Chimpanseepolitiek

3

In 1976 brak in de chimpanseekolonie in Burgers Zoo in Arnhem een langdurige machtsstrijd uit tussen de drie sterkste mannen: Luit, Yeroen en Nikki. Frans de Waals onderzoek van dit conflict was uniek in zijn nauwkeurigheid en uitvoerigheid, en de discussie die hij met Chimpanseepolitiek heeft losgemaakt is nog altijd niet verstomd. Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden, raadde dit boek aan als verplichte kost voor politici.
De Waal observeerde niet alleen, hij interpreteerde ook het gedrag van de chimpansees in termen van ‘menselijke’ emoties en drijfveren. Mede daardoor krijgt de machtsstrijd tussen deze mensapen de dramatische allure van een shakespeareaanse tragedie. Het bleek dat ook onder chimpansees de zucht naar macht en seks kan leiden tot verraad, geweld en zelfs een gruwelijke moord. Chimpanseepolitiek is wetenschap op zijn allerspannendst.
Frans de Waal (1948) is hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Primate Research Center aldaar. Hij staat in de top 100 van meest invloedrijke mensen ter wereld van het tijdschrift Time. Van hem verschenen ook bij Uitgeverij Contact, Van nature goed, De aap en de sushimeester, De aap in ons, De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie.
‘Een baanbrekende studie over het berekenende gedrag van chimpansees in Burgers Zoo.’
– HP/DE TIJD
‘Dit boek leest als een thriller.’ – SDL
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
277
Laatste editie
01 september 2010
Uitgeverij
Contact
ISBN
9789025434779 , 9789046705483
Bestel dit boek vanaf  €15,00 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic