1830

0

Het ware verhaal van de Belgische revolutie, ontdaan van alle mythes

Spannend en vlot leesbaar, een sterk een verhaal

Het is zeer lang geleden dat het verhaal van 1830 in het Nederlands verteld werd in al zijn details

Verschijnt aan de vooravond van 175 jaar België

Nieuw deel in de succesvolle reeks waarin eerder de bestsellers 1302. Opstand in Vlaanderen en 1585. De val van Antwerpen zijn verschenen

1830 is een keerpunt in de geschiedenis van de Lage Landen. Het is het jaar waarin België de onafhankelijkheid uitroept. Het grote Koninkrijk der Nederlanden, op dat moment niet ouder dan vijftien jaar, valt uiteen in drie stukken: Nederland, België en Luxemburg.
Op 25 augustus 1830 brak in Brussel een kleine rel uit, die veertig dagen later zou resulteren in de onafhankelijke staat België. De scheiding werkte bevrijdend, zowel in het zuiden als in het noorden. Maar de schokgolf die de breuk veroorzaakte, zorgde wel voor enkele bloedige confrontaties, langdurig diplomatiek en politiek pokerspel, een onwaarschijnlijk moeizame zoektocht naar een koning voor het kleine nieuwe koninkrijk, en jarenlang getouwtrek over Antwerpen, Limburg en Luxemburg. En al die tijd bleef de kans op een nieuwe, grote Europese oorlog reëel.
Dit boek vertelt het ware verhaal van dat fascinerende jaar. Wars van alle Nederlandse, Belgische, Luxemburgse, Groot-Nederlandse, Vlaamse of andere pathos gaat Rolf Falter op zoek naar de feiten, de meningen en de vaak complexe motieven achter de genomen beslissingen. Het resultaat is een verbazingwekkend relaas van honger, opstand, oorlog, politiek en diplomatie, van starheid, sluwheid, stoutmoedigheid, en soms zelfs van moed.
De terreur in de straten van Brussel, de bitterheid van koning Willem, de vertwijfeling van de militairen, het snel groeiende opportunisme van de jonge revolutionairen, het bombardement van Antwerpen, de nuchterheid van de oude Talleyrand, de koele berekening van Leopold van Saksen-Coburg, de frustratie van Metternich: het komt allemaal tot leven in een boek dat bewijst dat de werkelijkheid de fictie vaak overtreft...
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
352
Laatste editie
15 februari 2005
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020958362
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic