Robin Brilleman schrijft in 'Islay, whisky-eiland vol geschiedenis' niet alleen over de in productie zijnde distilleerderijen waar Islay onder whiskyliefhebbers zo beroemd om is. Hij beschrijft ook de distilleerderijen die verdwenen zijn, de geschiedenis van het illegaal distilleren, de waterbronnen voor de whisky, de bodemgesteldheid en de zo belangrijke turf, die de Islay-whisky's hun geprononceerde smaak geeft. Maar er is meer dan whisky dat Islay bijzonder maakt. Robin vertelt ook over de boeiende geschiedenis van dit vruchtbare eiland, dat met zijn gevarieerde flora en fauna in Schotland de Koningin van de Hebriden wordt genoemd. Al deze wetenswaardigheden over hét whisky-eiland, geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's, maken dit boek ander dan de meeste whiskyboeken. Robin Brilleman is liquorist/vinoloog, whiskyjournalist en schrijver. Hij publiceert al ruim vijftien jaar in binnen- en buitenlandse vakbladen. In 2001 verscheen zijn boek 'Schotse maltwhisky, een rondreis langs de distilleerderijen van Schotland,' dat in 2005 in een geheel herziene editie opnieuw is uitgebracht in de vorm van een reisgids voor whiskyliefhebbers. In 2008 verscheen 'De chemie van Schotse maltwhisky,' waarin het productieproces van maltwhisky nauwkeurig wordt beschreven, en dat voor een groot deel gaat over de in whisky aanwezige aroma's. Robin is oprichter van het Whisky Informatie Centrum Nederland en ontwikkelde de Schotse Malt Whisky Cursus.