Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De toekomst van de Partij van de Arbeid

Sinds haar oprichting in 1946 is de Partij van de Arbeid een van de gezichtsbepalende partijen in het Nederlandse parlement. Zal dit zo blijven? In dit boek belichten verschillende auteurs de belangrijkste aspecten van de PvdA: een partij met een indrukwekkend verleden en een onzekere toekomst.

De Partij van de Arbeid is sinds de Tweede Wereldoorlog het sociaaldemocratisch gezicht van de Nederlandse politiek en veruit de grootste progressieve partij. Zij speelde een belangrijke rol bij de vormgeving van de verzorgingsstaat, ging voorop in de hervormingspolitiek van de jaren zeventig en was een van de spelbepalers van de paarse politiek in de jaren negentig van de vorige eeuw. Maar met het schuiven van de politieke krachtsverhoudingen in Nederland in de 21ste eeuw is de positie van de PvdA als volkspartij en grootste partij op links onzekerder geworden. Markeren de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 in dit opzicht een trendbreuk? De vele factoren die met de ontwikkeling van de PvdA te maken hebben, worden door een keur van politieke deskundigen geanalyseerd en aan een diepgaande beschouwing onderworpen. De wispelturigheid en (on)voorspelbaarheid van het electoraat, de veranderende positie en opvattingen van de arbeiders, 'Europa', de wederwaardigheden van het wethouderssocialisme: deze bundel verkent deze en andere zaken die onlosmakelijk zijn verbonden met de PvdA en haar toekomst.

Over de auteur(s):
Gerrit Voerman is directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen. Frans Becker is adjunct-directeur van de Wiardi Beckman Stichting.
Toon details

Schrijf een recensie

Is De toekomst van de Partij van de Arbeid het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op De toekomst van de Partij van de Arbeid

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.