Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Apathie bij ouderen

Apathie kenmerkt zich door een verminderde motivatie die tot uiting komt op alle gebieden van het dagelijkse functioneren. Er is sprake van verminderd doelgericht gedrag en verminderde doelgerichte cognitieve activiteit. In emotioneel opzicht is de patiënt met apathie vlak en toont hij nauwelijks emotionele uitingen en reacties. Het is een veelvoorkomend syndroom bij ouderen, dikwijls in samenhang gezien met (neuro)psychiatrische aandoeningen.
Apathie heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. (H)erkenning, psycho-educatie en behandeling zijn om die reden belangrijk in de zorg- en hulpverlening aan ouderen. Pas de laatste jaren komt er meer aandacht voor apathie en dit is het eerste Nederlandse boek over dit onderwerp.
Apathie bij ouderen geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek en de toepasbaarheid hiervan in de klinische praktijk. De informatie wordt geïllustreerd met herkenbare casuïstiek uit de praktijk van de ouderenzorg. Naast de definiëring, de (neuro)pathologie en de epidemiologie, wordt uitvoerig stilgestaan bij de diagnostiek en behandelmogelijkheden van apathie bij ouderen. In het boek wordt de samenhang tussen apathie en de (neuro)psychiatrische aandoeningen depressie, dementie, schizofrenie en niet-aangeboren hersenletsel beschreven, ziektebeelden die illustratief zijn voor de ouderenpsychiatrie en -psychologie. Daarmee is het boek uitermate geschikt voor professionals in alle geledingen van de ouderenzorg.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Apathie bij ouderen het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op Apathie bij ouderen

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.