1666

4

Pest, hellevuur en de Engels-Nederlandse oorlogen

Londen is in de jaren 1660 een bruisende stad vol theaters, speelhuizen en bedrijvigheid, maar in 1666 slaat het noodlot toe: de ontploffing van het schip The London, de uitbraak van de ergste pestepidemie sinds 1603 (die waarschijnlijk via Amsterdamse of Antwerpse boten de stad is binnengekomen), de vernederende nederlaag in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog en de allesverwoestende uitbraak van de Grote Brand van Londen. 

350 jaar na dato verbindt Rebecca Rideal de gebeurtenissen op meesterlijke wijze en beschrijft de spannende geschiedenis van een stad die tegenslag na tegenslag te verduren krijgt, maar niet ten onder gaat. Verre van dat. Rideal laat zien hoe alle rampspoed de voedingsbodem werd voor creatieve, wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen die Groot-Brittannië tot een wereldmacht zouden maken. 

Aan de hand van minder bekende primaire bronnen vertelt Rebecca Rideal het verhaal van alle Londenaren, van koning tot bedelaar en van geestelijke tot wetenschapper, en hun oorlogen met de Nederlanden. Zo komt het verhaal tot leven en schept ze een levensecht beeld van Londen in 1666.

Rebecca Rideal is televisiemaker en historica, gespecialiseerd in de 17e eeuw en Londen. Zij won drie Emmy awards met het programma David Attenborough’s First Life. Ook is zij de oprichter van het populaire online geschiedenismagazine The History Vault.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
06 september 2016
Uitgeverij
Spectrum
ISBN
9789000349487 , 9789000349494

Hebban recensie

    Jeanette van Culinette's Kookpunt Hebban Recensent

Het jaar waarin de geschiedenis voorgoed veranderde

De schrijfster van het boek 1666, Rebecca Rideal, is TV producer en historica gespecialiseerd in de 17e eeuw en de stad Londen. Ze is ook de oprichtster van het populaire online geschiedenismagazine The History Vault. Haar televisiecarrière en geschiedenisstudie gingen een beetje gelijk op, tot het moment dat een vriend was toegelaten als promovendus op de universiteit en ze, zoals ze zelf zegt,...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic