Vinger aan de pols in psychotherapie

0

In dit boek wordt monitoring als een vorm van kwaliteitszorg voorgesteld die meer dan andere methodes aansluiting vindt bij de complexiteit van de alledaagse therapierealiteit.

Monitoring is een methodiek waarbij op systematische en wetenschappelijke basis aan cliënten feedback wordt gevraagd over de voortgang van hun behandeling. Dat stelt psychotherapeuten in staat om nauwgezet de vinger aan de pols te houden en hun aanbod maximaal af te stemmen op de noden en verwachtingen van hun cliënten.

Een breedspectrum monitoringinstrument (QIT online) werd ontwikkeld om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier het therapietraject van cliënten op te volgen. In tegenstelling tot de bestaande monitoringsystemen biedt QIT online een rijke en veelzijdige inkijk in belangrijke proces-, klimaat- en effectvariabelen van therapie, waardoor het meer tegemoetkomt aan de noden en verzuchtingen van psychotherapeuten in het werkveld.

Het boek biedt therapeuten een rijke bron van inspiratie om QIT online als therapeutische, onderzoeks- en opleidingsmethodiek te hanteren. Ook worden handvatten aangereikt bij te verwachten hinderpalen. Ethische en maatschappelijke beschouwingen waarschuwen voor een reductionistische meet- en evaluatiecultuur die monitoring misbruikt als controle-instrument en het berooft van zijn intrinsieke therapeutische waarde.

OVER DE AUTEURS:

De redacteurs zijn allen klinisch psychologen en psychotherapeuten. Ze staan in voor onderwijs, training en onderzoek aan de KU Leuven (Departement Psychologie, Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen en UPC Kortenberg). Daarnaast zijn ze ook praktiserende psychotherapeuten (Context UPC KU Leuven, Groepspraktijk Naiade, Groepspraktijk Balans).

M.m.v. Annelies Nuyts, Ayse Dogan, Filip Bouckaert, Karine Van Tricht, Jeroen Dekker, Mieke Gossey, Paul Verhaeghe, Romina Rys, Stefaan Soenen, Walter Krikilion en Winde Hermans
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
264
Laatste editie
25 februari 2012
Uitgeverij
Uitgeverij Acco C.V.
ISBN
9789033488207

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic