Advertentie

Culinair Erfgoed Diner - 200 jaar koloniën van weldadigheid op je bord

1
Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 2 Favoriet 0 Recensies 1
Culinair Spots 1 Top25's 1   Topics 0
Een zelfvoorzienende gemeenschap waar de allerarmsten uit stedelijke gebieden zich uit hun armoede konden opwerken, dat zouden de Koloniën van Weldadigheid - gesticht in de negentiende eeuw - worden.
De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden er gedwongen opgenomen.

De Koloniën van Weldadigheid bestonden in 2018 200 jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Dat riep bij Loes Talens en Mirjam Veenman de vraag op: wat is eigenlijk het culinair erfgoed van diezelfde Koloniën?
Wat bleek, er was een wereld te ontdekken. Met de schaftlijst uit 1815 lag er niet alleen een prachtig historisch document, maar ook een bron aan culinaire inspiratie én een uitgangspunt. De schaftlijst liet vrij gedetailleerd zien wat de paupers, een jaar lang, iedere dag te eten kregen. De Culinair Erfgoed Diners waren geboren.

Culinair Erfgoed Diner - 200 jaar Koloniën van Weldadigheid op je bord maakt de culinaire historie van de Koloniën van Weldadigheid op een moderne, smakelijke manier tastbaar. De recepten gebaseerd op de historische schaftlijst, met vermelding van wetenswaardigheden over de gebruikte ingrediënten toen en nu, en daarnaast de interessante geschiedenis van de Koloniën, zorgen ervoor dat je gaat koken met een verhaal. Wat is het prachtig om de culinaire historie letterlijk te proeven in een heerlijk gerecht op je bord!
Genre
Culinair
Illustraties
Sake Elzinga
Aantal pagina’s
128
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023256663
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Selene
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker

Door lezers

Heel Hebban Kookt en Bakt / Culinair Erfgoed Diner - 200 jaar koloniën van weldadigheid op je bord
22 juli 2019 7 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lezersrecensies (1)

Ook leuk als je niet zelf bij de Culinair Erfgoed Diners aanwezig bent geweest.

door: Selene 1 like
De Koloniën van Weldadigheid bestonden in 2018 tweehonderd jaar en hebben zich genomineerd voor erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Daarom zijn Mirjam Veenman en Loes Talens in de culinaire geschiedenis van deze Koloniën gedoken en het resultaat daarvan was een reeks "Culinair Erfgoed...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook