972. In totaal verschenen over inspecteur Maigret 103 detectives en kortverhalen. Daarnaast schreef Simenon nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen. In totaal wordt zijn oeuvre op zo'n 500 boeken geschat. Simenon is tevens een van de meest gelezen auteurs van de twintigste eeuw en ook een van wiens werk het meeste werd verfilmd. Sinds 2003, het jaar waarin Simenon 100 jaar zou zijn geworden, worden zijn boeken uitgegeven in de beroemde Pléiade-reeks.

In april 2007 bracht de veiling van de collectie Menguy € 121.000,-- op. Menguy was een kenner van Simenons werk. De geveilde collectie omvatte fotomateriaal, autogrammen, 75 romans en een aantal persoonlijke zaken van de auteur.

Nieuwste boek

Grote schoonmaak - Robert Barr G.r. Sims ... Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Literatuurcafé / Herberg der onvolprezenen IV
12 juni 2021 29 reacties
Readers / Challenge Category #18: Vlaams, Flemish, Fleming...
27 juni 2018 21 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken