De toekomst van de Partij van de Arbeid

0

Sinds haar oprichting in 1946 is de Partij van de Arbeid een van de gezichtsbepalende partijen in het Nederlandse parlement. Zal dit zo blijven? In dit boek belichten verschillende auteurs de belangrijkste aspecten van de PvdA: een partij met een indrukwekkend verleden en een onzekere toekomst.

De Partij van de Arbeid is sinds de Tweede Wereldoorlog het sociaaldemocratisch gezicht van de Nederlandse politiek en veruit de grootste progressieve partij. Zij speelde een belangrijke rol bij de vormgeving van de verzorgingsstaat, ging voorop in de hervormingspolitiek van de jaren zeventig en was een van de spelbepalers van de paarse politiek in de jaren negentig van de vorige eeuw. Maar met het schuiven van de politieke krachtsverhoudingen in Nederland in de 21ste eeuw is de positie van de PvdA als volkspartij en grootste partij op links onzekerder geworden. Markeren de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 in dit opzicht een trendbreuk? De vele factoren die met de ontwikkeling van de PvdA te maken hebben, worden door een keur van politieke deskundigen geanalyseerd en aan een diepgaande beschouwing onderworpen. De wispelturigheid en (on)voorspelbaarheid van het electoraat, de veranderende positie en opvattingen van de arbeiders, 'Europa', de wederwaardigheden van het wethouderssocialisme: deze bundel verkent deze en andere zaken die onlosmakelijk zijn verbonden met de PvdA en haar toekomst.

Over de auteur(s):
Gerrit Voerman is directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen. Frans Becker is adjunct-directeur van de Wiardi Beckman Stichting.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
09 februari 2016
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461055156 , 9789461274113

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 26,00 Bestel het ebook bij Libris voor 14,90
Bestel het boek bij Blz. vanaf 26,00 Bestel het ebook bij Blz. voor 14,90
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €14,90 bijSchrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic