Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

1609 het jaar van Emanuel van Meteren en Henry Hudson

UITGELEZEN BOEKEN is en onregelmatig doch onherroepelijk verschijnend tijdschrift over alle denkbare zaken die het boekenvak betreffen. Het ontsluiert kleine geschiedenissen van het boekwezen, portretteert markante persoonlijkheden uit het boekenvak of brengt het werk van vergeten schrijvers weer onder de aandacht.
In dit nummer, dat vooral over het jaar 1609 gaat, staan afbeeldingen uit een boek van Emanuel van Meteren van 1610. Deze teksten zijn een leidraad om o.a. de oudste geschiedenis van de Nederlandse invloed in Noord-Amerika te vertellen. De 1610-editie is de oudste uitgave waarin Henry Hudsons reis beschreven wordt.
Odette Vlessing en André Vuijsje tonen aan dat een exemplaar van deze zeldzame editie de reis met de Pilgrim Fathers op de Mayflower heeft meegemaakt. Ook de geschiedenis van de Nederlands-Marokkaanse contacten en de betrokkenheid van de eerste joodse diplomaat, Samuel Palache, komen aan de orde. Bovendien wordt de Nederlandse tolerantie van de eerste helft van de zeventiende eeuw in een breder perspectief geplaatst. Vlessing en Vuijsje hopen dat deze publicatie bijdraagt aan de verbreding van de kennis over de Gouden Eeuw.
Toon details

Schrijf een recensie

Is 1609 het jaar van Emanuel van Meteren en Henry Hudson het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op 1609 het jaar van Emanuel van Meteren en Henry Hudson

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.