Apathie bij ouderen

0

Apathie kenmerkt zich door een verminderde motivatie die tot uiting komt op alle gebieden van het dagelijkse functioneren. Er is sprake van verminderd doelgericht gedrag en verminderde doelgerichte cognitieve activiteit. In emotioneel opzicht is de patiënt met apathie vlak en toont hij nauwelijks emotionele uitingen en reacties. Het is een veelvoorkomend syndroom bij ouderen, dikwijls in samenhang gezien met (neuro)psychiatrische aandoeningen.
Apathie heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. (H)erkenning, psycho-educatie en behandeling zijn om die reden belangrijk in de zorg- en hulpverlening aan ouderen. Pas de laatste jaren komt er meer aandacht voor apathie en dit is het eerste Nederlandse boek over dit onderwerp.
Apathie bij ouderen geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek en de toepasbaarheid hiervan in de klinische praktijk. De informatie wordt geïllustreerd met herkenbare casuïstiek uit de praktijk van de ouderenzorg. Naast de definiëring, de (neuro)pathologie en de epidemiologie, wordt uitvoerig stilgestaan bij de diagnostiek en behandelmogelijkheden van apathie bij ouderen. In het boek wordt de samenhang tussen apathie en de (neuro)psychiatrische aandoeningen depressie, dementie, schizofrenie en niet-aangeboren hersenletsel beschreven, ziektebeelden die illustratief zijn voor de ouderenpsychiatrie en -psychologie. Daarmee is het boek uitermate geschikt voor professionals in alle geledingen van de ouderenzorg.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
166
Laatste editie
03 februari 2011
Uitgeverij
Pearson Assessment and Information B.V.
ISBN
9789026522345

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic