1609 het jaar van Emanuel van Meteren en Henry Hudson

,

0

UITGELEZEN BOEKEN is en onregelmatig doch onherroepelijk verschijnend tijdschrift over alle denkbare zaken die het boekenvak betreffen. Het ontsluiert kleine geschiedenissen van het boekwezen, portretteert markante persoonlijkheden uit het boekenvak of brengt het werk van vergeten schrijvers weer onder de aandacht.
In dit nummer, dat vooral over het jaar 1609 gaat, staan afbeeldingen uit een boek van Emanuel van Meteren van 1610. Deze teksten zijn een leidraad om o.a. de oudste geschiedenis van de Nederlandse invloed in Noord-Amerika te vertellen. De 1610-editie is de oudste uitgave waarin Henry Hudsons reis beschreven wordt.
Odette Vlessing en André Vuijsje tonen aan dat een exemplaar van deze zeldzame editie de reis met de Pilgrim Fathers op de Mayflower heeft meegemaakt. Ook de geschiedenis van de Nederlands-Marokkaanse contacten en de betrokkenheid van de eerste joodse diplomaat, Samuel Palache, komen aan de orde. Bovendien wordt de Nederlandse tolerantie van de eerste helft van de zeventiende eeuw in een breder perspectief geplaatst. Vlessing en Vuijsje hopen dat deze publicatie bijdraagt aan de verbreding van de kennis over de Gouden Eeuw.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
64
Laatste editie
01 mei 2009
Uitgeverij
Uitgeverij De Buitenkant
ISBN
9789076452685
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic